Ψείρες: Το μόνο που χρειάζεται είναι… ψυχραιμία!

Home ΥΓΕΙΑ Ψείρες: Το μόνο που χρειάζεται είναι… ψυχραιμία!
DYO pseires

Αρχή της σχολικής χρονιάς και το παιδί γυρίζει σπίτι ξύνοντας το κεφάλι του. Προβληματίζεται για τα μαθήματα; Μάλλον όχι! Ψάχνετε με προσοχή ανάμεσα στα μαλλιά του και ανακαλύπτετε… ψείρες! Ο «απρόσκλητος επισκέπτης» είναι και πάλι εδώ.

H φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά ηλικίας 4-11 ετών και ειδικά στα κορίτσια. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία δείχνουν μεγάλη διακύμανση της εκδήλωσης φθειρίασης, που ποικίλλει από 4% μέχρι 22%.

Οι ψείρες έχουν δύο τρόπους μετάδοσης: την άμεση μετάδοση, που γίνεται από κεφάλι σε κεφάλι, και την έμμεση, που γίνεται μέσω κλινοσκεπασμάτων, καπέλων και χτενών. Στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, επειδή παίζουν με άλλα παιδάκια και έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή μεταξύ τους, ευνοείται η άμεση μετάδοση, από παιδί σε παιδί. Γι’ αυτό και συναντάμε πολύ συχνά εξάρσεις φθειρίασης στα σχολεία.

Αντιμετωπίστε τις ψείρες με ψυχραιμία

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο, είναι πλέον απλή υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι… ψυχραιμία!

Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει ειδικές λοσιόν και σαμπουάν (στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά φυσικά προϊόντα χωρίς εντομοκτόνα και χωρίς τοξικές ουσίες), που εξασφαλίζουν αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψειρών. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και τα ειδικά χτενάκια που βοηθούν στο να ξεκολλήσουν οι κόνιδες, που είναι πολύ στενά προσκολλημένες στο στέλεχος της τρίχας.

Οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες και τα σεντόνια πρέπει πλυθούν με ζεστό νερό. Οι βούρτσες και οι κτένες πρέπει να μπουν για 5 λεπτά σε λεκάνη με ζεστό νερό, πάνω από 55 βαθμούς. Επίσης, αν το παιδί κοιμάται έχοντας στην αγκαλιά του κάποιο λούτρινο, αυτό πρέπει να πλυθεί ή/και να απομονωθεί σε πλαστική σακούλα, για δύο εβδομάδες.


Oops...
Slider with alias pseires not found.