Τι μπορεί να προκαλέσουν οι λιγοστές ώρες ύπνου στην υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Τι μπορεί να προκαλέσουν οι λιγοστές ώρες ύπνου στην υγεία σας;
woman sleep

Υπάρχουν πολλές επιδράσεις από την έλλειψη ύπνου και παρενέργειες που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές. Τα πάντα, από τη μνήμη των ανθρώπων έως την εμφάνισή τους, το βάρος τους και η γενική υγεία τους μπορούν να επηρεαστούν από την έλλειψη ύπνου, ειδικά εάν η συνήθεια γίνει χρόνια. Ακολουθεί μια λίστα με την έλλειψη επιδράσεων στον ύπνο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σημασία του επαρκούς ύπνου, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας MDhealth.

Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει θάνατο

Βρετανικές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν ακανόνιστα πρότυπα ύπνου ή προγράμματα που δεν επιτρέπουν επαρκή ανάπαυση σε τακτική βάση έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνα τα άτομα  που κοιμούνται αρκετά σε τακτική βάση. Ειδικότερα, οι ασθενείς που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου φαίνεται να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 Η κόπωση οδηγεί σε ατυχήματα

Τα σοβαρά ατυχήματα συνδέονται πολύ συχνά με τα κακά προγράμματα ύπνου και την κόπωση. Μελέτες έχουν ισχυριστεί ότι η οδήγηση ενώ πάσχετε από απώλεια ύπνου είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση ενώ είστε μεθυσμένος, επειδή οι χρόνοι αντίδρασης επηρεάζονται εξίσου και από τις δύο δραστηριότητες. Άτομα κάτω των 25 ετών επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό το φαινόμενο.

Εκτός από τα ατυχήματα στο δρόμο, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών ή ατυχημάτων στην εργασία ή στο σπίτι. Το να μην κοιμάσαι αρκετά έχει συνδεθεί με μια σημαντική αύξηση των επαναλαμβανόμενων εργατικών ατυχημάτων καθώς και με τον αυξημένο αριθμό ασθενών.

Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε προβλήματα υγείας

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών χρόνιων παθήσεων. Εκτιμάται ότι το 90% των ατόμων που πάσχουν από αϋπνία πάσχουν επίσης από μια άλλη χρόνια κατάσταση υγείας που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μερικές από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες που αυξάνονται με την έλλειψη ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτη
  • Εγκεφαλικό
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Συγκοπή
  • Έμφραγμα
  • Ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • Υψηλή πίεση

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κατάθλιψη

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μια δημοσκόπηση του 2005, τα άτομα που υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη κλήθηκαν να υπολογίσουν τις συνήθειες ύπνου τους. Αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέση νύχτα. Η αϋπνία συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη, με το ένα συχνά να οδηγεί στο άλλο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να κοιμηθεί.

Ο ύπνος βλάπτει τη διαδικασία εκμάθησης

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τις γνωστικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μάθηση. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την εγρήγορση και την προσοχή που διευκολύνει τη λήψη πληροφοριών. Η έλλειψη προσοχής περιορίζει επίσης την ικανότητα ενός ατόμου να αιτιολογεί και να επιλύει αποτελεσματικά το πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι δεν μπορούν να μάθουν σε αποτελεσματικό επίπεδο.

Οι δεξιότητες που έχουν μαθευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας μετατρέπονται σε αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμα κι αν καταφέρετε να μάθετε ένα σημαντικό ποσό κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα μπορείτε να το θυμηθείτε εάν δεν έχετε αρκετό ύπνο για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αποθηκεύσει αυτές τις γνώσεις στη μακροχρόνια περιοχή του εγκεφάλου.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την κρίση σας

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να περιορίσετε την ικανότητά σας να ερμηνεύετε με ακρίβεια τα συμβάντα, γεγονός που μπορεί να σας δυσκολέψει να αντιδράσετε σωστά σε καταστάσεις που αντιμετωπίζετε ή να έχετε την δυνατότητα για μια έξυπνη, αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που δεν  κοιμούνται αρκετά τείνουν να κάνουν κακές κρίσεις σχετικά με την ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται. Πιστεύουν ότι δεν πάσχουν από κακές επιπτώσεις από το κακό πρόγραμμα ύπνου που τηρούν, γεγονός που οδηγεί στο φαινόμενο της «χιονοστιβάδας».

Η έλλειψη ύπνου καταστρέφει την επιδερμίδα σας

Η έλλειψη  ύπνου προκαλεί προβλήματα στο δέρμα σας. Μόνο μια νύχτα χαμένου ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα μάτια και ρηχό δέρμα. Εάν ένα άτομο συνεχίσει να αναπτύσσει ένα σταθερό πρόγραμμα που προάγει την απώλεια ύπνου, αυτή η ζημιά μπορεί να γίνει μόνιμη. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, το ρηχό δέρμα και οι λεπτές γραμμές σε όλο το πρόσωπο μπορούν να γίνουν όλα μόνιμα. Η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί επίσης να καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου, όταν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά. Η χρόνια κόπωση οδηγεί σε υπερβολικό στρες που αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερο από την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία διασπά την πρωτεΐνη στο δέρμα που την κρατά ελαστική και λεία.

Όσο πιο λίγο κοιμάστε τόσο πιο εύκολο είναι να πάρετε κιλά

Ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου βοηθά το σώμα σας να διατηρεί τακτικό πρόγραμμα όρεξης και πείνας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση του προγράμματος ύπνου αυξάνει την παραγωγή ορμόνης γκρελίνης που διεγείρει την πείνα και μειώνει την παραγωγή λεπτίνης που καταστέλλει την όρεξη. Η απώλεια της καταστολής της όρεξής σας, αυξάνει την πιθανότητα να τρώτε υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνται 9 ώρες ή περισσότερο.

Η έλλειψη ύπνου βλάπτει τη σεξουαλική σας ορμή

Οι άνδρες και οι γυναίκες που υπέφεραν από έλλειψη ποιοτικού ύπνου μελετήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είχαν χαμηλότερη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον να κάνουν σεξ. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ένα άτομο που έχει λιγότερη ενέργεια και μεγαλύτερη ένταση στο σώμα που αναστέλλει την επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Οι άνδρες που πάσχουν από άπνοια ύπνου τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο.

Η κόπωση σας κάνει να ξεχνάτε εύκολα

Τα εγκεφαλικά συμβάντα που είναι γνωστά ως “αιχμηρά κύματα” χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην ενοποίηση της μνήμης, γεγονός που καθιστά τα πράγματα που έχετε μάθει εύκολα προσβάσιμα, στην ανάκληση μνήμης (στο να τα θυμάστε εύκολα). Αυτά τα εγκεφαλικά γεγονότα μεταφέρουν επίσης βραχυπρόθεσμες πληροφορίες στον neocortex και τον ιππόκαμπο όπου μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες γνώσεις. Αυτή η μεταβίβαση συμβαίνει με τον ισχυρότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του βαθύτερου μέρους του κύκλου ύπνου, οπότε η αποκοπή μεγάλου βαθμού ύπνου μπορεί να βλάψει τη μακροχρόνια μνήμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ηρεμία.

Photos by FREEPIK