Η ειδική διατροφολόγος της Vichy, Gabriela Peacock, μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές διατροφής της για την καταπολέμηση της κούρασης και της κόπωσης. Ανακαλύψτε τη λίστα με τις τροφές που πρέπει να τρώτε όταν είστε κουρασμένοι, την οποία προτείνει η Expert Nutritional Therapist της Vichy. Καταπολεμήστε την κούραση με αυτές τις υγιεινές τροφές.

Αρκετά συχνά, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να ξεπεραστεί μέσω αλλαγών στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στην καφεΐνη και σε άλλες γρήγορες λύσεις για να πάρουν μια ενεργειακή ώθηση. Αν και ο καφές και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να σας δώσουν μια σύντομη έκρηξη ενέργειας, αυτή συχνά ακολουθείται από μια ενεργειακή πτώση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές και ο κύκλος συνεχίζεται..

Ισορροπία σακχάρου στο αίμα

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε ισορροπία έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες αργής απελευθέρωσης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού – παρέχοντας καύσιμα τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για τους μυς. Για να το θέσουμε έτσι, δεν θα οδηγούσατε το αυτοκίνητό σας χωρίς καύσιμα, οπότε μην προσπαθήσετε να τρέξετε ούτε το σώμα σας με άδεια χέρια! Οι δίαιτες πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες συχνά σας αφήνουν να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι, καθώς δεν λαμβάνετε αρκετή γλυκόζη από τους υδατάνθρακες της διατροφής. Επιλέξτε με σύνεση και προσέξτε το μέγεθος των μερίδων, αλλά μην εξαλείψετε εντελώς αυτή την ομάδα τροφίμων. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, περιέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες Β, γνωστές και ως «ενεργειακές βιταμίνες», οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της τροφής που τρώτε σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Vichy Uk.

Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου σας

Η κόπωση μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης ανεπάρκειας βιταμινών ή ανόργανων συστατικών. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο – ή αναιμία. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες, ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένες, φαίνεστε χλωμές και αρρωσταίνετε συνεχώς, ίσως αξίζει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε την κατάσταση του σιδήρου σας. Μπορείτε σίγουρα να βελτιώσετε τα επίπεδα σιδήρου μέσω της διατροφής.

Επιλέξτε πηγές αιμικού σιδήρου, οι οποίες απορροφώνται ευκολότερα από ζωικές τροφές, όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος είναι ο τύπος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα αυγά. Αυξήστε την απορρόφηση καταναλώνοντας βιταμίνη C μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.

Πρωτεΐνη

Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ, θα επιβραδύνετε την απελευθέρωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα ενέργειας παραμένουν σταθερά. Εκτός από τις τυπικές ζωικές πηγές, μην ξεχνάτε τις χορτοφαγικές πηγές πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια και οι φακές. Οι τελευταίες αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση και απάθεια. Δυστυχώς, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει το σίδηρο από τις χορτοφαγικές πηγές τόσο καλά όσο από τις ζωικές. Επομένως, για να αυξήσετε την απορρόφηση, βεβαιωθείτε ότι τρώτε τα φασόλια και τις φακές σας μαζί με τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C.

Σκούρα, φυλλώδη χόρτα

Tο σπανάκι περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή. Επίσης, χαλαρώνει τους μυς και μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Εν ολίγοις: αν δεν παίρνουμε αρκετή ποσότητα, νιώθουμε κουρασμένοι και αδύναμοι. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι εκπληκτικά συχνή, οπότε φροντίστε να προσθέσετε σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε smoothies, σαλάτες, σούπες και βραστά.

Βιταμίνη C

Οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές σύστημα επινεφριδίων, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη του αισθήματος κόπωσης τόσο από το σωματικό όσο και από το συναισθηματικό στρες. Να θυμάστε ότι το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνη C, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή σας ωμά φρούτα και λαχανικά.

Νερό

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και κουρασμένοι. Εκτός από το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας – τουλάχιστον 1,5 λίτρο, μπορείτε επίσης να αναπληρώσετε τα επίπεδά σας μέσω τροφών όπως το καρπούζι, τα αγγούρια και τα εσπεριδοειδή.