Ο Γιώργος Πατούλης απαντά σε 6 καίριες ερωτήσεις

Home NEWS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Γιώργος Πατούλης απαντά σε 6 καίριες ερωτήσεις
patoulis giorgos

Ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας Γιώργος Πατούλης μιλάει αποκλειστικά στο ΔΥΟ για τη ρηξικέλευθη ιδέα των ΚΕΠ Υγείας και εξηγεί γιατί η πρόληψη είναι και παραμένει σε όλα τα επίπεδα πρωταρχικός στόχος.

  1. Κύριε Πατούλη, από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), του πρώτου θεσμού πρόληψης υγείας στην Ελλάδα, θα θέλαμε να μας μιλήσετε γι’ αυτό το πρωτοποριακό, καινοτόμο πρόγραμμα ΚΕΠ Υγείας…

 
Η νέα Δημοτική Δομή των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελώντας για τον δήμο τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού και για τον δημότη την απαραίτητη υπηρεσία μιας στάσης σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική. Προσφέρει υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Η δομή αυτή συντονίζει την οργάνωση αναγκαίων εξετάσεων, αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει ο δημότης, και προβλεπόμενες επαναλήψεις τους ή παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο, όταν χρειάζεται. Για τις προληπτικές εξετάσεις τους, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιους φορείς ή σε ιδιώτες ιατρούς, ενώ προσφέρεται δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Ένας βασικός πυλώνας των ΚΕΠ Υγείας προωθεί την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας, ενημερώνοντας γενικότερα τον πληθυσμό για σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.
 

  1. Επομένως, μπορούμε άνετα να μιλάμε όχι για ένα απλό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής των δημοτών αλλά για δώρο πρόληψης και υγείας. Ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πρόγραμμα θέτει τα πρώτα γερά θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο της πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας… 

 
Θα έλεγα ότι είναι κυρίως μια παρακίνηση πρόληψης της υγείας για τους δημότες άλλα και για ευπαθείς ανασφάλιστες ομάδες, που μπορούν να ωφεληθούν των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας που συντονίζονται από τα ΚΕΠ Υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, γίνεται ευαισθητοποίηση των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών τους μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα υγειονομικής κάλυψης και υποστήριξης.
 

  1. Με ευθύνη ποιων δήμων θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Υγείας και τι ακριβώς θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες;

 
Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας άρχισε πιλοτικά σε 14 δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, και σήμερα 53 δήμοι έχουν πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας. Μέσω των ΚΕΠ Υγείας, οι δημότες θα ενημερώνονται από τα διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα για τις προτεινόμενες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.
Στη συνέχεια, αν το επιθυμούν, μπορούν να απευθύνονται στους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας και να προβούν στις ανάλογες προληπτικές εξετάσεις.
 Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας οι δημότες μπορούν να κάνουν χρήση του σύγχρονου ιατρικού λογισμικού για να αποκτήσουν τον δικό του φάκελο υγείας.
 

  1. Σε ποια νοσήματα πρόκειται να γίνει ο ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος;

 
Τα επτά νοσήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ως προς τον συντονισμό των αναγκαίων κατά τα διεθνή πρωτόκολλα προληπτικών εξετάσεων είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη και το μελάνωμα.
 
Επίσης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας, τα ΚΕΠ Υγείας καλύπτουν επιπλέον ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων δημόσιας υγείας, όπως το ασφαλές διαδίκτυο, ο σχολικός εκφοβισμός, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
 
 

  1. Τι είναι και πώς θα λειτουργεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη;

 
Στο λογισμικό που δίδεται στα ΚΕΠ Υγείας δημιουργείται ξεχωριστός ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος ανά δημότη, από τον οποίο ενημερώνεται για τις προτεινόμενες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του και βάσει τα διεθνή διαγνωστικά πρωτοκόλλα υγείας του ΠΟΥ. Με την πάροδο του χρόνου, το λογισμικό αυτόματα, με email, υπενθυμίζει στον δημότη την απαραίτητη επανάληψη των προληπτικών εξετάσεων και προσφέρει προσωποποιημένες υπηρεσίες προσανατολισμού για τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, σε περίπτωση που ο δημότης νοσήσει. Ταυτόχρονα, και αν το επιθυμεί ο δημότης, μέσα από το λογισμικό μπορεί να ενημερώνεται για τα προγράμματα προαγωγής της υγείας που διοργανώνονται από τα ΚΕΠ Υγείας του δήμου του (ενημερωτικές ημερίδες, δωρεάν εξετάσεις, αιμοδοσία και πολλά άλλα).
 

  1. Πού μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Ο δημότης μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα των ΚΕΠ Υγείας www.kepygeias.gr που θα βρει τα στοιχεία επικοινωνίας των δήμων στους οποίους λειτουργούν τα ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από την ιστοσελίδα των ΚΕΠ Υγείας, επίσης, θα ενημερωθεί για τυχόν ημερίδες, καθώς και για τα προγράμματα πρόσληψης. Τέλος, μπορεί να απευθυνθεί και στους κατά τόπους δήμους για να ενημερωθεί από το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας για την Κάρτα Υγείας του Πολίτη, καθώς και για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει σύμφωνα με τα διεθνή πρ