“Αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι, θύμος, μυρθιά και καντιφές τρυπούνε μου τ’ αρθούνι”(απόσπασμα από κρητική μαντινάδα)

Home ΥΓΕΙΑ “Αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι, θύμος, μυρθιά και καντιφές τρυπούνε μου τ’ αρθούνι”(απόσπασμα από κρητική μαντινάδα)
faskomilia rigani

Η ρίγανη είναι ένα φυσικό καρύκευμα διατροφής για βελτίωση της γεύσης και για νοστιμιά που χρησιμεύει στη μαγειρική μας από αρχαιοτάτων χρόνων.

Άραγε, την έχουμε συμπεριλάβει στη διατροφή μας μόνο για τη νοστιμιά της;

Ο άνθρωπος, κουβαλώντας τη σοφία της παράδοσης, δεν συμπεριέλαβε τυχαία στη διατροφή του τη ρίγανη (όπως και πάρα πολλά άλλα «αρτύματα», π.χ. δεντρολίβανο, μαϊντανό, άνηθο, κουρκουμά, πιπέρι κ.λπ.) και σίγουρα όχι μόνο για το άρωμα και τη γευστική απόλαυση που προσδίδει στο φαγητό.
Καθένα από αυτά τα βότανα, που έχουν υιοθετηθεί και συμπεριληφθεί στην γαστρονομία μας, κρύβει και έναν πλούτο φυσικής χημείας, που διαμορφώνει ένα απόλυτα απαραίτητο, υγιεινό αποτέλεσμα για τον οργανισμό μας μέσω της κατανάλωσης τροφής.

Ένας τεράστιος αριθμός θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων ιχνοστοιχείων διοχετεύεται στο πιάτο μας μέσα από τη διαδικασία της μαγειρικής, για να εξασφαλίσει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, να απορροφήσει τα απαραίτητα για την επιβίωση θρεπτικά συστατικά, αλλά να αντιμετωπίσει και βλαβερούς για την υγεία εισβολείς.

Θα επαναλάβω εδώ το χιλιοειπωμένο αλλά και τόσο αληθινό «το φάρμακό μου είναι η τροφή μου» του Ιπποκράτη. Και πράγματι, η τροφή μας είναι ουσιαστικά το φάρμακό μας!

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, την ιδιαίτερα αρωματική και γευστική ρίγανη από την πλευρά των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της. Η ρίγανη, με προεξέχουσα την ελληνική ρίγανη που θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως, περιέχει ένα υψηλό αριθμό φαρμακευτικών ουσιών, με δύο βασικές, την καρβακρόλη και τη θυμόλη, οι οποίες της προσδίδουν τις ιδιαίτερες φαρμακευτικές της ιδιότητες, την αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, βακτηριοκτόνα, αποχρεμπτική και αντιοξειδωτική της δράση.

Το καθαρό ριγανέλαιο αυτούσιο είναι καυστικό και ερεθιστικό για το βλεννογόνο του στόματος, έτσι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο από τη στιγμή που εγκλωβίστηκε σε μορφή μαλακής κάψουλας, που του δίνει την δυνατότητα να περνά τον πεπτικό σωλήνα και να φθάνει στο στομάχι, όπου το περίβλημα της κάψουλας διαλύεται και το ριγανέλαιο απελευθερώνεται για να προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Έτσι, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μας προστατεύουν από τις ιογενείς λοιμώξεις και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των ιώσεων.
Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στο πεπτικό, στα φουσκώματα, δρώντας στα εσωτερικά παράσιτα.
Ακόμα δρα επικουρικά σε πόνους περιόδου, ουρολοιμώξεις και κυστίτιδες.

Οι ιδιότητες αυτές του ριγανέλαιου, εκτός από την καρβακρόλη- θυμόλη που προαναφέραμε, οφείλονται στα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που περιέχει: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ.
Εκτός από τη χρήση της ρίγανης στο φαγητό μας που του προσδίδει γεύση και άρωμα, η χρήση του ριγανέλαιου για ασπίδα προστασίας και όπλο συγχρόνως για την υγεία μας είναι ένα δώρο της ελληνικής φύσης που μας προσφέρεται, αρκεί να το κατανοήσουμε και να το αξιοποιήσουμε!

 

 


Η Health Editor Προτείνει: