10 τρόποι πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Home ΥΓΕΙΑ 10 τρόποι πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
uterus 23

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ουρολοιμώξεις είναι να προλάβετε τις λοιμώξεις συνολικά. Ειδικά αν είστε κάποιος που παθαίνει συχνά ουρολοιμώξεις, θα πρέπει να παραμείνετε καθαρός και να αποφύγετε τον ερεθισμό της ουρήθρας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας University Urgent Care.  Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και να πείτε αντίο στα δυσάρεστα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων, κρατήστε τα βακτήρια μακριά με αυτές τις συμβουλές πρόληψης:

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας δώσει την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά, απομακρύνοντας τα βακτήρια από το ουροποιητικό σας σύστημα. Αποφύγετε τα υγρά που αφυδατώνουν τον οργανισμό, όπως το τσάι, ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για ενυδάτωση. Επιδιώξτε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Αποφύγετε να κρατάτε τα ούρα σας. Βεβαιωθείτε ότι ουρείτε όταν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε. Η συγκράτηση των ούρων σας μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Μην περιμένετε πάνω από 4 ώρες για να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυος γυναίκες.

Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω. Η πιο κοινή αιτία των ουρολοιμώξεων είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται E. coli, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο ορθό. Σκουπίζετε πάντα τα γεννητικά σας όργανα από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να μεταφέρετε βακτήρια από τον πρωκτό στην ουρήθρα.

Ουρήστε πριν και μετά το σεξ. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, ιδίως στις γυναίκες, είναι σημαντικό να ξεπλένετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη πριν και μετά το σεξ. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, ουρήστε αμέσως πριν και αμέσως μετά το σεξ. Εάν είναι δυνατόν, πλύνετε απαλά πριν και μετά για να ελαχιστοποιήσετε τον περαιτέρω κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων.

Αποφύγετε τα ερεθιστικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Ο κόλπος περιέχει φυσιολογικά πάνω από 50 υγιή μικρόβια βακτηρίων, που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν το επίπεδο pH ισορροπημένο. Τα αρωματικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής μπορεί να διαταράξουν τα υγιή βακτήρια, αφήνοντάς σας σε υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Παραλείψτε τις ντουσιέρες, τα αρωματικά μαξιλάρια ή ταμπόν, τα αποσμητικά σπρέι, τις αρωματικές σκόνες, τα έλαια μπάνιου, τα σαπούνια και κάθε άλλο δυνητικά ερεθιστικό προϊόν.

Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για τις επιλογές σας όσον αφορά τα αντισυλληπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεών σας μπορεί να είναι η αιτία των συχνών ουρολοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι τύποι αντισύλληψης προωθούν την υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Τα διαφράγματα, τα μη λιπαντικά προφυλακτικά, τα σπερματοκτόνα και τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή του προβλήματος. Εάν πιστεύετε ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε προκαλούν συχνές ουρολοιμώξεις, μιλήστε με το γιατρό σας για να διερευνήσετε τις επιλογές σας.

Πάρτε ένα προβιοτικό.

Τα προβιοτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αυξάνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Είναι επίσης γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς σας από την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Συμπληρώματα προβιοτικών μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία ή παντοπωλεία.

Αποφύγετε τα μπάνια. Εάν είναι δυνατόν, κάντε ντους αντί για μπάνιο. Το να κάθεστε σε βρώμικο νερό μπανιέρας είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Αυξήστε την πρόσληψη κράνμπερι. Τα βακκίνια είναι γνωστό ότι αποτελούν παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μούρα περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι εμποδίζουν το E.coli να προσκολληθεί στους ιστούς του ουροποιητικού συστήματος. Ο καθαρός χυμός cranberry ή τα φρέσκα ή κατεψυγμένα cranberries είναι οι καλύτερες επιλογές. Μπορείτε επίσης να βρείτε συμπληρώματα cranberry στα περισσότερα τοπικά καταστήματα. Η αύξηση της πρόσληψης κράνμπερι με το πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων ουρολοίμωξης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να σταματήσει η κατάσταση πριν γίνει πρόβλημα.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τις χρόνιες ουρολοιμώξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται μακροχρόνιες θεραπευτικές επιλογές. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια καθημερινή χαμηλή δόση αντιβιοτικών για έξι μήνες ή περισσότερο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικών μετά το σεξ.