3 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να έχετε ένα υγιές έντερο

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να έχετε ένα υγιές έντερο
gut 3

Τι κοινό έχουν το ξινολάχανο, το kimchi και το γιαούρτι; Είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε για ένα υγιές έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι όλες πηγές προβιοτικών, το καλό είδος βακτηρίων που χρειάζεται το πεπτικό σας σύστημα. Αυτά τα καλά βακτήρια κάνουν ένα σωρό σημαντικά πράγματα, όπως το να σας βοηθούν να απορροφήσετε θρεπτικά συστατικά, να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές, να προστατεύσετε το έντερό σας από μολύνσεις και ακόμη και να ενεργοποιήσετε μονοπάτια προς τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Eating Well.

Στην πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η σωστή ισορροπία στο μικροβίωμα του σώματός σας -το ζωντανό, αναπνέον οικοσύστημα του εντέρου σας, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια πολυάσχολους μικροοργανισμούς- παίζει μεγάλο ρόλο στο να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από προβλήματα του στομάχου, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), για να μην αναφέρουμε την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και άγχους.

1. Σόδα διαίτης

Τα τεχνητά γλυκαντικά στα μηδενικών θερμίδων ποτά μπορεί να διαταράξουν τo μικροβίωμα σας, λένε ορισμένοι ερευνητές. Μια μικρή μελέτη στο Ισραήλ δείχνει ότι γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη μπορεί να μεταβάλλουν τα βακτήρια του εντέρου με τρόπο που αυξάνει τη δυσανεξία στη γλυκόζη, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι επιστύμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες αλλά  το να κόψετε τη συνήθεια των αναψυκτικών διαίτης δεν θα σας κάνει κακό.

2. Κόκκινο κρέας

Ό,τι είναι κακό για το έντερό σας μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας. Ερευνητές της Κλινικής Cleveland ανακάλυψαν πρόσφατα μια εκπληκτική σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση το κρέας, των βακτηρίων του εντέρου και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι η χολίνη -ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρέας και τα αυγά (αλλά λαμβάνεται ως συμπλήρωμα στη μελέτη)- παράγει βακτήρια του εντέρου που με τη σειρά τους δημιουργούν μια ουσία γνωστή ως TMAO, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών.

Τέτοιες βακτηριακές αλλαγές μπορούν να συμβούν γρήγορα. Το 2013, μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μια διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέας μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σε μόλις δύο ημέρες.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να μειώσετε το κόκκινο κρέας (και τα πουλερικά επίσης): Μπορεί να λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς να το γνωρίζετε. Τα κρέατα από συμβατικά εκτρεφόμενα ζώα συχνά τα περιέχουν. Και ενώ μπορεί να χρειάζεστε αντιβιοτικά όταν είστε άρρωστοι, δεν τα χρειάζεστε στο δείπνο σας. Τα δευτερογενή φάρμακα μπορεί να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντας στα κακά να δημιουργήσουν, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε υπερβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αν είστε λάτρης του κρέατος, σκεφτείτε να αγοράσετε βιολογικό κρέας. Ορισμένα “φυσικά” κρέατα είναι επίσης απαλλαγμένα από αντιβιοτικά – αλλά ελέγξτε την ετικέτα για να είστε σίγουροι. Θα πρέπει να αναγράφει “χωρίς ορμόνες” και “χωρίς αντιβιοτικά”.

3. Επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Τα τσιπς, τα κράκερς, τα κουλούρια και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα είναι συνήθως γεμάτα  με πρόσθετα και συντηρητικά – το είδος των συστατικών που βγάζουν τα βακτήρια του εντέρου εκτός λειτουργίας. Αυτό που γενικά δεν έχουν: φυτικές ίνες φιλικές προς το έντερο, ειδικά τα είδη που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν την υγιή χλωρίδα του εντέρου. Η συμβουλή μας; Προσπεράστε το διάδρομο με τα σνακ και πηγαίνετε στο τμήμα με τα προϊόντα.

Μια τελευταία συμβουλή: Προσπαθήστε να τρώτε διαφορετικές τροφές κάθε μέρα. Περισσότερη ποικιλία στο πιάτο σας σημαίνει ένα πιο ποικιλόμορφο μείγμα μικροβίων – και αυτό είναι που χρειάζεται το σώμα σας. Εμπιστευτείτε το έντερό σας.