kopela-trwei-salata

Διατροφή πριν το καλοκαίρι

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr

Δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια στη χώρα μας η αφετηρία και το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται προ των πυλών!
Σε τι λοιπόν πρέπει να δώσουμε έμφαση διατροφικά αυτή τη περίοδο, πριν το καλοκαίρι;
Προτού δώσουμε συγκεκριμένα tips, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος και η βάση όλων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, των εποχών και της ζωή μας.

Διατροφή πριν το καλοκαίρι λοιπόν.. Και για πολλούς αυτό σημαίνει ένα «κίνητρο» για να διαμορφώσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συνήθως για να επιτύχουν την απώλεια κάποιων κιλών. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι τρόποι που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, η οποία θα μπορούσε να συντελέσει και σε μία ενδεχομένως επιθυμητή απώλεια βάρους πριν το καλοκαίρι;

1. Εντάξτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών
στη διατροφή σας.
Αμέτρητα τα οφέλη αυτών των ομάδων τροφίμων. Παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενυδάτωση, αλλά και ικανότητα να προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού στο άτομο, είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες ιδιότητες τους. Δώστε έμφαση στην ποικιλία χρωμάτων, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσετε την πρόσληψη πληθώρας θρεπτικών συστατικών.

2. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης,
αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
Όσο γνωστή είναι η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, τόσο δεδομένη είναι και η αρνητική επίδραση της ζάχαρης και του αλατιού στον οργανισμό μας. Πολλά τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτά τα συστατικά, με την πρόκληση κατακράτησης και κακής σωματικής αίσθησης να είναι ορισμένα από αυτά που θα λέγαμε ότι είναι πιθανό να δυσαρεστούν κάποιον την περίοδο του καλοκαιριού.

3. Εξασφαλίστε ότι πίνετε αρκετό νερό.
Με τις συστάσεις να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επηρεαζόμενες από ποικίλες παραμέτρους, ο εθνικός διατροφικός οδηγός επισημαίνει την σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού. Ιδιαίτερα, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε διαρκώς ενυδατωμένοι. Φυσικά, και η παράμετρος του νερού συντελεί σε μία επιτυχημένη προσπάθεια για απώλεια βάρους, συμβάλλοντας τόσο στο αίσθημα κορεσμού, όσο και σε άλλα σημαντικά μεταβολικά μονοπάτια.

4. Διαμορφώστε ένα όσο το δυνατόν
σταθερότερο ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων.
Ανεξαρτήτως περίστασης και διατροφικού στόχου, είναι σημαντικό να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Η διατήρηση μίας «ρουτίνας» αποτελεί έναν τρόπο περιορισμού του τσιμπολογήματος και των άστατων γευματικών συνηθειών.

5. Εστιάστε στις υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών.
Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ποικιλία και σωστή επιλογή προϊόντων /τροφίμων για την βέλτιστη θρέψη του οργανισμού. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε μακροθρεπτικά συστατικά από θρεπτικές πηγές όπως είναι: τα όσπρια, τα άπαχα και μη επεξεργασμένα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά (ολικής αλέσεως), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αναφερόμαστε σε βασικές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες όμως εάν εγκατασταθούν θα είναι αναμφίβολα αποτελεσματικές και καθοριστικές για τους στόχους που έχετε θέσει, πριν το καλοκαίρι. Δε ξεχνάμε φυσικά κι την σωματική άσκηση, με τον μοναδικό της ρόλο.