Βotox, υαλουρονικό οξύ ή νήματα PDO; Τί να επιλέξετε και γιατί

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Βotox, υαλουρονικό οξύ ή νήματα PDO; Τί να επιλέξετε και γιατί
bottox

Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής
Tο Βotox είναι ένα ειδικά επεξεργασμένο πρωτεϊνικό σύμπλοκο. Εφαρμόζεται σαν ενέσιμη θεραπεία κατά των ρυτίδων του προσώπου για περισσότερο από τριάντα χρόνια και είναι η μόνη θεραπεία που δρα στην αιτία των ρυτίδων, που είναι οι συσπάσεις των μυών κατά την έκφραση.
  Η συγκεκριμένη ουσία εμποδίζει παροδικά τη μεταφορά των εντολών που προκαλούν την ακούσια σύσπαση των μυών.
  Η δράση της είναι τοπική, μόνο στους μύες που ενίεται και έχει πλήρως αναστρέψιμο αποτέλεσμα.
  Ουσιαστικά, περιορίζει την κινητικότητα των μυών, και κατά συνέπεια του υπερκείμενου δέρματος, και προσφέρει μια ανανεωμένη και πιο ξεκούραστη εμφάνιση.
Ερευνες αναδεικνύουν τη θεραπευτική εφαρμογή του botox και στις ημικρανίες και στην υπεριδρωσία.
 
Ενδείξεις στην πλαστική χειρουργική
Το botox βελτιώνει και προλαμβάνει τις ρυτίδες του μεσοφρύου, του μετώπου και τις ρυτίδες στον έξω κανθό (πόδι της χήνας). Παράλληλα, βοηθά να ανασηκωθούν τα φρύδια (browlift). Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να βελτιώσει έως έναν βαθμό τη χαλάρωση στον λαιμό.  Ενισχύει το αποτέλεσμα έπειτα από βλεφαροπλαστική και συμπληρώνει τη γενικότερη εικόνα ενός facelift.  Δύναται να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου, όπως laser αντιγήρανσης, μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ.
 
 Εφαρμογή & αποτελέσματα
Η θεραπεία του botox γίνεται στο ιατρείο. Τα αποτελέσματα της χρήσης του θα φανούν έπειτα από 3-4 ημέρες και συνήθως διαρκούν 4-6 μήνες. Συνίσταται μετά την πάροδο 10 ημερών από τη θεραπεία να ελέγχεται το αποτέλεσμα για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί κάποια επιπλέον δόση.
 Η απόφαση για το πότε πρέπει να αρχίσει κανείς τη θεραπεία με botox είναι υποκειμενική. Καθορίζεται με κριτήριο τον βαθμό της ρυτίδωσης και την ποιότητα του δέρματος του προσώπου. Συνήθως, η εφαρμογή του botox απευθύνεται στις ηλικίες 30-65 ετών.
 
Παρενέργειες
Επιπλοκές από τη χρήση του bοtox είναι σπάνιες και αφορούν: Μώλωπες, οίδημα τοπικά κι ασυμμετρία των φρυδιών. Συνήθως υποχωρούν σε λίγες ημέρες.
 
To υαλουρονικό οξύ
To υαλουρονικό οξύ είναι φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος. Στην πλαστική χειρουργική είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας (προϊόν μη ζωικής προέλευσης), γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ή αλλεργικής αντίδρασης στο υλικό. Το υαλουρονικό οξύ επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος, ενισχύει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες και την επουλωτική κι αναπλαστική ικανότητα του δέρματος.
 
Ενδείξεις στην πλαστική χειρουργική
Με την έγχυση υαλουρονικού οξέως βελτιώνουμε:
 Ρινοπαρειακές αύλακες
 Ρυτίδες μεσοφρύου
 Περιστοματικές ρυτίδες
 Χείλη και περίγραμμα χειλιών
 Ουλές και απώλεια όγκου
 Ζυγωματικά
Εφαρμογή & αποτελέσματα
Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Η εμφύτευση γίνεται μετά την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας ή τοπικής αναισθησίας και τα αποτελέσματα είναι αντιληπτά άμεσα. Το αποτέλεσμα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκεί από 8 έως 12 μήνες.
Συχνά συμπληρώνει τη γενικότερη εικόνα ενός facelift και δύναται να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου, όπως laser αντιγήρανσης, μεσοθεραπείες ανάπλασης και botox.
 
Παρενέργειες
Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο. Μετά την έγχυση, συνήθως εμφανίζεται ήπια ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω διαρκούν λίγο και μπορούν να καλυφθούν με make up. Σπανίως εμφανίζονται εκχυμώσεις, οι οποίες υποχωρούν έπειτα από 4-5 ημέρες.
 
Τα νήματα PDO
 Τα νήματα PDO (πολυδιοξανόνη) είναι μονόκλωνα αγγειοχειρουργικά ράμματα, που απορροφούνται πλήρως σε 6 με 9 μήνες.
Χρησιμοποιώντας μία λεπτή βελόνα δημιουργούμε ένα εσωτερικό πλέγμα μέσα στο δέρμα, παρέχοντας υποστήριξη στους ιστούς του.
Ταυτόχρονα, κατά μήκος της φοράς που έχουν τοποθετηθεί τα νήματα, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την τόνωση των ιστών που παρουσιάζουν χαλάρωση. Επίσης, ανανεώνεται η επιδερμίδα μέσα από τη διαδικασία της επούλωσης του δέρματος, τη νεοαγγείωση και την αύξηση της ελαστίνης.
Ενδείξεις στην πλαστική χειρουργική
Δεν αντικαθιστούν το χειρουργικό lifting, αλλά αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική για τα άτομα που έχουν ήπια χαλάρωση ή ακόμα και σημαντική χαλάρωση αλλά δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
 
 Εφαρμογή & αποτελέσματα
Αρχικά ο γιατρός διαμορφώνει ένα σχεδιάγραμμα με τα σημεία που θα τοποθετήσει τα νήματα και στη συνέχεια τοποθετούνται υποδορίως. Μετά την τοποθέτησή τους, ο γιατρός αφαιρεί τις βελόνες-οδηγούς που φέρουν τα νήματα και έτσι ολοκληρώνεται η εφαρμογή. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο και διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά.
 
Παρενέργειες
Μετά την εφαρμογή, συνήθως εμφανίζεται ήπιο οίδημα στην περιοχή και σπανίως εμφανίζονται εκχυμώσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω διαρκούν λίγο και μπορούν να καλυφθούν με make up.
 Η πλήρης απορρόφηση των νημάτων διασφαλίζει ότι δεν θα προκληθούν κοκκιώματα και άλλες αντιδράσεις στον ιστό του δέρματος, όπως έχουν παρατηρηθεί με παλαιότερης τεχνολογίας μη απορροφήσιμων νημάτων.
 
Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
Υπεύθυνος Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείου ΙΑΣΩ
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών