ΑΛΙΟΝΑ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΤ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Greenwich & Queen Margaret University
Health Coaching (ΕΚΠΑ)
www.aliona-stratulat.gr
Η περίοδος της άνοιξης είναι η επίσημη μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, και όπως ακριβώς έχουμε «την αλλαγή» στη φύση που προετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαίρι, έτσι και το σώμα μας έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα το βοηθήσουν να προετοιμαστεί για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του καλοκαιριού μετά από έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα.
Πολλές φορές, η έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου μπορεί να συνοδεύεται από μειωμένα επίπεδα ενέργειας και αύξηση των αλλεργιών και των κρυολογημάτων/ιώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.
Οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε ενέργεια, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας ώστε να ανταπεξέλθει στις αλλεργίες ή τα κρυολογήματα/ιώσεις της περιόδου είναι:
1. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο τόσο στην υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όσο και στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Παρόλο που την άνοιξη η έκθεσή μας στον ήλιο, τη βασικότερη πηγή βιταμίνης D, είναι μεγαλύτερη, τα αποθέματα του οργανισμού μας είναι συνήθως μειωμένα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σημαντικό είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D μέσω της διατροφής μας, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, γαύρος, κ.α.), θαλασσινά, μανιτάρια, κρόκο αυγού, βοδινό συκώτι, τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ή από τη λήψη συμπληρώματος.
2. Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των φλεγμονών. Η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών, όταν το σώμα μας μπορεί να εμφανίσει αυξημένες ανοσολογικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πλούσιες διατροφικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia κ.α.
3. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και στην ανάπλαση των ιστών και στη σύνθεση του DNA, κάνοντάς τον απαραίτητο θρεπτικό συστατικό ιδιαίτερα στις μεταβατικές περιόδους. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση των φλεγμονών αλλά και στην υγεία του δέρματος, ενισχύει τον φραγμό του δέρματος προετοιμάζοντάς το για την αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το βοδινό συκώτι, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, οι σπόροι.
4. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη), έχουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β υποστηρίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό διευκολύνοντας τη μετατροπή της τροφής σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, καταπολεμώντας έτσι την κόπωση και ενισχύοντας τη ζωτικότητα αλλά και τη γνωστική μας λειτουργία. Πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και θαλασσινά, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
5. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό σύμμαχο για τη λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος, αλλά και τη διαχείριση του στρες. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, εξασφαλίζοντας έναν ποιοτικότερο ύπνο ιδιαίτερα σε περιόδους όπου έχουμε μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη. Πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κ.α.), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
6. Βιταμίνη C
H βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βασικό για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση της ενέργειάς μας αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι απαραίτητη την περίοδο της άνοιξης ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα (κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) όπως φράουλες, ακτινίδιο, μπρόκολο, σπανάκι, μαϊντανός, πιπεριές κ.α.
Ας απολαύσουμε αυτή την όμορφη και ηλιόλουστη περίοδο της άνοιξης και ας θρέψουμε τον οργανισμό μας σωστά με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!