Ποια η σχέση του βάρους με την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Home ΥΓΕΙΑ Ποια η σχέση του βάρους με την Πολλαπλή Σκλήρυνση
fat kid heart

Σύμφωνα με την Δρ. Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Αιτιοπαθογενετικά έχει συσχετισθεί με ένα σύμπλεγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως κλιματικές συνθήκες, κάπνισμα, λοιμώδη αίτια, (ιός Epstein Βar),τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία αφότου προσδιορίσθηκαν οι ιδιότητες του λιπώδους ιστού.

Διαπιστώθηκε από μελέτες ότι η παχυσαρκία στην παιδική, εφηβική ηλικία αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της ΠΣ. Επιπλέον, σε περιπτώσεις με διεγνωσμένη ΠΣ η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου αφενός, ως και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και οδηγεί σε ταχεία επιδείνωση της νόσου.

Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση, αλλά και η ΠΣ είναι χρόνια αυτοάνοση και φλεγμονώδης πάθηση.

Συμπερασματικά

Η αύξηση του σωματικού βάρους γενετικά συνδέεται με τον κίνδυνο της ΠΣ αποδεικνύοντας ένα αιτιολογικό ρόλο της παχυσαρκίας στην ΠΣ.

Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλά συμβάματα της μεγάλης ηλικίας. Όμως η παχυσαρκία της παιδικής και/ή της εφηβικής και πρώτης νεανικής ηλικίας συνδέεται με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας