Φλεβική Νόσος Πρόληψη και αντιμετώπιση

Home ΥΓΕΙΑ Φλεβική Νόσος Πρόληψη και αντιμετώπιση
girl feet vains

Η βαρύτητα και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στην όρθια στάση μας, είναι μία από τις πολλές αιτίες που γερνάμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην κυκλοφορία.
Ένας πλαστικός χειρουργός έχει πει χαρακτηριστικά ότι αν μπορούσαμε να περπατάμε τον μισό χρόνο με το κεφάλι, θα εξισορροπούσαμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας και θα γερνάγαμε πολύ πιο αργά!

Επειδή όμως αυτό είναι αδύνατον να γίνει, ας εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο υγιές κυκλοφορικό σύστημα!
Οι φλέβες των ποδιών, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν» το πρόβλημα, διαθέτουν ειδικές βαλβίδες που διευκολύνουν την επαναφορά του αίματος προς την καρδιά. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πολλοί παράγοντες επιδρούν ώστε οι φλέβες κυρίως των ποδιών να διατείνονται (διαστέλλονται) και η κυκλοφορία να γίνεται πιο δύσκολα με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή και να μας βασανίζουν. Αυτοί είναι, πέρα της κληρονομικότητας και της ορμονικής ισορροπίας, η ζέστη (επιτείνει τη διαστολή των αγγείων), η διατροφή, το βάρος του σώματος, η εγκυμοσύνη στις γυναίκες κ.λπ.

Σαν αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του φλεβικού τόνου και της συσσώρευσης αίματος στις φλέβες των ποδιών, έχουμε καταρχήν αίσθηση βάρους στα πόδια μας, μυρμήγκιασμα, κράμπες, κάψιμο και μετά ευρυαγγείες, πρήξιμο, φλεβίτιδα για να καταλήξουμε, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, σε δερματικές αλλοιώσεις και έλκη που είναι δύσκολο να θεραπευτούν.
Εκτός από τις φλέβες των ποδιών μας, ένα άλλο σημείο το οποίο επηρεάζεται και μας δημιουργεί πρόβλημα η διάταση των φλεβών, είναι η περιοχή του πρωκτού και οι γνωστές και βασανιστικές σε πολλούς αιμορροΐδες. Εσωτερικές ή εξωτερικές (ανάλογα με τον βαθμό της διάτασης) έχουν σαν αποτέλεσμα την αίσθηση του καψίματος, την φαγούρα, τον πόνο, πολλές φορές αιμορραγία (όταν διαρραγούν).

Και στις δύο περιπτώσεις, όταν δεν αντιμετωπίσουμε προληπτικά ή έγκαιρα την κατάσταση, θα καταλήξουμε σε περίπλοκα προβλήματα που θα χρειαστούν ακόμα και χειρουργείο (και στην περίπτωση των φλεβών των ποδιών και στην περίπτωση των αιμορροΐδων).

Οι συμβουλές των ειδικών, γιατρών και φαρμακοποιών στη φάση της πρόληψης, αγγειολόγων ή γαστρεντερολόγων αντίστοιχα, όταν το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές με συμπτώματα, θα εξασφαλίσουν ανακούφιση και έγκαιρη αντιμετώπιση.

Αυτό το οποίο συνιστάται οπωσδήποτε, για την καλή υγεία γενικότερα, αλλά και για τη διατήρηση του τόνου του φλεβικού συστήματος ειδικότερα είναι:
α) σωστή και ισορροπημένη διατροφή
β) άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα (έστω μόνο περπάτημα ή κολύμπι)
γ) λήψη 1 ½-2 λίτρων νερού την ημέρα
δ) μπάνιο με χλιαρό νερό και κρύο ντους και τέλος
ε) με τα πρώτα συμπτώματα, χρήση σκευασμάτων που βοηθούν αποτελεσματικά, αλοιφές για τοπική εφαρμογή και συμπληρώματα – φάρμακα από το στόμα, που βοηθούν τα αγγεία να γίνουν ανθεκτικά στις μεταβολές, αυξάνοντας τον φλεβικό τόνο και αποτρέποντας έτσι το «ξεχείλωμα» του αγγείου και τις συνέπειες από αυτό.

Η ολοκληρωμένη σφαιρική αντιμετώπιση σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής συμπτωμάτων είναι στο χέρι μας
Όπλα και θεραπευτικές πρακτικές υπάρχουν, αρκεί να «ακούσουμε» τον οργανισμό μας και να του τα
προσφέρουμε!