13 οφέλη των μήλων που θα σας κάνουν να μην τρώτε μόνο… ένα μήλο την ημέρα!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 13 οφέλη των μήλων που θα σας κάνουν να μην τρώτε μόνο… ένα μήλο την ημέρα!
apple tree

1.Πιο  λευκά και υγιή δόντια

Τα μήλα δεν θα αντικαταστήσουν την οδοντόβουρτσα σας, αλλά το δάγκωμα και το μάσημα ενός μήλου μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας και να μειώσει τη φθορά των δοντιών μειώνοντας τα επίπεδα των βακτηρίων. Σύμφωνα με το άρθρο της  ιστοσελίδας Reader’s Digest Best Health.

2.Λιγότερες πιθανότητες να πάθετε Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη για τα οφέλη των μήλων δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού μήλου θα μπορούσε να κρατήσει το Αλτσχάιμερ μακριά και να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο.  Τα ποντίκια στη μελέτη που έλαβαν δίαιτα ενισχυμένη με μήλο εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και τα πήγαν καλύτερα σε τεστ λαβυρίνθου από εκείνα που ήταν σε κανονική δίαιτα.

3.Μειώστε τις πιθανότητες κάθε είδους καρκίνου

Επιστήμονες από την American Association for Cancer Research (Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) συμφωνούν ότι η κατανάλωση μήλων πλούσιων σε φλαβονόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος έως και 23%.  Ερευνητές στο Cornell University. έχουν εντοπίσει αρκετές ενώσεις στη φλούδα μήλου που έχουν ισχυρές αντι-αναπτυξιακές δραστηριότητες κατά των καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, στο κόλον και στο στήθος. Η προηγούμενη έρευνά τους διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από ολόκληρα μήλα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό και το μέγεθος των όγκων των μαστών σε αρουραίους. Εν τω μεταξύ, το  National Cancer Institute in the U.S. συνέστησε υψηλή πρόσληψη ινών για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

4.Μειώστε τον κίνδυνο διαβήτη

Οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνες που δεν τρώνε μήλα. Σύμφωνα με το Ontario Apple Growers, αυτός ο καρπός έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη  μια διαλυτή ίνα και είναι το κλειδί για την επιβράδυνση μεταβολή του σακχάρου στο αίμα.

5.Μειώστε τη χοληστερόλη

Η διαλυτή ίνα που βρίσκεται στα μήλα συνδέεται με λίπη στο έντερο, η οποία μετατρέπεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

6.Έχετε μια πιο υγιή καρδιά

Μια εκτεταμένη έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη διαλυτών ινών με μια πιο αργή συσσώρευση πλάκας πλούσιας σε χοληστερόλη στις αρτηρίες. Η φαινολική ένωση που βρίσκεται στην φλούδα ων μήλων αποτρέπει επίσης τη στερεοποίηση της χοληστερόλης που εισέρχεται στο σύστημά σας στα αρτηριακά τοιχώματά σας. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες σας, μειώνει τη ροή αίματος στην καρδιά σας, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο.

 7.Αποτρέψτε την πέτρα στα νεφρά

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν υπάρχει πάρα πολύ χοληστερόλη στη χολή. Για να αποφευχθούν οι χολόλιθοι, οι γιατροί προτείνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες  για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος και τα επίπεδα χοληστερόλης.

8.Αντιμετωπίστε την διάρροια και την δυσκοιλιότητα

Οι ίνες μπορούν είτε να τραβήξουν νερό από το παχύ έντερο για να συνεχίσουν τα πράγματα να κινούνται κατά την διάρκεια που είστε στην τουαλέτα ή  να απορροφήσουν περίσσεια νερού από τα κόπρανα για να επιβραδύνουν την κίνηση των έντερων.

9.Εξουδετερώστε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το  σύνδρομο  ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων, οι γιατροί συνιστούν να μένουν μακριά από γαλακτοκομικά και λιπαρά τρόφιμα.

10.Αποτρέψτε τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια πρησμένη φλέβα στο πρωκτικό κανάλι. Αν και δεν απειλούν τη ζωή, αυτές οι φλέβες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Προκαλούνται από υπερβολική πίεση στις περιοχές της πυέλου και του ορθού. Οι ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας τακτικά και να αποτρέψει την ανάγκη να σφιχτείτε  υπερβολικά όταν πηγαίνετε στη τουαλέτα.

11.Ελέγξτε το βάρος σας

Πολλά προβλήματα υγείας σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και άπνοια ύπνου. Για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της συνολικής υγείας, οι γιατροί προτείνουν μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

12.Αποτοξινώστε το συκώτι σας

Το ήπαρ σας είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση αυτών των τοξινών από το σώμα σας. Πολλοί γιατροί είναι σκεπτικοί για τις δίαιτες αποτοξίνωσης, λέγοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ευτυχώς, ένα από τα καλύτερα (και ευκολότερα) πράγματα που μπορείτε να φάτε για να αποτοξινώσετε το συκώτι σας είναι να ενσωματώσετε φρούτα, όπως τα μήλα, στη διατροφή σας.

13.Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα κόκκινα μήλα περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος – ειδικά όταν έχετε άγχος.