Σκοινάκι: Μάθετε τα οφέλη του σύμφωνα με την γυμνάστρια διασημοτήτων Jillian Michaels!

Home ΥΓΕΙΑ Σκοινάκι: Μάθετε τα οφέλη του σύμφωνα με την γυμνάστρια διασημοτήτων Jillian Michaels!
jump rope kids

Το σχοινάκι είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους τύπους άσκησης και μπορεί ακόμη και να είναι πιο αποτελεσματικός από άλλες μορφές γυμναστικής cardio. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Research Quarterly: Αμερικανικός Σύνδεσμος Υγείας (American Association for Health), Physical Education and Recreation διαπίστωσε ότι οι άνδρες του κολεγίου που ξόδεψαν 10 λεπτά καθημερινά κάνοντας σκοινάκι για 6 εβδομάδες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή τους ικανότητα όπως και οι άνδρες του κολεγίου που πέρασαν 30 λεπτά τζόκινγκ για την ίδια χρονική περίοδο. Επιπλέον, το σκοινάκι  καίει πολλές θερμίδες, ενισχύει τον συντονισμό και την πυκνότητα των οστών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών και καρδιακών παθήσεων. Εδώ είναι 5 οφέλη από το σχοινί που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

  1. Καίει θερμίδες

Το σχοινάκι μπορεί να κάψει 200 έως 300 θερμίδες σε 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο από άλλες συνεχείς ασκήσεις cardio, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία. “Καίει περισσότερες θερμίδες από κάθε cardio σταθερής κατάστασης από κωπηλασία ή τζόκινγκ έως ποδηλασία και κολύμπι”, λέει η γυμνάστρια διασημοτήτων Jillian Michaels. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ομάδες μυών σας εργάζονται όταν πηδάτε με το σκοινάκι, , η άσκηση θεωρείται θερμογόνος  δημιουργεί πολλή θερμότητα στο σώμα. Το σώμα σας χρειάζεται να κάψει περισσότερο καύσιμο για να παράγει αυτήν την ενέργεια, έτσι καίει πολλές θερμίδες.

“Θα παρατηρήσετε γρήγορα ότι εάν κάνετε σχοινί για δύο λεπτά κατ ‘ευθείαν ως αρχάριος, θα προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιαγγειακές σας ικανότητες”, λέει ο personal trainer  Morgan Rees. “Ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί αμέσως και θα πρέπει να διατηρήσει την ποσότητα ενέργειας που παράγεται για τους μύες. Αυτό αυξάνει το θερμιδικό κάψιμο και προκαλεί τα διαφορετικά ενεργειακά συστήματα του σώματος.”

  1. Βελτιώνει τον συντονισμό

Το σκοινάκι απαιτεί κορυφαίο συντονισμό, ειδικά καθώς προχωράτε σε πιο εξειδικευμένες κινήσεις, όπως ταλαντεύοντας γρήγορα το σχοινί δύο φορές σε κάθε άλμα. “Το σκοινάκι βελτιώνει τον συντονισμό απαιτώντας την επικοινωνία πολλών μερών του σώματος προκειμένου να ολοκληρωθεί μία κίνηση”, εξηγεί ο Rees. “Τα πόδια πρέπει να πηδούν εγκαίρως με τους καρπούς να περιστρέφονται για να δημιουργήσουν μια συνεχή κίνηση άλματος.” Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Research Journal of Pharmacy and Technology διαπίστωσε ότι το σχοινί βοήθησε στη βελτίωση του κινητικού συντονισμού μεταξύ των αυτιστικών παιδιών, τα οποία συχνά δυσκολεύονται με ισορροπία και συντονισμό. Μια άλλη μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sports Science and Medicine διαπίστωσε ότι οι παίκτες ποδοσφαίρου πριν από την εφηβεία που έκαναν σχοινί παρουσίασαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες μετά από 8 εβδομάδες από εκείνους που μόλις έκαναν ασκήσεις ποδοσφαίρου.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο του σοβαρού τραυματισμού

Με τον βελτιωμένο συντονισμό σας από το σχοινάκι, θα είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε σε καθημερινές δραστηριότητες, αναφέρει η Michaels. «Το σχοινί σας αναγκάζει να συντονίσετε τις κινήσεις του άνω και κάτω σώματος σας, ώστε να είστε πιο ευέλικτος και η ευαισθητοποίηση του σώματός σας να βελτιώνεται εξαιρετικά», λέει. “Αυτό σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.”

  1. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Δεδομένου ότι το σχοινί κάνει την καρδιά σας να χτυπάει πολύ γρήγορα, είναι ιδανικό για το καρδιαγγειακό σας σύστημα και την υγεία της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, το jump roping μπορεί να αυξήσει το VO2 Max, το μέτρο της μέγιστης ποσότητας οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσο υψηλότερο είναι το μέγιστο VO2 κάποιου, τόσο περισσότερη καρδιαγγειακή αντοχή έχει.  Μια μελέτη του 2019 για άντρες ηλικίας κολεγίου που δημοσιεύθηκε στο Research Journal of Pharmacy and Technology διαπίστωσε ότι εκείνοι που έκαναν δύο καθημερινές συνεδρίες με σκοινάκι την ημέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσαν τη μέγιστη και λειτουργική τους κίνηση VO2 σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν τις ρουτίνες τους ως συνήθως.  Το σχοινάκι είναι επίσης ευεργετικό για άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι η γυμναστική με σκονάκι 12 εβδομάδων μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε κορίτσια έφηβες που είχαν προ-υπέρταση ή οριακή υψηλή αρτηριακή πίεση. Στο τέλος της μελέτης, τα κορίτσια που έκαναν  σκοινάκι  είχαν χαμηλότερο συνολικό σωματικό λίπος, λιγότερο σωματικό λίπος στην κοιλιά και καλύτερο ρυθμό σφυγμού. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.

  1. Ενισχύει την οστική πυκνότητα

Το σχοινάκι μπορεί να κάνει τα οστά σας πιο δυνατά. Η οστική πυκνότητα μετρά τη δύναμη των οστών σας – εάν έχετε περισσότερα μέταλλα, όπως ασβέστιο, στα οστά σας, είναι λιγότερο εύθραυστα και λιγότερο πιθανό να σπάσουν. Μια υψηλότερη οστική πυκνότητα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή, ιδιαίτερα για κορίτσια και γυναίκες.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στη Public Library of Science. διαπίστωσε ότι τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 14 ετών που συμμετείχαν σε εβδομαδιαίο άλμα με σκοινάκι  είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνα που δεν χρησιμοποιούσαν σχοινί. Το 2019, η Korean Society for Bone and Mineral Research συνέστησε επίσης στους ανθρώπους να κάνουν σκοινάκι για 10 λεπτά την ημέρα για να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

“Το σχοινάκι αυξάνει την πυκνότητα των οστών μέσω της προπόνησης κρούσης”, λέει η Michaels. «Όταν προπονούμαστε με αντίκτυπο, τονίζουμε το οστό πιο επιθετικά από τις περισσότερες μορφές προπόνησης. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτό το άγχος αναδιαμορφώνοντας το οστό για να γίνει δυνατότερο και πιο πυκνό».

Σύμφωνα με το Osteoporosis Foundation, το σχοινάκι μπορεί να είναι επωφελές για άτομα με αδύναμα οστά, αλλά πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτήν την άσκηση.