Κομβικός ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Home ΥΓΕΙΑ Κομβικός ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του κορωνοϊού
vitamin d covid

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι αυτή που καθορίζει πόσο ευάλωτος είναι κάποιος από τον κορωνοϊό, τονίζει ο Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να συστήσει τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και τονίζοντας ότι και ο ίδιος λαμβάνει αντίστοιχα συμπληρώματα.
Μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι χωρίς αμφιβολία η χορήγηση της βιταμίνης D αποτρέπει τη χειρότερη έκβαση της λοίμωξης σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και ότι τα σκευάσματα έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μία ικανοποιητική αντιμετώπιση της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο ιός.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι αντιστρόφως ανάλογα με την πιθανότητα ανάπτυξης Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας που απαιτεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον μεταβολισμό, περιορίζοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι άλλωστε γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει επιβεβαιωθεί από δεκάδες σχετικές μελέτες.
Δεν είναι τυχαίο, ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και σε μέλη ευπαθών ομάδων, καθώς και στους εγκλείστους στις φυλακές.

Πηγη: “Καθημερινή”

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: