Μπορώ να προλάβω τη γρίπη και τον κορονοϊό;
Ορισμένοι ειδικοί αποφαίνονται θετικά και προτρέπουν εκείνους που πραγματικά θέλουν να αποφύγουν τη γρίπη και τον κορονοϊό να ψάξουν το μυστικό… στο ψυγείο τους.
Πολλές τροφές έχουν αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας να σκοτώσει οποιοδήποτε ιό. Η «πανοπλία» σας απέναντι στη γρίπη και στον κορονοϊό, εκτός από τον εμβολιασμό πρέπει να περιλαμβάνει πορτοκαλί φρούτα, μανιτάρια, στρείδια, σκόρδα, ξηρούς καρπούς και καυτερές πιπεριές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μανιτάρια
Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην άριστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ουσιώδη για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η ανοσοποιητική δράση των μανιταριών οφείλεται στις βήτα-D-γλυκάνες που περιέχουν. Οι βήτα γλυκάνες ερευνώνται εδώ και χρόνια για την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τα μακροφάγα ανοσοποιητικά κύτταρα και αυτά με τη σειρά τους τα λευκά Τ-λεμφοκύτταρα, τα κύτταρα NK (φυσικοί φονείς) και τα Β κύτταρα συμπεριλαμβανομένων κάποιων επιλεγμένων κυτταρροκινών.
Φρούτα και λαχανικά
Φέτος τον χειμώνα ξεχάστε τα χάμπουργκερ και τις τηγανητές πατάτες. Αντ’ αυτών, δώστε έμφαση στα πορτοκάλια και στις πιπεριές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα, και οι κολοκύθες συνιστούν μια καλή πηγή βήτα-καροτενίου (προβιταμίνης A) και σεληνίου. Το βήτα-καροτένιο αυξάνει τον αριθμό των Τ-κυττάρων, που ενισχύουν φυσικά την άμυνα του οργανισμού. Λαχανικά και ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες Β, που επίσης παίζουν κεφαλαιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σωστά λιπαρά
Μια διατροφή που περιέχει τα σωστά λιπαρά (προερχόμενα από ψάρια ή ξηρούς καρπούς) μπορεί επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καλές πηγές των υγιεινών και απαραίτητων λιπαρών ωμέγα-3 λιπαρών είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, αλλά και τα καρύδια.
Γιαούρτια
Εκείνα που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως τα Bifidobacterium lactis, ενισχύουν αποδεδειγμένα την ανοσολογική απάντηση, ηλικιωμένων και μη.
Στρείδια
Ο ψευδάργυρος, που περιέχεται στα στρείδια, στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια, προάγει τη δημιουργία νέων κυττάρων που δίνουν φυσική ώθηση στην άμυνα του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ελαφρές ελλείψεις ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν την απόδοση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Χυμός πορτοκάλι
Η κίνηση της μαμάς που έστριβε πορτοκαλάδα, αποδεικνύεται –το λιγότερο- σοφή. Ο χυμός του πορτοκαλιού περιέχει άφθονη βιταμίνη C, που μειώνει αποδεδειγμένα τη διάρκεια των ιώσεων.
Πιπεράκια τσίλι
Είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Ένα τσίλι περιέχει έως και τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.
Φρένο στη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ζάχαρη και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (πχ. το λευκό ψωμί, τα τρόφιμα από ραφιναρισμένο αλεύρι, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες) μειώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος σχεδόν αμέσως.
Άλλα μέτρα για να κρατήσετε τη γρίπη μακριά
- Πλύντε τα χέρια σας.
- Ξεκουραστείτε. Με τον ίδιο τρόπο που γίνεται πιο δύσκολο να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές αν είστε κουρασμένοι, έτσι και το σώμα σας αν είναι πολύ καταπονημένο, δυσκολεύεται να καταπολεμήσει την όποια αρρώστια. Ένας καλός ύπνος δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να επιδιορθωθεί. Επιπλέον, πολλά από τα αντιοξειδωτικά και τις αντιστρεσογόνες ορμόνες, που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό, παράγονται τη νύχτα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία, αλλά αποφαίνονται ωστόσο μετά βεβαιότητας ότι οι άνθρωποι που ξεκουράζονται καλά, αρρωσταίνουν λιγότερο.
- Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το χρόνιο στρες μπορεί να απορρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.