Τα φιστίκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα φιστίκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης
peanut

Το να έχετε πρόσβαση σε μια σταθερή ροή υγιεινών σνακ ήταν πάντα το κλειδί για να παραμείνετε (ως επί το πλείστον) λογικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι το διακύβευμα έχει γίνει μεγαλύτερο. Καθώς πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι, περνώντας μέρα με τη μέρα προσκολλημένοι στις διάφορες οθόνες μας και κουβαλώντας ταυτόχρονα αυτό που μοιάζει με το βάρος του κόσμου, τόσο πιο απαραίτητο είναι να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε σνακ που ξέρουμε ότι θα κρατήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας -και τη διάθεσή μας- ψηλά, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη Netherlands Cohort Study που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ενός δύσκολα αντιμετωπίσιμου τύπου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια άλλη μελέτη Netherlands Cohort Study διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν ένα κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο φυστικοβούτυρο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Atherosclerosis Reports το 2018 διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά φιστίκια είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Μια μελέτη του 2017 που εξέτασε περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών σχετιζόταν με 15% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ζωικής πρωτεΐνης με μια μερίδα φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association είχε δείξει προηγουμένως ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 21% στις γυναίκες.

Βοηθούν στη διατήρηση της νόησης και της διανοητικής διαύγειας με την πάροδο του χρόνου

Τα φιστίκια έχουν υψηλά επίπεδα νιασίνης και αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη έδειξε ότι, σε σχεδόν 4.000 άτομα 65 ετών και άνω, η νιασίνη από τα τρόφιμα επιβράδυνε το ρυθμό της γνωστικής παρακμής. Μια άλλη μελέτη υπογράμμισε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε θα μπορούσε να καθυστερήσει τη λειτουργική έκπτωση σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.