6 απαγορευμένες τροφές για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Home ΥΓΕΙΑ 6 απαγορευμένες τροφές για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
salt 1

Οι ειδικοί συνιστούν τόσο στους υπερτασικούς ασθενείς όσο και σε όσους θέλουν να προλάβουν τυχόν προβλήματα αρτηριακής πίεσης να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τις απαγορευμένες τροφές για τα άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή που προκαλεί 9,4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω επιπλοκών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το πρώτο βήμα για την πρόληψη των προβλημάτων αρτηριακής πίεσης είναι η τήρηση μιας σωστής διατροφής.

Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τις απαγορευμένες τροφές για τα άτομα που υποφέρουν από προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Έχετε κατά νου ότι, εκτός από τη διατροφή σας, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ και η κατανάλωση λιγότερου αλατιού είναι άλλες βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Step to Health.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά για να καρυκεύετε τα πιάτα σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει είτε να αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού στα φαγητά σας είτε να μειώσετε την ποσότητα που προσθέτετε, καθώς το νάτριο είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Μπορείτε να καταναλώνετε έως και 1000 mg νατρίου την ημέρα, που ισοδυναμεί με 2 γραμμάρια κοινού αλατιού. Επίσης, να θυμάστε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν νάτριο, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα είδη επεξεργασμένων τροφίμων, είτε είναι συσκευασμένα είτε κονσερβοποιημένα. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και αυτά που ισχυρίζονται ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να αποτελούν πηγές νατρίου λόγω των συντηρητικών τους, όπως το βενζοϊκό νάτριο, ή των αρωματικών τους, όπως το γλουταμινικό νάτριο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές μετάλλων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ωστόσο, είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Αν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φροντίστε να καταναλώνετε γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Αποφύγετε τα βιομηχανικά καρυκεύματα

Πολλά βιομηχανικά καρυκεύματα και καρυκεύματα περιέχουν συστατικά πλούσια σε νάτριο. Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε και να χρησιμοποιείτε αντί αυτών μπαχαρικά.

Ο ζωμός κοτόπουλου, η μουστάρδα, η κέτσαπ και η σάλτσαες, μεταξύ άλλων, περιέχουν πολύ νάτριο. Έτσι, είναι ένα από τα πιο απαγορευμένα τρόφιμα για τα άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη χρήση μπαχαρικών και καρυκευμάτων όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και το λεμόνι.

Περιορίστε την πρόσληψη λίπους

Το τηγανητό κοτόπουλο ή οι τηγανητές πατάτες είναι πειρασμοί που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηγανητά φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Έτσι, είναι καλύτερο για τα άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης να τρώνε ψητό ή ψητό κοτόπουλο και ψητές ή βραστές πατάτες.

Να θυμάστε ότι τα κορεσμένα λιπαρά, ιδίως τα τρανς λιπαρά, είναι κακά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπέρταση ασκεί μεγάλη πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα και η επιπλέον πίεση μπορεί να είναι καταστροφική.