Γιατί το κρύο ντους μετά την ηλιοθεραπεία κάνει κακό στο δέρμα σας;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Γιατί το κρύο ντους μετά την ηλιοθεραπεία κάνει κακό στο δέρμα σας;
shower 3

Αν ψάχνετε τρόπους να δροσιστείτε μετά από μια μέρα στον ήλιο, πολλοί άνθρωποι επιλέγετε  ένα κρύο ντους. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα σας,  σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Glamour.

Συγκεκριμένα μέταλλα μπορούν να βλάψουν το ξηρό δέρμα, καθιστώντας το ακόμη πιο ξηρό και μειώνοντας έτσι την αντοχή του δερματικού φραγμού (κάνοντας το ηλιακό έγκαυμα ακόμη χειρότερο). Ο Dr Ross Perry λέει ότι αυτό οφείλεται στο μαγνήσιο και το ασβέστιο, ειδικά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα πορώδους εδάφους, όπως ασβεστόλιθος ή κιμωλία.

Ο ειδικός σε θέματα αποσκλήρυνσης νερού στην Harvey Water Softeners, Jose Sanchez-Noya, λέει: Το κρύο νερό μπορεί να διαταράξει τα κύτταρα του δέρματός μας και να δημιουργήσει αδυναμία στις προστατευτικές λειτουργίες του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαταράξει τον ευαίσθητο δερματικό φραγμό σας, στερώντας από το δέρμα την υγρασία του. Αν το συνδυάσετε αυτό με διογκωμένα δερματικά κύτταρα από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), είναι εγγυημένο ότι θα έχετε πολύ επώδυνο, πονεμένο και προκαλεί φαγούρα στο δέρμα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ανακουφίσετε το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο, αποφεύγοντας το κρύο ντους:

Κρύα κομπρέσα

Βρέξτε ελαφρά το δέρμα σας με μια μαλακή φανέλα, η οποία θα δροσίσει το έγκαυμα χωρίς να το εκθέσετε σε πολύ νερό. Κάντε ταμποναριστές κινήσεις και προσέξτε να μην τρίβετε το δέρμα, καθώς αυτό θα διαταράξει περαιτέρω τον φραγμό του δέρματός σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η καλή ενυδάτωση μέσα και έξω είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του ηλιακού εγκαύματος.

Τα εγκαύματα τραβούν υγρά στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, γεγονός που μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε αφυδατωμένοι. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να χρησιμοποιείτε ένα καλό ενυδατικό αντηλιακό  για να αποφύγετε περαιτέρω αφυδάτωση.

Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο

Οι απαλές ενυδατικές κρέμες είναι το κλειδί για την αποκατάσταση του ηλιακού εγκαύματος. Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό (αυτό θα αποτρέψει την καθίζηση των μετάλλων στο δέρμα), απλώστε άφθονες ποσότητες ενυδατικής κρέμας εμπλουτισμένης με κεραμίδια, η οποία κλειδώνει την ενυδάτωση. Φροντίστε να αποφύγετε αλοιφές με βάση το λάδι, οι οποίες μπορεί να παγιδεύσουν τη θερμότητα και να επιδεινώσουν το έγκαυμα.

Μείωση της φλεγμονής

Πάρτε παυσίπονα τις πρώτες ώρες από το ηλιακό σας έγκαυμα όπως ιβουπροφαίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και στη μείωση της δυσφορίας.

Να είστε ευγενικοί με το δέρμα σας

Μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, αν αντιμετωπίζετε ηλιακό έγκαυμα στο πρόσωπό σας. Παρατήστε οποιαδήποτε απολεπιστικά, τονωτικά, μάσκες προσώπου και προϊόντα αντιγήρανσης μέχρι να αρχίσει να επουλώνεται. Η βλάβη από τον ήλιο κάνει το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο, επομένως τα συστατικά που βρίσκονται συχνά σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα σας φουσκάλες ή εξάνθηματα.