6 σημάδια λευχαιμίας που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Home ΥΓΕΙΑ 6 σημάδια λευχαιμίας που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει
mikroskopio analusi

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα περισσότερα από τα νέα κύτταρα αίματος που παράγει το σώμα σας προέρχονται από το μυελό των οστών σας – μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα βολβοειδή, ογκώδη άκρα των οστών σας. Για όσους πάσχουν από λευχαιμία, ένα από αυτά τα νέα κύτταρα αίματος μεταλλάσσεται και γίνεται καρκινικό. Στη συνέχεια αρχίζει να κλωνοποιεί ή δημιουργεί αντίγραφα και έτσι εξελίσσεται η ασθένεια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Women’s Health Magazine.

Υπάρχουν διάφοροι «υποτύποι» λευχαιμίας, οι οποίοι καθορίζονται από το είδος των κυττάρων του αίματος που μεταλλάσσονται, καθώς και από το πόσο νωρίς στη διαδικασία παραγωγής κυττάρων λαμβάνει χώρα η μετάλλαξη, εξηγεί η Meredith Barnhart, MS, ειδικός πληροφόρησης για τη λευχαιμία και το λέμφωμα.

Τόσο η Barnhart όσο και ο Wadleigh καθιστούν σαφές ότι, όταν πρόκειται για λευχαιμία, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ή σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον υποτύπο, λέει η Barnhart. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά συμπτώματα αλληλεπικάλυψης  που τείνουν να εμφανίζονται μεταξύ εκείνων που πάσχουν από τους πιο συνηθισμένους τύπους λευχαιμίας στους ενήλικες.

Χλωμό δέρμα 

Όταν αναπτύσσεται η λευχαιμία, νέα κύτταρα (αίματος) που έχουν υποστεί βλάβη από καρκίνο μπορούν να προσπεράσουν τον μυελό των οστών και έτσι καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη υγιών κυττάρων, εξηγεί η Barnhart. Επειδή έχετε λιγότερα υγιή κύτταρα, μπορεί να αναπτύξετε αναιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Κόπωση

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ασθένειες, η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της λευχαιμίας, λέει ο Wadleigh. Εάν αισθάνεστε εξουθενωμένοι όλη την ώρα, και ειδικά εάν η έλλειψη ενέργειας σας είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τον τρόπο που ήσασταν πριν, ενημερώστε το γιατρό σας.

Λοιμώξεις ή πυρετός

Τα κύτταρα του αίματος σας είναι ένα σημαντικό συστατικό του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εάν είναι επιθετικά, όπως συμβαίνει και στα άτομα με λευχαιμία, μπορεί να αρρωσταίνετε  συχνότερα, λέει ο Wadleigh. Οι λοιμώξεις ή οι πυρετοί είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που βλέπουμε, προσθέτει.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείτε, λέει η Barnhart. Ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε πιο πολύ από ότι συνήθως, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για αυτό.

Επουλώνονται πιο δύσκολα οι πληγές

Εάν οι γρατζουνιές σας χρειάζονται  αρκετό καιρό για να επουλωθούν ή κάνετε εύκολα μελανιές αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τα είδη των μετατοπίσεων των αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με τη λευχαιμία, λέει η Barnhart. Μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας (μια κατάσταση γνωστή ως πετέχια)  θα μπορούσε επίσης να προκύψει από λευχαιμία, προσθέτει.

Άλλα συμπτώματα

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο τα πέντε συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι πονόδοντοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, συνδέονται επίσης με τη λευχαιμία, λέει η Barnhart. Η απώλεια βάρους μπορεί ή όχι να είναι σύμπτωμα, ανάλογα με τον υπότυπο, προσθέτει ο Wadleigh. Αναφέρει επίσης αιμορραγίες της μύτης και πρησμένους ή διογκωμένους λεμφαδένες, πυρετό ή ρίγη ως πιθανά συμπτώματα.

Photos by FREEPIK