radish

Θρεπτικοί λόγοι για να τρώτε περισσότερα ραπανάκια

Τα ραπανάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν ή “απενεργοποιούν” τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. (Σε μεγάλες ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις). Παραδείγματα αντιοξειδωτικών του ραπανιού περιλαμβάνουν τα γλυκοσινολικά, ή ενώσεις που περιέχουν θείο και βρίσκονται κυρίως στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με τη Nora Saul, RD, LDN, CDCES, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και κλινική υπεύθυνη για τον διαβήτη Silver Fern Healthcare, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τα κύτταρα μειώνοντας τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ραπανάκια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και οι ανθοκυανίνες, δηλαδή οι φυτικές ενώσεις που δίνουν στα ραπανάκια την κοκκινωπή τους απόχρωση, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simpe.

Τα ραπανάκια μπορούν να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα και να διαχειριστούν τον διαβήτη.

Το σώμα σας σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα με την παραγωγή ινσουλίνης, μιας ορμόνης που μετακινεί τη γλυκόζη από το αίμα και μέσα στα κύτταρά σας. Όπως αποδεικνύεται, οι ανθοκυανίνες στα ραπανάκια μπορούν να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients, οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ή πόσο καλά τα κύτταρά σας ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και προσλαμβάνουν τη γλυκόζη. Τα ραπανάκια περιέχουν επίσης κατεχίνη, μια ένωση που ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, τα ραπανάκια παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψηςτης ζάχαρης από άλλα τρόφιμα, λέει η Alison Acerra, MS, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδρύτρια της Strategic Nutrition Design. Αυτό αποτρέπει τις αιχμές στο σάκχαρο του αίματος που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλουν στην κακή ευαισθησία στην ινσουλίνη και στον διαβήτη.

Τα ραπανάκια έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ψάχνετε για νέους νόστιμους τρόπους για να τρώτε περισσότερη βιταμίνη C; Προσθέστε τα ραπανάκια στη λίστα με τα ψώνια σας. Ελέγξτε αυτά τα διατροφικά στοιχεία για τα ραπανάκια: Ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια διαθέτει 17 χιλιοστόγραμμα της βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι περίπου το 20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 90 χιλιοστογραμμάρια και 75 χιλιοστογραμμάρια για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το περιοδικό Nutrients, η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύοντας τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων ή των κυττάρων που “τρώνε” τα επιβλαβή μικρόβια. Αυτή η βασική βιταμίνη είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Είναι γεμάτα φυτικές ίνες και είναι ιδανικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα ραπανάκια προσφέρουν ένα συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων ινών. Αυτά είναι σπουδαία νέα για το γαστρεντερικό σας σύστημα, καθώς και οι δύο τύποι φυτικών ινών μπορούν να διευκολύνουν το νούμερο δύο. Οι διαλυτές φυτικές ίνες -που διαλύονται στο νερό- μπορούν να διευκολύνουν τη διάρροια μειώνοντας την περίσσεια υγρών. Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών διογκώνει τα κόπρανα, καθιστώντας τα χρήσιμα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και την προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου, λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Amanda Izquierdo, MPH, RD, LDN.

Τα ραπανάκια βοηθούν στην προστασία της καρδιάς σας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Αλλά χάρη στις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες στα ραπανάκια, η κατανάλωση αυτού του τραγανού λαχανικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με το Journal of Translational Medicine, οι ανθοκυανίνες προστατεύουν την καρδιά σας αποτρέποντας τη βλάβη των ιστών που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Οι ανθοκυανίνες μπορούν επίσης να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Izquierdo. Ακολουθεί το πώς: Η Ιζκιντζέρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την υγεία τους: Οι ανθοκυανίνες μειώνουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες, κρατώντας την αθηροσκλήρωση μακριά. Η αθηροσκλήρωση είναι όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες σας, περιορίζοντας τη ροή του αίματος από και προς την καρδιά σας.

Τα ραπανάκια παρέχουν βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Η διατροφή με ραπανάκια παρέχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Περιέχουν επίσης λίγο κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που προσθέτει στα οφέλη των ραπανάκια για την υγεία της καρδιάς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια σε φέτες περιέχει 268 χιλιοστόγραμμα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 3.400 χιλιοστογραμμαρίων και των 2.600 χιλιοστογραμμαρίων για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα.