Αζελαϊκό οξύ: Ο «αφανής» ήρωας για τη θεραπεία και πρόληψη της ακμής

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Αζελαϊκό οξύ: Ο «αφανής» ήρωας για τη θεραπεία και πρόληψη της ακμής
azelaic

Η λίστα με τα συστατικά περιποίησης του δέρματος είναι φαινομενικά ατελείωτη για κάθε ανάγκη της επιδερμίδας μας: Από το υαλουρονικό οξύ έως τη ρετινόλη, τη βιταμίνη C και τη νιασιναμίδη. Αυτή τη φορά βέβαια, θα μιλήσουμε για τον «αφανή» ήρωα- το skincare συστατικό που δρα στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής, το αζελαϊκό οξύ.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ:

Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να παραχθεί φυσικά στην επιδερμίδα μας, αλλά και να δημιουργηθεί στο εργαστήριο, μιας και στην πραγματικότητα είναι υποπροϊόν μιας ζύμωσης που παράγεται από τη μαγιά που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Συγκεκριμένα, είναι ένα δικαρβοξυλικό οξύ που βοηθά στη βαθιά απολέπιση του δέρματος- έχει κερατολυτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επαναφέροντας στο φυσιολογικό τις διαδικασίες που έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής.

Τα οφέλη του στην επιδερμίδα:

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα πολυλειτουργικό skincare συστατικό που αντιμετωπίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τα σπυράκια και τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα:

-Κάνει βαθιά απολέπιση στους πόρους- καθώς διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα- και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που τους φράζουν και δημιουργούν τη θαμπή όψη.

-Καταπολεμά την ακμή μιας και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες- δρα κατά του βακτηρίου P. acnes, το οποίο την προκαλεί. Plus: Αντιμετωπίζει τη ροδόχρου ακμή μιας και βοηθά στον καθαρισμό των πόρων, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και των δευτερογενών λοιμώξεων που προκαλούνται.

-Μειώνει τη φλεγμονή και καταπραΰνει τον ερεθισμό, μειώνοντας τα κόκκινα σημάδια που προκαλούνται από αυτή.

-Είναι είναι μία από τις λίγες επιλογές θεραπείας για την καταπολέμησης της ακμής, της ροδόχρου ακμής, των φραγμένων πόρων ή τη μελάγχρωσης που είναι γενικά ασφαλής να χρησιμοποιείται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει ο γυναικολόγος.

Αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό, το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο συστατικό τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη της ακμής, της ερυθρότητα ή της ροδόχρου ακμής.

Πηγή: https://www.ladylike.gr/