6598b

Φακόρυζο στη γάστρα με πράσο και καρότο

Αν έχετε βαρεθεί τις φακές σούπα μπορείτε να τις απολαύσετε σε ένα πολύ νόστιμο καθημερινό φαγάκι, πλούσιο και χορταστικό.
Προετοιμασία: 30 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά Μερίδες: 6

Υλικά

  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
  • 300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το λευκό τρυφερό μέρος)
  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν είναι χοντρά τα κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρα)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)
  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε εδώ την εκτέλεση της συνταγής