Ιώσεις, οι συχνοί επισκέπτες του χειμώνα: Πώς θα τις διακρίνουμε από τον κορωνοϊό;

Home ΥΓΕΙΑ Ιώσεις, οι συχνοί επισκέπτες του χειμώνα: Πώς θα τις διακρίνουμε από τον κορωνοϊό;
ioseis

Είμαστε ήδη στην «καρδιά» του φθινοπώρου, μια ανάσα πριν τις γιορτές και ο καιρός φέρνει μαζί του τις εποχιακές ιώσεις, όπως τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και άλλες που μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Φέτος, ωστόσο, ζούμε μια ιδιαίτερη περίοδο με την παρουσία του κορωνοϊού, ο οποίος έφερε νέους κανόνες συμπεριφοράς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στην εργασία, στα καταστήματα αλλά και στα σχολεία. Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μάσκα είναι ένας μανδύας προστασίας, μια ασπίδα, όπως αυτή που κρατάνε οι πολεμιστές, για να μην τους λαβώσει ο εχθρός. Δεν είναι μία ακόμη καταπίεση, αλλά απαραίτητη για την ασφάλειά μας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ιώσεις;

Το κοινό κρυολόγημα: Εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, βήχα, φτάρνισμα, πυρετό, διαταραχές όσφρησης, γεύσης και αίσθημα αδυναμίας. Είναι πολύ μεταδοτικό και χρειάζεται προσοχή.
Η φαρυγγίτιδα: Οι συνήθεις ύποπτοι ιοί είναι του κοινού κρυολογήματος και ο Epstein Barr (που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση). Υπάρχει έντονος πόνος στην κατάποση, βήχας, πυρετός και πολλές φορές πρησμένοι αδένες.
Η λαρυγγίτιδα που προκαλεί βραχνή φωνή, μέχρι και αφωνία, καθώς και έναν βήχα που ακούγεται σαν «γαύγισμα», ειδικά στα μικρά παιδιά.
Η αμυγδαλίτιδα: Εμφανίζεται με πονόλαιμο, πυρετό, εύκολη κούραση, πρήξιμο στο λαιμό και κακοσμία του στόματος.
Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που μπορεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη με τον έντονο πονοκέφαλο, τη ζάλη και την απίστευτη κούραση που προκαλεί.
Η ωτίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη λοίμωξη του αυτιού και όλοι όσοι την έχουν περάσει δεν την ξεχνούν, γιατί ο πόνος είναι αφόρητος για μικρούς και μεγάλους.
Βέβαια, στην εποχή που διανύουμε, προκύπτει η εύλογη απορία: είναι ίωση ή μήπως κορωνοϊός, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν; Ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, ο ξηρός βήχας, είναι τα κατεξοχήν κοινά συμπτώματα. Όμως, η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στις παραπάνω παθήσεις είναι η δύσπνοια. Στους ασθενείς με κορωνοϊό, η δύσπνοια εμφανίζεται συνήθως 5-7 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι πολύ έντονη.

Ποιες είναι οι επιπλοκές των ιώσεων;

Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε με τις ιώσεις είναι οι επιπλοκές, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μαστοειδίτιδα στα παιδιά μετά από ωτίτιδα, περιαμυγδαλικό απόστημα, οίδημα στο λάρυγγα που μπορεί να οδηγήσει σε τραχειοστομία, επιπλοκές από τα ιγμόρεια και τους παραρρίνιους κόλπους.
Για να προλάβουμε αυτές τις επιπλοκές χρειάζεται έγκαιρη αξιολόγηση των συμπτωμάτων που επιμένουν, όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η δύσπνοια και βεβαίως και η αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων, όπως τα μεγάλα κρεατάκια, το στραβό διάφραγμα, οι άρρωστες αμυγδαλές, η χρόνια ιγμορίτιδα, οι πολύποδες της μύτης και το άσθμα.

Αντιμετώπιση των ιώσεων

Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η πρόληψη. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο «ταξιδεύουν» τα μικρόβια, είναι μέσω των χεριών. Γι’ αυτό το τακτικό πλύσιμό τους με νερό και σαπούνι, είναι ο πιο βασικός και απλός κανόνας προστασίας για μικρούς και μεγάλους. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, απαραιτήτως κάθε φορά που επιστρέφουν από το σχολείο, μετά την τουαλέτα και πριν από το φαγητό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, να μη βάζουμε μπροστά το χέρι μας, αλλά το εσωτερικό του αγκώνα μας.

Έχω ίωση. Πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στις ιώσεις δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβίωσης. Το 85% των λοιμώξεων οφείλεται σε ιούς που αυτοϊώνται, με τα συμπτώματα να υποχωρούν σε 4-5, το πολύ 10 μέρες. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφήσουμε την ίωση να «κάνει τον κύκλο της» και απλώς να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα με συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, χορήγηση αντιπυρετικών, αντιβηχικών, αντισηπτικών ή αντισταμινικών φαρμάκων, ανάλογα με την περίπτωση.

Αλλεργίες

Βέβαια, το φθινόπωρο δε φέρνει μαζί του μόνο ιώσεις, αλλά και αλλεργίες.
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνιση των αλλεργιών είναι οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης υγρασίας, καθώς και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, τη μείωση της έκθεσης στους αλλεργιογόνους παράγοντες και τη χειρουργική αντιμετώπιση, όταν αυτή είναι απαραίτητη.
Κάποιες συνήθειες που μπορούν να αποβούν σωτήριες, είναι να αερίζετε το σπίτι το πρωί και μετά να κλείνετε ερμητικά τα παράθυρα, να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά και να καθαρίζετε συχνά το σπίτι, ώστε να απομακρύνονται η σκόνη και τα ακάρεα.

Σωστή διατροφή και άσκηση: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διατροφή επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των αλλεργιών, διότι βοηθά στον περιορισμό της νοσηρότητας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά άλλες μορφές θεραπείας. Η απώλεια βάρους, η ένταξη αντιοξειδωτικών τροφών, Ω-3 λιπαρών οξέων και προβιοτικών στη διατροφή και γενικά η υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, με έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών, οσπρίων και στη μικρή ποσότητα κρεατικών και γαλακτοκομικών, θωρακίζει τον οργανισμό και μας κάνει λιγότερο ευάλωτους.

Συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή, προσπαθήστε να βάλετε και την άσκηση στη ζωή σας, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση τείνει να ελαττώσει την εμφάνιση των συστηματικών λοιμώξεων, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση γενικότερης καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.
Το μυστικό, λοιπόν, για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η πρόληψη με ριζική αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών και του τρόπου ζωής μας. Πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας και να αξιολογούμε έγκαιρα τα συμπτώματα που επιμένουν, όπως η καταρροή, ο βήχας, το μπούκωμα και ο πονόλαιμος, απευθυνόμενοι στον ειδικό και όχι στο διαδίκτυο.

Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Σωκράτης, κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραμελήσει τη φυσική αγωγή, γιατί είναι καθήκον του να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει, χωρίς ποτέ να δει την ομορφιά και τη δύναμη του σώματός του.


 

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: