10 τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 10 τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
psaria cover

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ελαχιστοποιούν την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι ότι παίρνετε αυτό που χρειάζεστε από τη διατροφή σας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  WebMd.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να πάρουν ακριβά συμπληρώματα διατροφής για να πάρουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται. Αλλά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν καλύτερα στο σώμα σας όταν τα παίρνετε με τον φυσικό τρόπο: στις ποσότητες που βρίσκονται στα τρόφιμα και ισορροπημένες με άλλες θρεπτικές ουσίες. Παρακάτω διαβάστε τα 10 super foods  που θα επωφελήσουν το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

  1. Μωβ, κόκκινα και μπλε σταφύλια

Τα σταφύλια, ειδικά τα  σκουρόχρωμα, είναι πλούσια σε φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Δύο από αυτά τα φυτοχημικά, η ανθοκυανίνη και η προανθοκυανιδίνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C και σελήνιο.

  1.   Βατόμουρα

Τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και να επιτύχουν στην μείωση της φλεγμονής. Τα βατόμουρα περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μαζί με βασικά φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

  1. Κόκκινα μούρα

Τα μούρα, ειδικά τα σμέουρα και οι φράουλες, περιέχουν ελαγικό οξύ, ένα άλλο φυτοχημικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.

  1. Ξηροί καρποί

Προσφέρουν μια ικανοποιητική  ποσότητα σε καλά  λιπαρά  μαζί με μια μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Τα καρύδια είναι τα υψηλότερα σε φυτικά ωμέγα-3.

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί, περιέχουν επίσης φυτοχημικά όπως η ρεσβερατρόλη και οι φυτικές στερόλες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Πράσινα σκούρα λαχανικά

Αυτά τα σούπερ λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E και A και του ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσια σε  μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά όπως η καμεφερόλη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διάταση των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Τα πράσα, το μαρούλι και το λάχανο παρέχουν λουτεΐνη και κουερσετίνη, και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

  1. Γλυκοπατάτες και πορτοκαλί λαχανικά

Τόσο οι λευκές όσο και οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και B6, κάλιο και φυτικές ίνες. Φέρνουν επίσης στο τραπέζι βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α.

Άλλα πορτοκαλί λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά είναι τα καρότα φημισμένα για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ενώ η κολοκύθα είναι πλούσιες  σε βιταμίνες Α και C.

  1. Τσάι

Με μια γουλιά τσαγιού, παίρνετε δύο ισχυρά φυτοχημικά – ανθοκυανίνη και προ-ανθοκυανίνη. Και τα δύο είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Προσθέστε σε αυτό μια υγιή δόση καταχνιών, αντιοξειδωτικών που πιστεύεται ότι εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

  1. Προϊόντα ολικής άλεσης

Κάνοντας αυτή τη διατροφική αλλαγή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία σας: Μετάβαση σε δημητριακά ολικής αλέσεως. Για παράδειγμα, τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε τουλάχιστον μία μερίδα ολικής αλέσεως την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ολόκληροι κόκκοι παρέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο, εκτός από φυτοχημικά που πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

  1. Φασόλια

Τα φασόλια προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών βιταμινών και μετάλλων. Η πράσινη σόγια και η σόγια παρέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια  είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο.

Various of legumes
  1. Ψάρι

Το ψάρι παρέχει ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη φλεγμονωδών ασθενειών, όπως στεφανιαία νόσο.