Εσείς γνωρίζατε ότι τα κυδώνια βοηθάνε στην δυσκοιλιότητα; Μάθετε και τα υπόλοιπα οφέλη αυτού του φρούτου!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εσείς γνωρίζατε ότι τα κυδώνια βοηθάνε στην δυσκοιλιότητα; Μάθετε και τα υπόλοιπα οφέλη αυτού του φρούτου!
kidonia 1

Το κυδώνι είναι ένα γευστικό φρούτο που υπάρχει εδώ και αιώνες. Εκτός του ότι είναι βασικό σε πολλές παραδοσιακές μορφές ιατρικής, το απολαμβάνουν επίσης από τη Βιβλική εποχή και θεωρήθηκε εξέχον μέρος της διατροφής για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες επιβεβαίωσαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα αυτού του ισχυρού καρπού, με έρευνα που δείχνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει ποικίλα οφέλη, από τη βελτίωση της κανονικότητας έως την καλύτερη υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας του Dr.AXE.

Θρεπτικά στοιχεία

·       52,4 θερμίδες

·       14,1 γραμμάρια υδατανθράκων

·       0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης

·       0,1 γραμμάρια λίπους

·       1,7 γραμμάρια διαιτητικών ινών

·       13,8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C

·       0,1 χιλιοστόγραμμα χαλκού

·       181 χιλιοστόγραμμα καλίου

·       0,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου

·       7,4 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

·       15,6 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου

Οφέλη του κυδωνιού

1.    Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το φρούτο κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ισχυρές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες και προστατεύουν από τις χρόνιες ασθένειες. Όχι μόνο ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως το καφεοϋλοκινικό οξύ και η ρουτίνη.

2.    Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι σπόροι του κυδωνιού συχνά χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια. Πιο πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φρούτων και των σπόρων, σημειώνοντας ότι τα κυδώνια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και στην υποστήριξη της κανονικότητας. Ένα ζωικό μοντέλο έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρου βοήθησε στην αύξηση της κίνησης του πεπτικού σωλήνα ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τη χαλάρωση των μυών. Βοήθησε επίσης στην ενεργοποίηση ορισμένων υποδοχέων στο έντερο για την τόνωση των συσπάσεων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με μια κριτική που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology, η λήψη περισσότερων ινών στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κενώσεων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

3.    Καταπολεμά τα βακτήρια

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός κυδωνιού βοήθησε στην αναστολή της ανάπτυξης του Helicobacter pylori, ενός στελέχους βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πληγές και έλκη στην επένδυση του στομάχου. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα των φρούτων και των σπόρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από πολλά άλλα στελέχη βακτηρίων, όπως τα Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus και Enterobacters aerogenes, τα οποία είναι παθογόνοι τύποι βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και ασθένεια στους ανθρώπους.

4.    Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Hand holding yellow pear quince / pears quinces / fruits

Κάποια έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό το ισχυρό φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ένα ζωικό μοντέλο από το Ιράν, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η χορήγηση εκχυλισμάτων φρούτων σε αρουραίους με διαβήτη συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ένα άλλο ζωικό μοντέλο έδειξε ότι τα εκχυλίσματα των φύλλων και των φρούτων ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αρουραίους, το οποίο είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

5.    Βοηθά στην γρήγορη επούλωση πληγών

Ιστορικά, οι σπόροι και τα φύλλα κυδωνιών χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη της επούλωσης των πληγών και την προώθηση της αποκατάστασης των ιστών. Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο καρπός μπορεί να έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι σπόροι ήταν σε θέση να λειτουργήσουν ως παράγοντες επούλωσης πληγών διεγείροντας την ανάπτυξη νέου ιστού μετά από τραυματισμό. Όχι μόνο αυτό, αλλά μια άλλη μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι η εφαρμογή αλοιφής εκχυλίσματος σπόρων τοπικά ήταν αποτελεσματική στην επούλωση τραυμάτων εγκαυμάτων δεύτερου βαθμού σε ποντίκια. Ωστόσο, παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση του καρπού ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει τα ίδια οφέλη.

6.    Αποτρέπει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, ναυτία και ρέψιμο. Η πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι τα κυδώνια φρούτα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Obstetrics and Gynecology έδειξε ότι η λήψη κυδωνιών μετά τα γεύματα ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία σε έγκυες γυναίκες που έχουν αυτή την πάθηση.