Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας!

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας!
krema

Αν σου ζητάγαμε να απαντήσεις στην ερώτηση για το ποια θεωρείς ότι είναι η πιο σημαντική κίνηση ομορφιάς, τι θα έλεγες;

Τα δύο πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σου έρχονται στο μυαλό είναι ο καθαρισμός και η ενυδάτωση. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την ενυδάτωση. Με την ενυδάτωση βοηθάς το δέρμα σου να μένει για πάντα νέο, φρέσκο, ελαστικό και ανθεκτικό απέναντι στους εξωτερικές παράγοντες. Η ενυδάτωση αποτελεί την πρώτη και βασική κίνηση αντιγήρανσης. Από την ηλικία των 30+, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, το στρες, η ηλιακή ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζουν αρνητικά την ακεραιότητα του υδρολιπιδικού φραγμού, του αόρατου προστατευτικού τείχους που σχηματίζεται στην επιφάνειά της επιδερμίδας, την προστατεύει και τη διατηρεί καλά ενυδατωμένη και ελαστική.

Όταν ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας διαταράσσεται, δεν είναι σε θέση να συγκρατεί την υγρασία στο βαθμό και για τη διάρκεια που τη συγκρατούσε, καθώς αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά επίπεδα υαλουρονικού οξέος. Το υαλουρονικό οξύ, που έχει τη μοναδική ικανότητα να απορροφά χίλιες φορές το βάρος του σε νερό, επιτελεί το έργο του ρυθμιστή ενυδάτωσης υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε και με τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται καθημερινά η επιδερμίδα μας, το υαλουρονικό οξύ μειώνεται αισθητά. Δεν είναι, όμως, μόνο το υαλουρονικό οξύ που προσφέρει πολυπόθητη ενυδάτωση. Ο υδρολιπιδικός μανδύας αποτελείται από φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες (NMF) που βρίσκονται στην κεράτινη στοιβάδα και λειτουργούν ως δεξαμενές ενυδάτωσης. Για παράδειγμα, η ουρία, η γλυκερίνη και τα αμινοξέα συγκρατούν το νερό γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στοιβάδας, όπως και τα λιπίδια –λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και κηραμίδια-, τα οποία φροντίζουν για τη συνολική καλή λειτουργία του μανδύα και για την προστασία του. Όπως το υαλουρονικό οξύ, έτσι και αυτά τα πολύτιμα μόρια μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και με τις εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις. Όταν συμβαίνει αυτό, η επιδερμίδα αρχίζει να δείχνει σημάδια αφυδάτωσης, θαμπής όψης, έλλειψης όγκου και ελαστικότητας, λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Τα πρώτα σημάδια γήρανσης είναι εδώ.

Ενισχύσεις έρχονται…

Αναζητάμε προϊόντα νέας γενιάς που μιμούνται τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και την ενισχύουν με ενεργά συστατικά, τα οποία λειτουργούν βιομιμητικά και αυξάνουν τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, αναμειγνύονται με ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά συνεισφέροντας στην υγεία και την καλή εμφάνιση της επιδερμίδας. Ως βασικό συστατικό στη σύνθεση των ενυδατικών και αντιγηραντικών καλλυντικών προϊόντων το υαλουρονικό οξύ ρυθμίζει τα επίπεδα ενυδάτωσης στο δέρμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το «θαυματουργό» αυτό μόριο χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες από τους πλαστικούς χειρουργούς για το «γέμισμα» των ρυτίδων και την ανανέωση της επιδερμίδας. Αντλώντας έμπνευση από τις μη επεμβατικές, δερματολογικές μεθόδους, τα τελευταία χρόνια το συναντάμε και σε μεσαίο και χαμηλό μοριακό βάρος μέσα στη σύνθεση των καλλυντικών συνθέσεων, προκειμένου να διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες, να διειγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και να «γεμίζει» τις ρυτίδες εκ των έσω προσφέροντας ισχυρή αντιγηραντική δράση. Μπορεί το υαλουρονικό οξύ να έχει τον πρώτο λόγο στις ενυδατικές καλλυντικές επιλογές μας, αλλά δεν έχει και τον τελευταίο. Στις καλλυντικές φόρμουλες που θα βάλουμε στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας αναζητάμε και τη γλυκερίνη, που έλκει την υγρασία στο δέρμα και αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού βοηθώντας ιδιαίτερα την ξηρή επιδερμίδα να παραμένει λεία και απαλή. Το ίδιο ισχύει και με την ουρία που ενυδατώνει σε βάθος κάνοντας μια ελαφριάς μορφής απολέπισης. Είναι ευεργετικός και ο ρόλος των πολύτιμων κηραμιδίων, καθώς φροντίζουν για την καλή λειτουργία και την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και διατηρούν το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο.