Σύμπλεγμα Βιταμινών Β(Β1,Β2,Β3): Για ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος, σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και παραγωγή DNA

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σύμπλεγμα Βιταμινών Β(Β1,Β2,Β3): Για ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος, σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και παραγωγή DNA
vitamin b

Η καλή διατροφή συνδέεται με την καλή υγεία, καθώς και με την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η λήψη των συνιστώμενων ποσοτήτων βιταμινών κάθε μέρα είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφικής εξίσωσης και οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την προληπτική φροντίδα. Άφθονο σε πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής ή εμπλουτισμένων σιτηρών, γαλακτοκομικά και κρέατα, οι βιταμίνες Βσυμβάλλουν στην προώθηση ενός υγιούς μεταβολισμού και συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Everyday Health.

Σημάδια έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

·       Αναιμία

·       Σύγχυση

·       Άνοια

·       Κατάθλιψη

·       Δυσκολία διατήρησης της ισορροπίας

·       Κούραση

·       Εντερικά προβλήματα

·       Διαταραχές της διάθεσης

·       Μυϊκή αδυναμία

·       Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια

·       Κακή μνήμη

·       Πόνος στο στόμα ή τη γλώσσα

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και του νευρικού συστήματος σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε πουλερικά, ψάρια, πατάτες, ρεβίθια και μπανάνες έχουν αρκετή βιταμίνη Β6. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες, όπως νεφρική νόσος και σύνδρομα δυσαπορρόφησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β6. Η έλλειψη Β6 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα. Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

·       Σύγχυση

·       Κατάθλιψη

·       Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι γνωστό ότι ορισμένα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και αλλαγές στη διάθεση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της διάθεσης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλά άτομα με κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, μπιζέλια, φιστίκια και άλλα όσπρια και εσπεριδοειδή.

Επιπλέον, το φολικό οξύ (η συνθετική μορφή φυλλικού οξέος σε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα) είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης για την πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης όπως η spina bifida. Η λήψη προγεννητικής βιταμίνης με φολικό οξύ τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη και η κατανάλωση εμπλουτισμένων με φυλλικό οξύ τροφών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να πάρουν άφθονη αυτή την απαραίτητη βιταμίνη Β.

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν έχετε έλλειψη σε μία από τις βιταμίνες Β και μπορεί να συνταγογραφήσει συμπλήρωμα βιταμίνης Β. Ακόμα κι αν παίρνετε ένα συμπλήρωμα, μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την αποφυγή έλλειψης  βιταμίνης Β και την αποκόμιση του οφέλους που συνεπάγεται η πρόσληψη αυτών των σημαντικών βιταμινών για την υγεία.

Οι βιταμίνες Β συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Εκτός από το ρόλο τους στο μεταβολισμό και στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών, οι βιταμίνες Β έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, μια κατάσταση στην οποία ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή ένα αιμοφόρο αγγείο σκάει στον εγκέφαλο. Μια ανασκόπηση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που διήρκεσαν έξι μήνες ή περισσότερο αποκάλυψε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% για μια μεγάλη ομάδα περισσότερων από 50.000 συμμετεχόντων. Η μελέτη συντάχθηκε από τον Xu Yuming και τους συναδέλφους του από το Zhengzhou της Κίνας και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2013 του κλινικού περιοδικού Neurology. Αλλά προτού αρχίσετε να παίρνετε σύμπλεγμα βιταμίνης Β ή οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμίνης Β, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Η βιταμίνη Β1 είναι σημαντική για την πρόληψη του Μπέρι-Μπέρι

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β1, που ονομάζεται επίσης θειαμίνη, είναι 1,1 χιλιοστόγραμμα (mg) για γυναίκες άνω των 18 ετών, έως 1,4 mg για εκείνες που είναι έγκυες και 1,5 mg για εκείνες που θηλάζουν. Για άνδρες ηλικίας 14 ετών και άνω, συνιστάται 1,2 mg ανά ημέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής. Η βιταμίνη Β1 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τροφίμων σε ενέργεια. Το Β1 βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μαγιά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και κρέατα. Η πολύ λίγη βιταμίνη Β1 προκαλεί το beriberi, μια ασθένεια που επηρεάζει την καρδιά, το πεπτικό σύστημα και το νευρικό σύστημα. Το Beriberi βρίσκεται σε ασθενείς που υποσιτίζονται και σε εκείνους που καταναλώνουν αλκοόλ. Τα συμπτώματα του beriberi περιλαμβάνουν δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια αίσθησης στα χέρια και τα πόδια και παράλυση των κάτω ποδιών – και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα συμπλόκου βιταμίνης Β για να βεβαιωθούν ότι παίρνουν αρκετό Β1. Επίσης, η λήψη οποιασδήποτε από τις βιταμίνες Β για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία άλλων σημαντικών βιταμινών Β. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να θέλετε να πάρετε μια βιταμίνη συμπλέγματος Β, η οποία περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες Β.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Β2, επίσης γνωστή ως ριβοφλαβίνη, είναι απαραίτητη για την αποφυγή ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης. Οι  συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις B2 είναι 1,3 mg την ημέρα για τους άνδρες και 1,1 mg την ημέρα για τις γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 1,4 mg ημερησίως και οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να λαμβάνουν 1,6 mg κάθε μέρα. Μπορείτε να πάρετε αυτήν τη βιταμίνη Β από φυσικές πηγές όπως ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ριβοφλαβίνη βοηθά το σώμα σας να σπάσει και να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες στη διατροφή σας και βοηθά στο μεταβολισμό των τροφίμων σε ενέργεια. Αυτός ο τύπος βιταμίνης Β λειτουργεί επίσης για να διατηρεί το δέρμα σας, την επένδυση του εντέρου και τα κύτταρα του αίματος σας υγιή. Η λήψη αρκετής ριβοφλαβίνης μπορεί να είναι προληπτική για πονοκεφάλους και καταρράκτη ημικρανία, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής. Η ριβοφλαβίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θεραπεύσει την ακμή, τις μυϊκές κράμπες και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Βιταμίνη Β3 μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια

Χρειαζόμαστε βιταμίνη Β3, που ονομάζεται επίσης νικοτινικό οξύ ή νιασίνη, στη διατροφή μας κάθε μέρα για να μετατρέψουμε τα τρόφιμα που τρώμε σε ενέργεια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Οι γυναίκες που είναι 14 ετών και άνω χρειάζονται 14 mg την ημέρα. Άνδρες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα χρειάζονται 16 mg ημερησίως. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα ψωμιά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα είναι όλες καλές πηγές αυτού του τύπου βιταμίνης Β. Η μη λήψη αρκετής νιασίνης στη διατροφή σας προκαλεί τη διαταραχή γνωστή ως πελλάγρα. Τα συμπτώματα της πέλλαγκας περιλαμβάνουν τόσο σωματικές όσο και ψυχικές δυσκολίες, διάρροια, φλεγμονή των βλεννογόνων και άνοια.  Pellagra μπορεί επίσης να προκύψει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει αρκετή νιασίνη λόγω του αλκοολισμού. Τα οφέλη για την υγεία της νιασίνης περιλαμβάνουν τη χρήση της ως θεραπεία για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι δόσεις νιασίνης αρκετά υψηλές για τη μείωση της χοληστερόλης σχετίζονται με πολλές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με επίβλεψη ιατρού.