4+1 συστατικά χρήσιμα σε κάθε τύπο δέρματος

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 4+1 συστατικά χρήσιμα σε κάθε τύπο δέρματος
skin guru

Συμφωνούμε όλοι πως στη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών υπάρχει πληθώρα ενεργών συστατικών, εξίσου πολύτιμα και αποτελεσματικά στην ενίσχυση των κυτταρικών λειτουργιών του δέρματος που αποτυπώνει η φωτεινή του όψη, η λεία, ελαστική και τονωμένη υφή του. Για το σημερινό μας post αναζητήσαμε και εντοπίσαμε 5 μόρια, πολύ ή και λιγότερο γνωστά, που όταν συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, μόνο για το …καλό της επιδερμίδας είναι, ανεξάρτητα από τον τύπο και τις εξειδικευμένες ανάγκες της.

1.Υαλουρονικό οξύ

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα. Όπως ξέρουμε το νερό είναι το κύριο συστατικό του δέρματος, αυτό που καθορίζει το βαθμό της απαλότητας και της ελαστικότητάς του σε βάθος χρόνου. Το πόσο σωστά ενυδατωμένη είναι η επιδερμίδα εξαρτάται από το ρυθμό που το νερό φτάνει από τις βαθύτερες στιβάδες στην επιφάνεια. Η αφυδάτωση – η απώλεια, δηλαδή, της φυσιολογικής ποσότητας νερού- είναι η πρώτη ένδειξη για τη διαταραχή της παραπάνω διαδικασίας. Γι’ αυτό και χρειάζεται να «τροφοδοτούμε» συνεχώς την κεράτινη στιβάδα με συστατικά που αναπληρώνουν τα αποθέματα υγρασίας.

Γιατί επιλέγουμε το υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό του ανθρωπίνου σώματος που στο δέρμα το εντοπίζουμε στη βασική στιβάδα μεταξύ των κερατινοκυττάρων και του δικτύου των ινών του κολλαγόνου, να συγκρατεί τα αποθέματα νερού. Ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και … 6 λίτρα νερό! Το υαλουρονικό οξύ που περιέχουν οι φόρμουλες των καλλυντικών έλκει το νερό από το περιβάλλον και το συγκρατεί γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας διασφαλίζοντας έτσι τη συστηματική της ενυδάτωση.

  1. Γλυκερίνη

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα. Δεν είναι όμως μόνο η αδιάλειπτη παροχή νερού που συμβάλλει στην καλή υγεία και αντοχή της επιδερμίδας. Χρειάζεται ο υδρολιπιδικός μανδύας στην επιφάνεια να είναι συμπαγής για να υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος και να το προστατεύει από την καθημερινή έκθεση και την πρόωρη φθορά του.

Γιατί επιλέγουμε τη γλυκερίνη. Αν και λιγότερο διάσημη, τη βρίσκουμε όμως πολύ συχνά να εμπλουτίζει τις ενυδατικές φόρμουλες και να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δράση τους. Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει σε όλα τα λιπίδια φυτικής ή ζωικής προέλευσης, μία ισχυρή μαλακτική και υγροσκοπική ουσία που παράγεται από φυσικές πηγές ή παρασκευάζεται συνθετικά. Όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα σχηματίζει μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια που αποτρέπει την απώλεια των φυσικών αποθεμάτων νερού και την έντονη αφυδάτωση ή ξηρότητα του δέρματος. Στα συν σημειώστε τη μη φαγεσωρογόνο και την ήπια απολεπιστική της δράση.

3.Ceramides

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα. Μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης είναι και η μείωση των κηραμιδίων, των φυσικών μορίων που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις κυτταρικές μεμβράνες της κεράτινης στιβάδας και συνθέτουν ένα από τα βασικά συστατικά (το 50%) του προστατευτικού φραγμού της. Όταν λείπουν- ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση- η επιδερμίδα γίνεται έντονα ξηρή, λεπταίνει σε σημαντικό βαθμό και κάποιες φορές καταλήγει να είναι ευάλωτη σε ανεπιθύμητες δερματοπάθειες.

Γιατί επιλέγουμε τα ceramides. Τα ομώνυμα συστατικά που βρίσκουμε στις καλλυντικές φόρμουλες φυτικής – σιτάρι, γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι- ή συνθετικής προέλευσης χάρη στη βιομιμητική τους δράση αναπληρώνουν τις απώλειες των φυσικών κηραμιδίων, αποκαθιστούν -γεμίζουν, δηλαδή, τις «ρωγμές» που δημιουργούνται ανάμεσα στα κύτταρα-, ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό και αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας.

4.Γαλακτικό οξύ (lactic acid)

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα. Είναι γνωστό ότι η επιφάνεια της επιδερμίδας καλύπτεται από στιβάδες νεκρών κυττάρων που αποτελούν την κερατίνη στιβάδα. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα κερατινοκύτταρα αποπίπτουν καθημερινά δίνοντας τη θέση τους στα νέα και υγιή που, μετά από ένα «ταξίδι» 28, περίπου, ημερών, ανέρχονται στην επιφάνεια από τις κατώτερες στιβάδες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι ρυθμοί ανανέωσης φθίνουν με αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα τότε ασφυκτιά. Χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και γίνεται ξηρή, τραχιά και άτονη. Τα οξέα φρούτων έρχονται λοιπόν να «ξεμπλοκάρουν» τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα διευκολύνοντας την απόπτωσή τους και, κατά συνέπεια, την άμεση αναζωογόνηση του δέρματος.

Γιατί επιλέγουμε το γαλακτικό οξύ. Προέρχεται, όπως άλλωστε μπορούμε να καταλάβουμε από το όνομά του, από το γάλα και ανήκει στην ομάδα των άλφα-υδροξυοξέων. Είναι ένας από τους πιο δραστικούς απολεπιστικούς, ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες. Λόγω του μεγάλου μοριακού του βάρους δεν μπορεί να διεισδύσει στις κατώτερες στιβάδες. Προσφέρει έτσι ήπια απολέπιση και βοηθά την επιδερμίδα να ανακτήσει τους ανανεωτικούς της ρυθμούς χωρίς να απογυμνώνει τον προστατευτικό μανδύα της.

5.Οξείδιο του ψευδαργύρου ( zinc oxide)

Τι χρειάζεται η επιδερμίδα. Το δέρμα μας, όπως ξέρουμε, λειτουργεί σαν φυσική προστατευτική ασπίδα ανάμεσα στο σώμα μας και το περιβάλλον. Γι’ αυτό και η φθορά που υφίσταται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη περιβαλλοντική ρύπανση είναι καθημερινή. Για τις UV ακτίνες γνωρίζουμε, πολλά χρόνια τώρα, πως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα, το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, βλάβες στο DNA, μικροφλεγμονές, και διαταραχές της μελάγχρωσης, τις γνωστές μας κηλίδες του ήλιου που αλλοιώνουν σοβαρά την ομοιόμορφη όψη του. Η αντηλιακή προστασία λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Γιατί επιλέγουμε το οξείδιο του ψευδαργύρου. Είναι το ένα από τα δύο στον αριθμό φυσικά φίλτρα που αξιοποιεί η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς. Πρόκειται για ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το προϊόν χημικής ένωσης του ψευδαργύρου με το οξυγόνο που έχει την ιδιότητα να αντανακλά και να διαχέει το φως μπλοκάροντας έτσι όλο το φάσμα της UV ακτινοβολίας. Ο λόγος που ξεχωρίζουμε τα φυσικά φίλτρα είναι για την άμεση δράση τους αλλά κυρίως για την υψηλή τους ανεκτικότητα από κάθε τύπο δέρματος, των ευαίσθητων και δυσανεκτικών συμπεριλαμβανομένων.

Πηγή: https://skingurus.gr/