Τι προβλήματα προκαλεί η υπερβολική ζάχαρη στην υγεία μας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τι προβλήματα προκαλεί η υπερβολική ζάχαρη στην υγεία μας;
eating sugar

 Η ζάχαρη είναι γλυκιά, αλλά μπορεί να βλάψει πάρα πολύ την υγεία σας. τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά έχουν φυσικά σάκχαρα. Το σώμα σας χωνεύει αυτούς τους υδατάνθρακες αργά, έτσι ώστε τα κύτταρα σας να λαμβάνουν σταθερή ενέργεια. Τα πρόσθετα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, διατίθενται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Το σώμα σας δεν χρειάζεται πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας,  WebMd.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης;

Η American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία) προτείνει όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) για τους άνδρες.

man and woman by sugar

Τι προβλήματα υγείας μας  προκαλεί η ζάχαρη;

 1. Αύξηση βάρους

woman on scale

Τα ροφήματα με ζάχαρη είναι  μια μεγάλη πηγή πρόσθετων σακχάρων. Εάν πίνετε ένα κουτάκι σόδας κάθε μέρα και δεν μειώνετε θερμίδες αλλού, σε τρία χρόνια θα είστε 15 κιλά βαρύτεροι. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι.

 1. Καρδιακές παθήσεις

heart in chest

1στους 10 Αμερικανούς λαμβάνει το 1/4 ή περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες του από πρόσθετη ζάχαρη.  Αν τρώτε τόσο πολύ, μια μελέτη διαπίστωσε ότι έχετε περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε από καρδιακές παθήσεις από κάποιον που καταναλώνει λιγότερη από το μισό.  Δεν είναι σαφές γιατί. Θα μπορούσε να είναι ότι η επιπλέον ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση ή απελευθερώνει περισσότερα λίπη στην κυκλοφορία του αίματος. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιακές παθήσεις.

 1. Διαβήτης

glucometer

Τα ροφήματα με ζάχαρη  μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε διαβήτη τύπου 2.  Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή όταν η ζάχαρη παραμένει στο αίμα σας, το σώμα σας μπορεί να αντιδρά με την παραγωγή λιγότερης ινσουλίνης, η οποία μετατρέπει την τροφή που τρώτε σε ενέργεια. Ή η ινσουλίνη δεν λειτουργεί επίσης. Εάν είστε υπέρβαροι, η μείωση ακόμη και 10-15 κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα σας.

 1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

high pressure gague

Συνήθως, το αλάτι ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι ένας άλλος λευκός κρύσταλλος – η ζάχαρη – μπορεί να είναι ένας πιο ανησυχητικός ένοχος. Ένας τρόπος με τον οποίο πιστεύουν ότι η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση είναι να αυξήσετε τα επίπεδα της ινσουλίνης σας. Αυτό μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας λιγότερο εύκαμπτα και να αναγκάσει τα νεφρά σας να συγκρατήσουν το νερό και το νάτριο.

 1. Χοληστερίνη

lipid test

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ζάχαρη είναι κακές για την καρδιά σας, ανεξάρτητα από το πόσο ζυγίζετε.

Μπορεί να προκαλέσουν :

 • Αύξηση της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης και θα μειωθούν τα  επίπεδα της« καλής» χοληστερόλης.
 • Τα λίπη στο αίμα που ονομάζονται τριγλυκερίδια εμποδίζουν την εργασία ενός ενζύμου που τα διασπά
 1. Ηπατική νόσος

fatty liver illustration

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, σνακ και ποτά περιέχουν φρουκτόζη, μια ζάχαρη που υπάρχει φυσικά μέσα στα λαχανικά όπως το καλαμπόκι.  Το συκώτι σας το μετατρέπει σε λίπος. Εάν αντλείτε τακτικά φρουκτόζη στο σώμα σας, συσσωρεύονται μικροσκοπικές σταγόνες λίπους στο ήπαρ σας. Αυτό ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος Οι αλλαγές στην πρώιμη διατροφή μπορούν να την αντιστρέψουν. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το πρήξιμο και οι ουλές μπορούν να βλάψουν το ήπαρ σας.

 1. Τερηδόνα

cavity in tooth

Ξέρετε ότι η ζάχαρη σαπίζει τα δόντια; Πως; Τρέφει τα βακτήρια στο στόμα σας, τα οποία αφήνουν πίσω τους οξύ που φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας. Τα ροφήματα με ζάχαρη, οι ξηροί καρποί, η καραμέλα και η σοκολάτα είναι συνηθισμένοι παραβάτες. Οι ξινές καραμέλες είναι από τις χειρότερες. Είναι σχεδόν τόσο όξινο όσο το οξύ της μπαταρίας! Εάν τρώτε τάρτες, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά ή πίνετε λίγο γάλα για να εξουδετερώσετε το οξύ.

 1. Κακός ύπνος

woman resting eyes

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να καταστρέψει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και να σας προκαλέσει από την μια πλευρά υπερβολική ενέργεια και από την άλλη κούραση. Μπορεί να δυσκολευτείτε να μείνετε ξύπνιοι στη δουλειά ή να θέλετε να κοιμηθείτε στην τάξη στο σχολείο. Τα βράδια, ένα μπολ με παγωτό ή μπισκότα με ζάχαρη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. Μπορεί επίσης να μειώσει το χρόνο που κοιμάστε. Έτσι, δεν μπορείτε να ξυπνήσετε ανανεωμένοι.

 1. Ψυχολογικά προβλήματα

man using phone

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα στην ψυχική σας υγεία. Ένα από τα τελευταία έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα από 66 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα – σχεδόν διπλάσιο από αυτό που συνιστάται – είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος ή κατάθλιψη από τους άνδρες που έτρωγαν 40 γραμμάρια ή λιγότερο. Η υπερβολική ζάχαρη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη μέσω πρηξίματος ή φλεγμονής στον εγκέφαλό σας, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα με κατάθλιψη. 

 1. Αρθρίτιδα

swollen big toe

Μπορεί να γνωρίζετε ότι από την κατανάλωση υπερβολικού κόκκινου κρέατος, κρέατος οργάνων και αστακού προκαλείται η αρθρίτιδα. Το ίδιο ισχύει και για τη φρουκτόζη. Όταν το σώμα σας τη διαλύει, απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Αυτό μπορεί να κάνει το ουρικό οξύ να συσσωρεύεται στο αίμα σας, το οποίο με τη σειρά του σχηματίζει σκληρούς ‘’κρυστάλλους’’ στο μεγάλο δάκτυλό σας, στα γόνατα και σε άλλες αρθρώσεις.

 1. Πέτρα στα νεφρά

kidney stones

Το παθαίνετε αυτό όταν τα χημικά στα ούρα σας μετατρέπονται σε ‘’κρύσταλλους’’. Πάρα πολύ φρουκτόζη -από επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή επεξεργασμένα τρόφιμα,  αυξάνουν τις πιθανότητές σας για πέτρες στα νεφρά.

 1. Γήρανση

aging eye wrinkled

Τα ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να προσθέσουν χρόνια στη βιολογική σας ηλικία. Το DNA που ονομάζεται τελομερή καλύπτει το άκρο των χρωμοσωμάτων σας για να προστατεύσει το δέρμα σας από ζημιές. Τα συντομευμένα τελομερή μπορεί να συμβαδίζουν με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι σαν να προσθέτουμε περισσότερα από 4 χρόνια στην ηλικία των κυττάρων μας.