entero-esoterika-graphic

Προβιοτικά & πρεβιοτικά στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Μπακόπουλος Α. Κωνσταντίνος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Sports Nutrition MSc. (HUA)
www.kbakopoulos.com

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από τα προβιοτικά και πρεβιοτικά και τα οφέλη τους στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί και κατά κύριο λόγο βακτήρια. Στο πεπτικό μας, υπάρχουν τόσο παθογόνα όσο και μη-παθογόνα βακτήρια. Η ισορροπία μεταξύ παθογόνων και μη-παθογόνων βακτηρίων είναι επιτακτική καθώς αν αυτή διαταραχθεί προκύπτουν προβλήματα στη λειτουργία του γαστρεντερικού, με συνεπακόλουθες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
Ετυμολογικά, ο όρος προβιοτικά είναι σύνθετος και σχηματίζεται από τη λατινογενή (pro) προ- που σημαίνει «για» και το ελληνικό επίθετο βιοτικός (biotic), το οποίο προέρχεται από τη λέξη βίος = ζωή, συνεπώς τα προβιοτικά θεωρούνται συστατικά «για τη ζωή».

Όσον αφορά τις επιδράσεις τους στο γαστρεντερικό, αρχικά, αποτελούν μία φυσική και ασφαλή μέθοδο για ανακούφιση από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η λήψη προβιοτικών και πιο συγκεκριμένα μπιφιδοβακτηρίων βελτιώνει σημαντικά το χρόνο κένωσης του εντέρου αλλά και τη συχνότητα των κενώσεων.

Παράλληλα, η λήψη προβιοτικών εμφανίζει θετικές επιδράσεις και στο σύνδρομο ευερέθιστο εντέρου (Σ.Ε.Ε). Αρκετές είναι οι μελέτες που υποδεικνύουν πως η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους, του αισθήματος φουσκώματος αλλά και του μετεωρισμού που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επιπροσθέτως, τα προβιοτικά δρουν ως ασπίδα προστασίας για το πεπτικό κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης. Αποδεδειγμένα, πάνω από το 30% όσων λαμβάνουν αντιβιοτικά εμφανίζουν διάρροια οφειλόμενη σε αυτά!

Η λήψη προβιοτικών μπορεί να αποτρέψει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα η χορήγηση προβιοτικών σε όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά φαίνεται πως μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διάρροιας κατά 51%!

Πέραν όμως των προβιοτικών σημαντική, θετική επίδραση στην υγεία του γαστρεντερικού εμφανίζουν και τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι μορφές υδατανθράκων που αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά.

Γιατί όμως να συνδυάσουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά;
Η επιβίωση των προβιοτικών μετά από την πέψη τους συναντά πολλά εμπόδια όπως η οξύτητα του στομάχου, οι εκκρίσεις της χολής και ο ανταγωνισμός με άλλα βακτήρια που κατοικούν στο πεπτικό μας.

Συνδυάζοντας, προβιοτικά στη διατροφή με πρεβιοτικά προκύπτουν τα συμβιωτικά, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να υπερνικήσει τα παραπάνω προβλήματα και να αποφέρει τα μέγιστα στην υγεία του γαστρεντερικού.

Για την καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού λοιπόν είναι σημαντικό να καταναλώνουμε προβιοτικά από τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το τουρσί κ. α. και ιδανικά να τα συνδυάσουμε με τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά όπως η βρώμη, η μπανάνα και το μέλι ώστε να λάβουμε ακόμη περισσότερα οφέλη.