dyo-logo-200

Γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά αφού δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από την COVID-19;

Υπάρχουν 3 σοβαροί λόγοι:

  1. Πρόληψη νέων μεταλλάξεων
  2. Αποφυγή της ασυμπτωματικής διασποράς
  3. Ακόμη και από τα παιδιά κάποια θα πεθάνουν από COVID-19

Κάθε κρούσμα – είτε σε ενήλικα είτε σε παιδί – δίνει στον ιό άλλη μια ευκαιρία να μεταλλαχθεί. Η προστασία ενός νέου, μεγάλου μέρους του πληθυσμού οπουδήποτε στον κόσμο περιορίζει αυτές τις ευκαιρίες.

Αυτός ο πόλεμος εναντίον του ιού ενισχύθηκε με 28 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 5 έως 11 ετών να είναι πλέον κατάλληλα για δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Κάποιες άλλες ενέργειες επίσης, όπως η πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας να απαιτήσει από όλους τους ενήλικες να εμβολιαστούν, αλλά και οι ΗΠΑ που εγκρίνουν την αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες, βοηθούν στην περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων νέας μόλυνσης.

Ο εμβολιασμός των παιδιών σημαίνει επίσης μείωση της ασυμπτωματικής διασποράς, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτώματα όταν κολλήσουν τον ιό. Όταν ο ιός εξαπλώνεται αόρατα, η μετάδοαση μεγιστοποιείται. Και καθώς περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται, οι πιθανότητες για νέες μεταλλάξεις αυξάνονται.

Οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το πόσο τα παιδιά έχουν επηρεάσει την πορεία της πανδημίας. Η αρχική έρευνα πρότεινε ότι δεν συνέβαλαν πολύ στην εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά έπαιξαν σημαντικό ρόλο φέτος στη διάδοση μεταδοτικών παραλλαγών όπως η άλφα και η δέλτα.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε να κάνει μια πραγματική διαφορά στο μέλλον, σύμφωνα με εκτιμήσεις του COVID-19 Scenario Modeling Hub, μιας συλλογής πανεπιστημιακών και ιατρικών ερευνητικών οργανισμών που ενοποιεί μοντέλα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία. Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι για αυτόν τον Νοέμβριο έως τις 12 Μαρτίου 2022, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών θα απέτρεπε περίπου 430.000 περιπτώσεις COVID στο συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ, εάν δεν προέκυπτε νέα παραλλαγή. Εάν μια παραλλαγή 50% πιο μεταδοτική από το δέλτα εμφανιζόταν στα τέλη του φθινοπώρου, θα αποφευχθούν 860.000 κρούσματα, ένα τεράστιο όφελος δηλαδή.

Η Delta παραμένει κυρίαρχη προς το παρόν, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 99% των αναλυθέντων δειγμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είμαστε σίγουροι ακριβώς γιατί. Μπορεί να είναι εγγενώς πιο μολυσματική ή μπορεί να αποφεύγει τουλάχιστον εν μέρει την προστασία που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα εμβόλια ή από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Είναι πιθανώς ένας συνδυασμός αυτών των πραγμάτων. Αλλά υπάρχουν επίσης πολύ καλά και αυξανόμενα στοιχεία ότι η δέλτα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές που έχουν μελετηθεί. Έτσι, όταν οι άνθρωποι παθαίνουν δέλτα, γίνονται μολυσματικοί νωρίτερα.

Ο κορωνοϊός μας απέδειξε τα 2 χρόνια που πέρασαν ότι είναι πανίσχυρος. Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την απώλεια ενός επιπρόσθετου σημαντικού τμήματος της ανθρωπότητας.

Πηγή: https://www.medweb.gr/

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao