Επιτέλους Παγωτό! Η θρεπτική του αξία και τι πρέπει να προσέχουμε

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Επιτέλους Παγωτό! Η θρεπτική του αξία και τι πρέπει να προσέχουμε
ice cream

Η άνοιξη μόλις έφτασε, η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει και η επιθυμία μας για κάτι δροσιστικό αυξάνεται. Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι το παγωτό, η πιο δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά! Ένα επιδόρπιο που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Όταν τρώμε, όμως, παγωτό πρέπει να νιώθουμε τύψεις;
        Πρώτα να εξετάσουμε ποια είναι τα συστατικά του. Παρασκευάζεται από γάλα -είτε φρέσκο είτε σε μορφή σκόνης-, αυγά, βούτυρο, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και σταθεροποιητές. Επίσης, ένα παγωτό μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, κακάο, κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και κομμάτια φρούτων.
 
Η θρεπτική αξία του παγωτού
Πλούσιο σε βιταμίνες: Το παγωτό περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, καθώς και μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου. Οι βιταμίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Το ασβέστιο αποτελεί συστατικό των οστών, συντελεί στην πήξη του αίματος και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο παγωτό είναι υψηλής βιολογικής αξία, αμινοξέα, δηλαδή, που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ανάπλαση των κυττάρων και τον σχηματισμό νέων.
Οι υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από το παγωτό μέσω της λακτόζης του γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες.
Το παγωτό εκτός των άλλων, όμως, προσφέρει και λιπαρά. Τα λιπαρά του γάλακτος είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν την καλή όραση, συμμετέχουν στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και στην πήξη του αίματος. Εκτός από τα καλά λιπαρά, το παγωτό (ιδίως το παρφέ) μπορεί να περιέχει και κορεσμένα λίπη από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
        Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, διότι απαγορεύεται από υγειονομικές διατάξεις. Μπορεί και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, η οποία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος συντήρησής του.
Είδη παγωτού και θερμιδική αξία
Το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της «γραμμής» τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ., ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.
Επίσης, τα παγωτά 0% περιέχουν συνήθως ασπαρτάμη και ίχνη λίπους, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Τα παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτα αποδίδουν ακόμη λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά. Τα παγωτά αυτά ανάλογα με τα φρούτα που παρασκευάστηκαν παρέχουν στον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες. Όταν περιέχουν ξηρούς καρπούς έχουν ακόμη καλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας, γιατί περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Όσο αφορά τα χύμα παγωτά, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.
Αναλυτικότερα, η ενεργειακή αξία (θερμίδες / 100 γραμμάρια) των κυριότερων τύπων παγωτού είναι:

  • Σοκολάτα: 235
  • Παρφέ: 220
  • Βανίλια: 180
  • Φρούτων: 130
  • «Διαιτητικό» ή τύπου 0%: 125
  • Γρανίτα: 105

 
Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε παγωτό
 Εάν τρώμε παγωτό χωρίς μέτρο, μπορεί να αυξηθεί το βάρος και τα λιπίδια του αίματός μας. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε την υπέρμετρη κατανάλωση για να μην προκαλέσουμε τερηδόνα στα δόντια λόγω της ζάχαρης, η οποία ζάχαρη ευθύνεται για καρδιαγγειακά νοσήματα και συνδέεται και με διάφορες μορφές καρκίνου.
        Τέλος, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό ασκεί αγχολυτική δράση και τονώνει τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες επιδρούν στο νευρικό σύστημα.
        Η κατανάλωση ενός παγωτού όταν γίνεται με μέτρο δεν πρέπει να μας γεμίζει τύψεις, ιδιαίτερα αν τρώμε παγωτό γρανίτα.