Πόσο επικίνδυνη είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από την διατροφή σας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσο επικίνδυνη είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από την διατροφή σας;
fruit bowl

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικά φυτοχημικά συστατικά που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας News Medical Life Sciences.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών A, C, E και K και μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Είναι επίσης καλή πηγή διαιτητικών ινών και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι αδύνατο να λάβετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά από ένα μόνο φρούτο ή λαχανικό- ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και μελλοντικών επιπλοκών. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα εκτιμάται ότι μειώνεται κατά 20%, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.

Σύμφωνα με άρθρο ανασκόπησης των GY Tang et al., η κατανάλωση λαχανικών συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έρευνες από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το σέλινο, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, οι πατάτες, η σόγια και το σουσάμι έχουν μεγάλες δυνατότητες στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα λαχανικά αυτά εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους και αντιαιμοπεταλιακής τους δράσης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα- έχουν επίσης ευνοϊκή επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ. Τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν τη βλάβη του μυοκαρδίου- διαμορφώνουν τις ενζυμικές δραστηριότητες, ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων και τα μονοπάτια σηματοδότησης που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πεπτικά προβλήματα

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες διεγείρουν την κίνηση του εντέρου και βοηθούν στη σωστή και εύκολη πέψη των τροφών. Τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες, είναι ιδιαίτερα καλά για την πέψη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τους Speciale G et al, το 2016 στο περιοδικό Nature Chemical Biology, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν σουλφοκινοβόζη, ένα σάκχαρο που λειτουργεί ως πηγή ενέργειας για το E. coli. Το E.coli είναι ένα καλό βακτήριο, το οποίο σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη και τον αποικισμό από κακά βακτήρια.

Καρκίνος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνη, η οποία έχει επιδείξει ανασταλτική δράση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν προληπτική δράση κατά του καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food and Drug Analysis διαπίστωσε ότι η πολυφαινόλη φλορετίνη που υπάρχει στα μήλα αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Μεταβολικές διαταραχές

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από διαταραγμένη γλυκόζη αίματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας και υπέρτασης.

Η πρόσληψη βιταμίνης C, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντίστροφη συσχέτιση με το μεταβολικό σύνδρομο. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Όραμα

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα χρωματιστά φρούτα περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία αυξάνουν την οπτική απόδοση του ματιού και συμβάλλουν στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη έχουν προστατευτική δράση κατά του καταρράκτη- βοηθούν επίσης στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Κατάθλιψη

Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανή σε άτομα που καταναλώνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών.