Φυσικοί σύμμαχοι στη μάχη κατά της χοληστερόλης

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Φυσικοί σύμμαχοι στη μάχη κατά της χοληστερόλης
cholesterol free

Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, η ανάγκη για περιορισμό των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη, είναι επιτακτική. Μπορούμε να την ελέγξουμε χωρίς φάρμακα;

Η απάντηση έρχεται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες και είναι θετική, με «όχημα» την άσκηση και τη σωστή διατροφή: Αυξήστε τα καλά (ακόρεστα) λιπαρά και μειώστε τα κακά (ζωικά και κορεσμένα) λιπαρά στη διατροφή σας και βάλτε στο πιάτο σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν θα βοηθήσουν στον έλεγχο των τιμών της

 

λεγόμενης κακής (LDL) χοληστερόλης.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε, ότι η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με τα αυγά και τα θαλασσινά να αποτελούν τα πλέον «παρεξηγημένα» τρόφιμα σε αυτήν τη κατηγορία.
Συνολικά, μία διατροφή στην οποία υπερισχύουν σημαντικά τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχει ισχυρή υποχοληστερολαιμική δράση και μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά περίπου 30%.

Συμπληρώματα διατροφής
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης της χοληστερόλης χωρίς φάρμακα μπορούν να παίξουν και τα συμπληρώματα διατροφής- τόσο τα συμπληρώματα φυτικών στερολών, όσο και εκείνα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και τα προβιοτικά.
Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά φυτικά συστατικά που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα που τρώμε καθημερινά (λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια). Επειδή έχουν την ίδια μορφή με τη χοληστερόλη, καταφέρνουν και παίρνουν τη θέση της στα αγγεία. Έτσι, η χοληστερόλη δεν βρίσκει χώρο να μείνει στον οργανισμό και αποβάλλεται. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη 2 γρ. φυτικών στερολών ημερησίως, μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10%. Αρωγοί στην προσπάθεια μείωσης της χοληστερόλης μπορούν να αποδειχθούν και τα προβιοτικά, που επίσης μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, προστατεύοντας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο τα μέτρα της φυσικής μείωσης της χοληστερόλης, δεν περιορίζονται στη διατροφή. Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μισή ώρα άσκησης την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, αρκεί. Η τακτική άσκηση εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και κατά 10%.