dyo-logo-200

Τι είναι τα προσαρμογόνα και τι προσφέρουν στην υγεία σας;

Τα προσαρμογόνα είναι μια λέξη-κλειδί στον κόσμο της ευεξίας, που εμφανίζεται παντού. Αλλά τι ακριβώς είναι τα προσαρμογόνα βότανα; Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Times.

Τι είναι τα προσαρμογόνα;

Τα προσαρμογόνα είναι μη τοξικά φυτά που προωθούνται στην αγορά ως βοηθήματα που βοηθούν το σώμα να αντισταθεί σε στρεσογόνους παράγοντες κάθε είδους, είτε πρόκειται για φυσικούς, είτε για χημικούς, είτε για βιολογικούς. Αυτά τα βότανα και οι ρίζες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στις κινεζικές και αγιουρβεδικές θεραπευτικές παραδόσεις, αλλά σήμερα γνωρίζουν μια αναγέννηση. Ορισμένα, όπως ο ιερός βασιλικός, μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ενός γεύματος, ενώ άλλα καταναλώνονται ως συμπληρώματα ή παρασκευάζονται σε τσάι.

Κάθε ένα από αυτά ισχυρίζεται ότι κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά στο σύνολό τους, τα προσαρμογόνα βοηθούν το σώμα σας να διαχειριστεί το στρες, λέει η Δρ Μπρέντα Πάουελ, συν-ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Ιατρικής του Τρόπου Ζωής στο Ινστιτούτο Ευεξίας της Κλινικής Κλίβελαντ. Σκοπός τους είναι να μας επαναφέρουν στη μέση.

Τα προσαρμογόνα λειτουργούν πραγματικά;

Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι ναι, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Τα προσαρμογόνα μπορεί να κάνουν για τα επινεφρίδια σας ό,τι κάνει η άσκηση για τους μυς σας, λέει ο Powell. Όταν γυμναζόμαστε, είναι ένα στρες για το σώμα μας. Αλλά καθώς συνεχίζουμε να προπονούμαστε και να γυμναζόμαστε, το σώμα μας γίνεται καλύτερο στην αντιμετώπιση του στρες, οπότε δεν κουραζόμαστε πλέον τόσο πολύ ή δεν έχουμε τόσο υψηλούς καρδιακούς παλμούς, λέει. Όταν παίρνετε προσαρμογόνα, εν τω μεταξύ, εκπαιδεύετε το σώμα σας να χειρίζεται τις επιπτώσεις του στρες.

Ο Powell λέει ότι τα φυτά το κάνουν αυτό αλληλεπιδρώντας με τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και το συμπαθητικοεπινεφριδιακό σύστημα, τα οποία εμπλέκονται στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Τα προσαρμογόνα μπορούν να ρυθμίσουν την παραγωγή ορμονών και τις φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες για να διασφαλίσουν ότι το σώμα σας -από το μυαλό σας μέχρι το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τα επίπεδα ενέργειάς σας- λειτουργεί όπως πρέπει, λέει ο Powell.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες για το πώς τα προσαρμογόνα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί είτε σε ζώα είτε σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων- ακόμη και αυτές που έχουν δημοσιευτεί τείνουν να εμφανίζονται σε μικρά, εξειδικευμένα περιοδικά. Και ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι αυτό που τρώτε επηρεάζει την υγεία σας, από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι το να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν τα προσαρμογόνα μπορούν να έχουν μια τόσο άμεση και σημαντική επίδραση στον οργανισμό.

Ποια είναι τα καλύτερα προσαρμογόνα βότανα;

Κάθε προσαρμογόνο έχει ελαφρώς διαφορετική λειτουργία, οπότε το καλύτερο για εσάς εξαρτάται από τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζετε, λέει ο Powell. Ακολουθούν μερικά κοινά προσαρμογόνα και για τι ισχυρίζονται ότι κάνουν καλό.

Προσαρμογόνα για το μακροχρόνιο στρες: Powell συνιστά το ashwagandha και το ασιατικό ginseng για να καταπραΰνουν τις μακροχρόνιες πηγές στρες και τις ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να προκύψουν από αυτό. Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο ιερός βασιλικός, ή tulsi, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Προσαρμοστικά για το οξύ στρες και το άγχος: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το σιβηρικό τζίνσενγκ (επίσης γνωστό ως eleutherococcus senticosus), η ροδιόλα και η σχισάνδρα μπορεί να βοηθήσουν στη διαμεσολάβηση των αντιδράσεων στρες μάχης ή φυγής. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το σιβηρικό τζίνσενγκ για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη σωματική αντοχή και τη σεξουαλική υγεία- η ροδιόλα πιστεύεται ότι βελτιώνει την ενέργεια, τη σωματική απόδοση και τη μνήμη- και η σχισάνδρα πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μια μεγάλη προειδοποίηση: υπάρχουν πολύ λίγες ανθρώπινες έρευνες για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Χρειάζονται πολύ περισσότερες έρευνες.
Προσαρμοστικά για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος: Το Reishi και το ginseng έχουν βρεθεί σε ορισμένες μικρές μελέτες να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao