Έχουν σχέση με το χιόνι οι χιονίστρες; Επώδυνος ερεθισμός στα δάκτυλα χεριών , ποδιών και στα πτερύγια των αυτιών

Home ΥΓΕΙΑ Έχουν σχέση με το χιόνι οι χιονίστρες; Επώδυνος ερεθισμός στα δάκτυλα χεριών , ποδιών και στα πτερύγια των αυτιών
snowball

Γράφει η Σοφία Παπαγιάννη, Φαρμακοποιός,

Επιστημονική συνεργάτης Δ.Υ.Ο. MAGAZINE

Η απότομη εναλλαγή κρύου και ζεστού περιβάλλοντος προκαλεί αυτόν τον ερεθισμό , γνωστό σαν «χιονίστρες» ή χείμετλα κατά την επιστημονική ορολογία.

Η μικροκυκλοφορία του αίματος , στα σημεία που παρατηρούνται οι χιονίστρες , δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αγγειοσυστολή και αγγειοδιαστολή των αγγείων που συνεπάγεται η απότομη αλλαγή κρύου και ζέστης στην ατμόσφαιρα , με αποτέλεσμα η προσαρμογή να μην επιτυγχάνεται με επαρκή τρόπο λειτουργίας της κυκλοφορίας στα σημεία προβλήματος. Έτσι το αίμα παραμένει στα σημεία , τα οποία πρήζονται , κοκκινίζουν , μελανιάζουν και προκαλούν φαγούρα , κάψιμο και πολλές φορές πόνο , που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και φουσκάλες ή πληγές.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος , εκτός από αλοιφές και φάρμακα που μπορεί να συστήσει ένας επιστήμονας υγείας , προϋποθέτει και ανάλογη προληπτική ή κατασταλτική συμπεριφορά . Αυτή περιλαμβάνει αποφυγή κατά το δυνατόν απότομης εναλλαγής κρύου και ζεστού.
Έτσι τις κρύες ημέρες πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας με ζεστά γάντια , κάλτσες και ζεστά παπούτσια , καθώς και σκούφο ή προστατευτικά των αυτιών.


Photo by Kristin Vogt from Pexels

Όταν βρεθούμε σε ζεστό περιβάλλον , αποφεύγουμε την απευθείας επαφή με πηγές θερμότητας (τζάκι , καλοριφέρ , σόμπες)
Έτσι βοηθάμε στη σταδιακή και όχι απότομη προσαρμογή , δίνοντας χρόνο στα αγγεία να πραγματοποιήσουν ομαλά την συστολή και διαστολή τους , διοχετεύοντας το αίμα φυσιολογικά στην κυκλοφορία.

Επίσης την ίδια τακτική ακολουθούμε όταν πλένουμε τα χέρια μας ή χρησιμοποιούμε στις δουλειές κρύο και ζεστό νερό. Λαμβάνουμε πρωτίστως υπ´όψιν μας τις εναλλαγές της θερμοκρασίας , διευκολύνοντας την προσαρμογή του κυκλοφοριακού μας στα επίμαχα σημεία για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία από τις χιονίστρες…

Εξυπακούεται ότι όταν χιονίσει  και παίξουμε χιονοπόλεμο, η προσοχή μας πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη γιά να μην…μας βγεί ξινό!