Μια εις βάθος ματιά στο γαλακτικό οξύ στη φροντίδα του δέρματος

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Μια εις βάθος ματιά στο γαλακτικό οξύ στη φροντίδα του δέρματος
lactic hero

Παρόλο που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλφαϋδροξυ οξέα, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε για το γαλακτικό οξύ. Εδώ, οι επαγγελματίες του κλάδου παρέχουν τα 101.

Η χρήση του γαλακτικού οξέος χρονολογείται από τους αρχαίους αιγυπτιακούς χρόνους, όταν, όπως λέει ο μύθος, η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε ξινόγαλα για να βελτιώσει την υφή του δέρματός της. Όπως αποδεικνύεται, η ηγεμόνας ήξερε ένα ή δύο πράγματα για τα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας, καθώς το σάκχαρο του γάλακτος -γνωστό και ως λακτόζη- μετατρέπεται από βακτήρια σε γαλακτικό οξύ καθώς το γάλα ξινίζει. Αυτό δεν είναι το σύνθημά σας για να κάνετε μπάνιο με χαλασμένο γάλα, αλλά είναι μια μαρτυρία για να κάνετε χώρο στη ρουτίνα σας για ένα προϊόν που έχει συνταχθεί με το συστατικό της μόδας.

“Το γαλακτικό οξύ παράγεται στους μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας όταν το σώμα διασπά υδατάνθρακες για ενέργεια, αλλά παράγεται επίσης σε βακτηριακά είδη όπως τα φυτά που αποσυντίθενται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα”, λέει η δερματολόγος Lesley Clark-Loeser, MD, από το Davie της FL. Ενώ το οξύ μπορεί να μην ακούγεται εύπλαστο σε αυτές τις μορφές, η χημικός καλλυντικών Michelle Wong λέει ότι παράγεται για την περιποίηση του δέρματος μέσω ζύμωσης και τα αποτελέσματα είναι απλά λαμπερά.

Είναι ένα απαλό απολεπιστικό.

Μπορείτε να βρείτε το γαλακτικό οξύ κάτω από την ομπρέλα AHA (αλφαϋδροξυ οξύ) δίπλα στα μόρια γλυκολικού και σαλικυλικού οξέος. Ωστόσο, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα της ομάδας. Σύμφωνα με τη διάσημη αισθητικό Shani Darden, “το μόριο του γαλακτικού οξέος είναι γνωστό ως κερατολυτικό και μεγαλύτερο από τα άλλα AHA, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά στο δέρμα. Ως εκ τούτου, θα απολέσει και θα γυαλίσει την επιφάνεια του δέρματος πολύ πιο αποτελεσματικά για να του χαρίσει μια καταπληκτική λάμψη”. Αυτή η ιδιότητα θα πρέπει επίσης να τσεκάρει ένα κουτάκι για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, οι οποίοι θα μπορέσουν να το ανεχτούν πολύ καλύτερα από άλλα οξέα. “Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιγότερο πιθανό να διαταράξει το PH του δέρματός σας, καθώς διατηρεί άθικτο το φράγμα υγρασίας και προσθέτει μια ώθηση ενυδάτωσης”, προσθέτει η Darden.

Οι περιποιήσεις προσώπου μου περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα ένα χημικό peeling με γαλακτικό οξύ, λόγω του πόσο ευέλικτο είναι το συστατικό. Λειτουργεί τόσο καλά για όλους σχεδόν τους τύπους δέρματος.

-Shani Darden
Εκτός από το να δίνει στο δέρμα μια ωραία λάμψη, η δερματολόγος Janine Hopkins, MD του Southlake, TX, λέει ότι το σούπερ απολεπιστικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να αυξήσει τη σφριγηλότητα του δέρματος “επιταχύνοντας την ανανέωση των κυττάρων και αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου, κεραμιδίου και λιπιδίων”. Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, η Dr. Hopkins λέει ότι είναι απαραίτητη μια συγκέντρωση γαλακτικού οξέος τουλάχιστον 5 τοις εκατό στα τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Λειτουργεί από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.

Η Wong λέει ότι μπορείτε να βρείτε γαλακτικό οξύ σε κάθε βήμα της ρουτίνας σας, από το τονωτικό προσώπου έως τον ορό, αλλά χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα σώματος, όπως λοσιόν και καθαριστικά. Όμως, σύμφωνα με τον Dr. Clark-Loeser, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου όλα τα προϊόντα γαλακτικού οξέος. “Το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το γαλακτικό οξύ εξαρτάται πραγματικά από δύο πράγματα: από το σημείο στο σώμα σας που το εφαρμόζετε και από τη συγκέντρωση”. Εάν χρησιμοποιείτε μια χαμηλότερη συγκέντρωση, όπως το 5%, ο Dr. Clark-Loeser λέει ότι το οξύ μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά αυτό αλλάζει όταν η συγκέντρωση γίνεται υψηλότερη. “Εάν χρησιμοποιείτε υψηλή συγκέντρωση που δεν κυκλοφορεί από το φαρμακείο, 12 τοις εκατό ή περισσότερο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά μόνο εάν εφαρμόζεται στα χέρια ή/και στα πόδια για ξηρό δέρμα ή ενοχλητική κεράτωση pilaris”, προσθέτει. “Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις 15 τοις εκατό ή περισσότερο χρησιμοποιούνται από τους δερματολόγους και ορισμένους αισθητικούς σε ένα ήπιο επιφανειακό χημικό peeling, ειδικά για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα”. Εάν προσθέτετε το γαλακτικό οξύ στην καθημερινή σας ρουτίνα, η Dr. Hopkins συνιστά να το χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα και να εφαρμόζετε αντηλιακό την επόμενη μέρα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες (τυπικό πρωτόκολλο με τα περισσότερα AHA).

Συνδυάζεται καλά με άλλα συστατικά

Εκτός του ότι χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης για την επούλωση πληγών και το δέρμα μετά από επεμβάσεις.

Σε πολλά δημοφιλή προϊόντα γαλακτικού οξέος, θα διαπιστώσετε ότι το οξύ συνδυάζεται με άλλα αποτελεσματικά ενεργά συστατικά και η Wong λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή το γαλακτικό οξύ συνδυάζεται καλά με άλλα σκληρά απολεπιστικά όπως το σαλικυλικό οξύ.  “Είναι σχεδιασμένος με ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό οξύ και το συμπύκνωμα αλόης βέρα που προσθέτουν καταπραϋντικά οφέλη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη τυχόν ερεθισμών που προέρχονται από την απολέπιση”, λέει. “Όταν ενσωματώνετε το γαλακτικό οξύ στη σύνθεσή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επιπλέον ορό υαλουρονικού οξέος ή μια ενυδατική κρέμα για πρόσθετη ενυδάτωση, αλλά θα πρέπει να περιμένετε πέντε λεπτά πριν την εφαρμογή, ώστε το οξύ να απορροφηθεί από το δέρμα χωρίς να επηρεάσει το pH των άλλων προϊόντων”.

Πηγή: https://www.newbeauty.com/