Σκεφτείτε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα ως ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών – σε αντίθεση με μια αυστηρή δίαιτα με συγκεκριμένους κανόνες όπως, ας πούμε, η δίαιτα DASH ή άλλα πιο επίσημα διατροφικά προγράμματα. Τα πάντα, από την παραδοσιακή, μη δυτικοποιημένη Μεσογειακή Διατροφή μέχρι μια ολόπλευρη, φυτική δίαιτα και τη Δίαιτα της Μακροζωίας, μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Ανεξάρτητα από  το κλειδί για να πετύχετε αυτό το είδος διατροφής είναι να δώσετε προτεραιότητα στα φρέσκα, πλήρη, φυτικά τρόφιμα και στα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα – τα οποία περιλαμβάνουν κρέατα υψηλής επεξεργασίας (κρέατα γεύματος/μεσημεριανού, χοτ ντογκ, μπέικον), σούπες σε κονσέρβα, πατατάκια, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, παγωτά, ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού και fast food.  Υπάρχουν τόνοι τροφών που θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις και τις περισσότερες φορές το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προτιμήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Μερικά αντιφλεγμονώδη λαχανικά: Ορισμένα λαχανικά που δεν είναι φλεγμονώδη:

  • Σταυρανθή λαχανικά: όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο
  • Φυλλώδη χόρτα: όπως σπανάκι, λάχανο, σέσκουλα, μαρούλια, ρόκα
  • Πιπεριές: όπως πιπεριές και πιπεριές τσίλι

Μερικά αντιφλεγμονώδη φρούτα:

  • Μούρα: όπως βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και βατόμουρα
  • Αβοκάντο
  • Ντομάτες
  • Σταφύλια
  • Κεράσια

Οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), ο άγριος σολομός και οι σαρδέλες έχουν επίσης εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμα και τα μπαχαρικά, ειδικά ο κουρκουμάς, ο οποίος περιέχει την προστατευτική ένωση κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Το κεφίρ μπορεί να έχει πρόσθετες αντιφλεγμονώδεις και ανοσοϋποστηρικτικές επιδράσεις χάρη στα προβιοτικά του και την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων, λέει ο Margolis. Τα προβιοτικά λειτουργούν για την ενίσχυση του εντερικού βλεννογόνου, συμβάλλοντας στη διέγερση της κατάλληλης ανοσολογικής απόκρισης με την επαγωγή ενός δικτύου σημάτων που μειώνουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και αυξάνουν τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Πολλές από αυτές τις αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και σχηματίζονται από τις φυσιολογικές κυτταρικές δραστηριότητες ή από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες και τα χημικά, λέει η Silvia Carli, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος του 1AND1 Life και πιστοποιημένη ειδικός δύναμης και φυσικής κατάστασης. Οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, την περαιτέρω φλεγμονή και τη γήρανση.