Takotsubo: Τι είναι το συνδρομο ραγισμένης καρδιάς; 

Home ΥΓΕΙΑ Takotsubo: Τι είναι το συνδρομο ραγισμένης καρδιάς; 
heart

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, την οποία ορισμένοι άνθρωποι αποκαλούν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, είναι μια ξαφνική καρδιακή πάθηση που προκαλείται από το στρες. Αν και δεν πρόκειται για έμφραγμα, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Η ακριβής αιτία της παραμένει ασαφής, αλλά η μυοκαρδιοπάθεια takotsubo δεν σχετίζεται με υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί βλάβη στην αριστερή κοιλία. Στην καρδιαή απεικόνιση, οι γιατροί συνήθως παρατηρούν έντονο φούσκωμα της κοιλίας.

Τα ποσοστά θανάτων από αυτήν την πάθηση και από καρδιακή προσβολή είναι παρόμοια. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Αν και η μυοκαρδιοπάθεια takotsubo επηρεάζει συχνότερα γυναίκες ηλικίας 62-76 ετών, οι άνδρες με την πάθηση έχουν λιγότερες θετικές εκβάσεις. Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά τη βίωση ακραίου συναισθηματικού ή σωματικού στρες.

Τι είναι;

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά την καρδιομυοπάθεια Takotsubo στην Ιαπωνία το 1990. Οι γιατροί τώρα γνωρίζουν ότι είναι μια σχετικά ασυνήθιστη μυοκαρδιοπάθεοα, που αντισοιχεί στο 1–2% των ύποπτων περιπτώσεων για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Αυτό το σύνδρομο προκαλεί διόγκωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς σε σχήμα μπαλονιού. Το σχήμα μοιάζει με το δοχείο Takotsubo που χρησιμοποιούν οι ιάπωνες ψαράδες για να παγιδεύουν χταπόδια. Αυτό έδωσε το όνομά του στο σύνδρομο.

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo ξεκινά απότομα και απρόβλεπτα, συνήθως μετά από ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μια φυσική καταστροφή ή έντονο σωματικό στρες.

Είναι δε πιο συχνή στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα άτομα με μυοκαρδιοπάθεια τακοτσούμπο συνήθως προσφεύγουν στο νοσοκομείο με υποψία καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι διαφορετική επειδή μπορεί να εμφανιστεί απουσία φραγμένων στεφανιαίων αρτηριών.

Και αυτή όμως μπορεί να καταστεί μοιραία.

Δεν είναι δυνατή η διάγνωση της καρδιομυοπάθειας takotsubo ή η διάκρισή της από το έμφραγμα με βάση τα συμπτώματά της και μόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές:

* Δεν υπάρχουν σημεία καρδιακής νόσου: Αν και είναι πιθανό τα άτομα που παρουσιάζουν μυοκαρδιοπάθεια τακοτσούμπο να έχουν υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υποκείμενη καρδιακή νόσος δεν προκαλεί τα συμπτώματα. Κατά την εξέταση, τα άτομα με το σύνδρομο δεν εμφανίζουν τυπικά σημεία καρδιακής προσβολής και συχνά δεν έχουν καθόλου καρδιακή νόσο.

* Καλύτερη ανάρρωση: Η αποκατάσταση της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι μακρά και έντονη και ένα άτομο μπορεί να εξακολουθεί να έχει σοβαρή υποκείμενη καρδιακή νόσο. Ωστόσο, το 96% των ατόμων με μυοκαρδιοπάθεια τακοτσούμπο αναρρώνουν πλήρως.

* Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής: Τα άτομα που παθαίνουν έμφραγμα έχουν συνήθως υποκείμενη καρδιακή νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν και δεύτερο έμφραγμα. Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό υποτροπής 2–4% ετησίως.

* Είναι προσωρινή: Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι μια προσωρινή κατάσταση που συνήθως υποχωρεί από μόνη της, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μακροχρόνιες καρδιακές επιπλοκές. Ένα έμφραγμα, αντιθέτως, συμβαίνει λόγω υποκείμενης καρδιακής νόσου.

Αιτίες

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της Takotsubo. Ωστόσο, εικάζουν ότι σε περιόδους έντονου στρες, η απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το στρες, όπως η επινεφρίνη, προκαλεί σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων που διαταράσσουν τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτό προκαλεί δυσλειτουργία των κοιλιών και φουσκώνει την αριστερή κοιλία σε μπαλόνι.

Όταν η κοιλία διογκώνεται, ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά. Αν και αυτό συνήθως υποχωρεί από μόνο του, η παρατεταμένη διάταση της κοιλίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Περίπου 20% των ατόμων με τατσοκούμπο αναπτύσσουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Καθώς η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο ορμονών όπως τα οιστρογόνα. Πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να παίζουν ρόλο.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν

* ενδοοικογενειακή βίας

* τον θάνατο ενός συγγενούς

* φυσικές καταστροφές

* τραύμα

* ατύχημα

* μεγάλη οικονομική ζημία

* διαφωνίες

* την πρόσφατη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας

* τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών, όπως οι αμφεταμίνες ή η κοκαΐνη

Ορισμένες περιπτώσεις καρδιομυοπάθειας Takotsubo έχουν εμφανιστεί και μετά από θετικά γεγονότα, όπως η νίκη στο λαχείο ή ένα πάρτι έκπληξη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo είναι παρόμοια με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Περιλαμβάνουν:

* ακανόνιστο καρδιακός παλμός

* ζάλη ή λιποθυμία

* πόνο στο στήθος

* δυσκολία στην αναπνοή

* συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό, όπως σύγχυση, μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου.

Δεν είναι δυνατή η διάγνωση της καρδιομυοπάθειας Takotsubo με βάση μόνο τα συμπτώματα. Ένα άτομο πρέπει πάντα να αντιμετωπίζει τον πόνο στο στήθος ως επείγουσα κατάσταση.

Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς  δεν καταλαβαίνουν γιατί τα στρεσογόνα γεγονότα προκαλούν αυτό το σύνδρομο σε μερικούς ανθρώπους. Επίσης, δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα ακόμη και απουσία ενός αγχωτικού γεγονότος. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν ασφαλείς στρατηγικές πρόληψης.

Ωστόσο, η καλύτερη διαχείριση του άγχους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από αγαπημένα πρόσωπα, θα μπορούσε να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους.