Η …δίαιτα πάει διακοπές;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η …δίαιτα πάει διακοπές;
summer diet

Η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό βρίσκεται
στο να εφαρμόσουμε βασικούς κανόνες ισορροπημένης διατροφής
και να μην υπερκαταναλώσουμε φαγητό ή αλκοόλ
 
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και ταυτόχρονα αρχίζει και το άγχος των περισσοτέρων για το πώς θα αποφύγουν τους καλοκαιρινούς διατροφικούς πειρασμούς, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με περιττά κιλά.
Θεωρητικά, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι ευνοούν την υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε  φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό. Επιπλέον, συνδυάζοντας το φαγητό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που μπορούν να προσφέρουν οι διακοπές, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά. Το κολύμπι, οι περίπατοι, τα παιχνίδια στην παραλία μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Εντούτοις, καλή η θεωρία αλλά πώς θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις «διατροφικές» κραιπάλες (ταβερνάκια, ουζερί, μπαράκια) των καλοκαιρινών διακοπών;
Η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό βρίσκεται στο να εφαρμόσουμε τους βασικούς κανόνες της ισορροπημένης διατροφής και να μην υπερκαταναλώσουμε φαγητό ή αλκοόλ. Συγκεκριμένα, μπορούμε να απολαύσουμε γευστικά τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς τύψεις έχοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω:
 
1 . Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται
Η λήψη ενός καλού πρωινού είναι απαραίτητη ακόμη και στις διακοπές όπου ξυπνάμε πιο αργά. Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που ουσιαστικά θα εφοδιάσει άμεσα με ενέργεια και θα βοηθήσει να μην τσιμπολογήσουμε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης  ημέρας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα φλιτζάνι καφέ από μόνο του δεν αποτελεί πρωινό, καθώς, επίσης, και ότι το πρωινό στις διακοπές δεν μπορεί να είναι καθημερινά τυρόπιτα ή κρουασάν.
2. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε στις διακοπές φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα αποτελούν την πιο εύκολη και υγιεινή επιλογή για δροσερό σνακ στην παραλία, μιας και συντηρούνται και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς, επίσης, μας γλιτώνουν από το να καταναλώνουμε καθημερινά παγωτά προκειμένου να δροσιστούμε.
Με τη σειρά τους, οι σαλάτες, με το υψηλό περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στο να χορτάσουμε πιο γρήγορα και να μην αφεθούμε στην υπερκατανάλωση των γευστικών λιχουδιών στην ταβέρνα.
Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό.
 
3. Ενυδατωθείτε απολαυστικά!
Οταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, πρέπει να φροντίζεις για την ενυδάτωσή σου!
Να έχεις πάντα μαζί σου μπουκαλάκια με νερό, καθώς και ποικιλία ροφημάτων και τροφίμων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Ροφήματα όπως γάλα, χυμοί, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή καφές, καθώς και ορισμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι περιέχουν πολύ νερό και
συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωσή σου!
4. Τα παιχνίδια στη θάλασσα είναι η καλύτερη άσκηση!
Η χαμηλή φυσική δραστηριότητα, οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης και ενασχόλησης με τον υπολογιστή, που ήταν οι χαρακτηριστικές ενασχολήσεις μας τον χειμώνα, καλό είναι να αντικατασταθούν με τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία:  Βόλεϊ στην παραλία, ρακέτες, ακόμα και περπάτημα ή τρέξιμο πάνω στην άμμο.
Πολλές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και μέσα στη θάλασσα. Ακόμη και αν δεν ξέρουμε να κολυμπάμε, καλό θα ήταν να περπατάμε μέσα στο νερό και να κινούμαστε όση ώρα θα είμαστε μέσα σ’ αυτό. Επίσης, η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας, αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος σαν μία μορφή θαλασσοθεραπείας.
5 .Μην ξεχνάτε τη συχνότητα των γευμάτων!
Η ζέστη και η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μειώνει την όρεξή μας, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε την πείνα μας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί και να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα αργά μέσα στην ημέρα.                         
6. Και με το αλκοόλ τι γίνεται;
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη εφίδρωση συνιστούν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με δεδομένη την προκαλούμενη αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση του οργανισμού. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά ποτά και τα κοκτέιλ τα οποία έχουν πολλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αντίθετα, πρωταγωνιστής στις εξορμήσεις τόσο στην παραλία όσο και στις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού είναι ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Συγκεκριμένα, η μπίρα είναι μία πολύ καλή εναλλακτική όταν θέλουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ, μιας και δεν περιέχει πρόσθετα συντηρητικά, αφού παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά, και το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό της (93%). Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ απορροφούνται πιο αργά από το στομάχι, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και να μην αυξάνεται απότομα.
Η μπίρα αποτελεί πηγή φυτικών ινών που προέρχονται από το κριθάρι, οι οποίες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνουν την πέψη του φαγητού και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β με σαφή οφέλη σε επίπεδο μεταβολισμού.
Τέλος, η μπίρα αποτελεί το ποτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες 46 kcal/100 ml.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες. Ως μερίδα ορίζεται 1 κουτάκι μπίρα (330 ml).
Η θρεπτική αξία ανά κουτάκι (330 ml) ανέρχεται: Θερμίδες: 148,
υδατάνθρακες: 13,3 γρ., πρωτεΐνη: 1 γρ., λιπαρά: 0 ρ και αιθυλική αλκοόλη: 13 γρ.  
 
7 . Στις ταβέρνες & στα ουζερί λέμε «ναι»
Η καλοκαιρινή έξοδός μας για φαγητό είναι καλό να γίνεται μία φορά την ημέρα – μεσημέρι ή βράδυ. Πρέπει να  περιλαμβάνει πάντα άφθονες σαλάτες, οι οποίες να συνοδεύονται άλλοτε με ψάρι ή θαλασσινά, άλλοτε με κρέας ή κοτόπουλο και κάποιες φορές με ένα μικρό πιάτο (ένα πιάτο του φρούτου) από διάφορους μεζέδες (8-10 πιρουνιές) που θα έχουμε παραγγείλει και θα υπάρχουν στο τραπέζι.
 
8. Στις διακοπές θέλω να τρώω παγωτά!
Το καλοκαίρι είναι εδώ… Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το παγωτό, η πιο δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά του καλοκαιριού! Ενα επιδόρπιο που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Οταν όμως τρώμε παγωτό πρέπει να νιώθουμε τύψεις;
            Ας εξετάσουμε πρώτα τη σύστασή του: Παρασκευάζεται από γάλα, αυγά, βούτυρο, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και σταθεροποιητές. Επίσης, ένα παγωτό μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο, κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και κομμάτια φρούτων. 
Η θρεπτική αξία του παγωτού είναι υψηλή, διότι προσφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ετσι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό, την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της όρασης και την υγεία των οστών.
Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο παγωτό είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής.
Οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται στο παγωτό, μέσω της λακτόζης του γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες.
Το παγωτό, όμως, προσφέρει και λιπαρά, τα οποία συνήθως είναι κορεσμένα και ως εκ τούτου βλαβερά. Ετσι, τύποι παγωτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως το παρφέ, θα πρέπει να αποφεύγονται.  Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, αλλά μπορεί να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη. Επιπλέον, η θερμιδική αξία του παγωτού ποικίλει από 49 έως 280 kcal στα 100 γραμμάρια.
Τα παγωτά με «0% ζάχαρη» περιέχουν συνήθως ασπαρτάμη, η οποία δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τα παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτα αποδίδουν ακόμη λιγότερες θερμίδες (80 kcal) και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Ετσι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αυτού του είδους τα παγωτά που μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα και με λιγότερες τύψεις (2-3 φορές/εβδομάδα).
 
ΤΥΠΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΡΩΙΝΟ
Ημίπαχο γάλα/1 ποτήρι χυμό & δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπάρα δημητριακών
Ημίπαχο γάλα/1 ποτήρι χυμό & 2-3 φρυγανιές ή ρυζογκοφρέτες με μέλι ή μαρμελάδα & μαλακή μαργαρίνη ή τυρί χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι ή αυγό βραστό
Ημίπαχο γάλα/1 ποτήρι χυμό & 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
Ημίπαχο γάλα/1 ποτήρι χυμό & 1 τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
 
ΣΝΑΚ
Τοστ με ψωμί σίκαλης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ντομάτα
Κουλούρι ή ρυζογκοφρέτες με σουσάμι ή κράκερ ολικής αλέσεως & τυρί χαμηλό σε λιπαρά
Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή χυμοί
Γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως 
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου πτι μπερ
 
ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
Τονοσαλάτα ή σαλάτα τύπου Ceasars
Ντάκος κρητικός (κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, ελιές, ανθότυρο ή cottage cheese) 
Ρύζι με γιαούρτι
Κρύα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σαλάτα
 
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ
1 μερίδα κοτόπουλο ή ψάρι ή θαλασσινά ή μπριζόλα ή μπιφτέκια
Σαλάτα επιλογής
1 φέτα ψωμί
 
Γρηγοράκης Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου
ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, , www.activekids.gr, www.care24.gr
Κολωνάκι: Σκουφά 32
Τηλ: 210 3647517
Άνω Πατήσια: Προμπονά 27
Τηλ: 210 2520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr                                           
www.apisxnansis.gr &
www.logodiatrofis.gr