4 σημαντικά οφέλη του μελιού στην υγεία μας! Εσείς τα γνωρίζετε;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4 σημαντικά οφέλη του μελιού στην υγεία μας! Εσείς τα γνωρίζετε;
meli

Το κερί μέλισσας βρέθηκε σε κεραμικά που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ., πιθανότατα χρησιμοποιείται για στεγανοποίηση. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρόσφεραν μέλι στους θεούς και  ύστερα το χρησιμοποίησαν οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι  χρησιμοποιώντας το ως επάλειψη για πληγές και θεραπεία για πυρετούς και παθήσεις του στομάχου. Σήμερα, οι υποστηρικτές του μελιού δείχνουν τις θαυματουργές θεραπευτικές του ιδιότητες, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, να μειώσει τα έλκη, να διευκολύνει τα πεπτικά προβλήματα, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, να καταπραΰνει το βήχα και τους πονόλαιμους και να αυξήσει την αθλητική απόδοση. Αλλά πόσες από αυτές τις χρήσεις, αρχαίες ή σύγχρονες, έχουν αποδειχθεί από την επιστήμη; Διαβάστε παρακάτω και μάθετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας CNN Health.

1.Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλι έχει τη δύναμη να σκοτώνει βακτήρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική κατά δεκάδων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των E. coli και της σαλμονέλας. Τι κάνει το μέλι αντιμικροβιακό; Οι περισσότερες μέλισσες εναποθέτουν υπεροξείδιο του υδρογόνου στο μέλι καθώς συνθέτουν τη γύρη των λουλουδιών. Προσθέστε ότι το μέλι είναι φυσικά όξινο και έχετε μια συνταγή για αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αυτό θα εξηγούσε τον αιώνιο ρόλο του μελιού στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών και στη θεραπεία γαστρικών προβλημάτων. Σίγουρα, η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει την αποτελεσματικότητα του μελιού στη θεραπεία των ελκών, των πληγών στο κρεβάτι, των εγκαυμάτων, των πληγών του δέρματος και της φλεγμονής. Το μέλι ήταν ακόμη γνωστό ότι θεραπεύει πληγές που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, αν και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να βεβαιωθείτε ότι το ίδιο το μέλι είναι απαλλαγμένο από μολυσματικές ουσίες.

2.Ανακουφίζει από τον έντονο βήχα

Μελέτη σε 139 παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι έκανε καλύτερη δουλειά για την ανακούφιση του νυχτερινού βήχα και τη βελτίωση του ύπνου. Μια άλλη μελέτη 105 παιδιών έδειξε ότι το μέλι του φαγόπυρου απέδωσε. Μελέτες στην Ιταλία και το Ισραήλ, που χρησιμοποιούν μέλι αγριολούλουδου και μέλι ευκαλύπτου έδειξαν ότι μείωσαν,  τόσο τον νυχτερινό βήχα όσο και τις αναπνευστικές λοιμώξεις που είχαν τα παιδιά.  Αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί. Το μέλι δεν πρέπει ποτέ να χορηγείται σε παιδιά κάτω του 1 έτους, επειδή το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν μπορεί να χειριστεί μολύνσεις στο μέλι, όπως σπόρια που προκαλούν αλλαντίαση.

3.Αθλητική απόδοση

Τρεις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο αθλητικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν εξίσου καλό ή καλύτερο από τη γλυκόζη ή τη ζάχαρη, καθώς διαπιστώθηκε ότι πρόσφερε ενδυνάμωση και ενυδάτωση στους αθλητές αντοχής.

4.Καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης

Μελέτες με αρουραίους που είχαν διαβήτη έδειξαν ότι με την κατανάλωση  μελιού  ρυθμίστηκε η γλυκόζη στο αίμα τους.  Αλλά οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι και οι ειδικοί προειδοποιούν να μην χρησιμοποιούν υπερβολικά πολλά γλυκά. Το μέλι εξακολουθεί να μεταβολίζεται ως ζάχαρη, όπως και η επιτραπέζια ζάχαρη, η μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου.

Στο εργαστήριο, το μέλι Tualang έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τα κύτταρα του καρκίνου του  του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και  του δέρματος. Ακόμα, το μέλι θεωρείται ως αντικαρκινικό και προληπτικό για τις καρδιακές παθήσεις, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία αποτελούν το υπόβαθρο πολλών καρκίνων και καρδιαγγειακών παθήσεων.