Πόσο σημαντικά είναι τα βότανα για την υγεία μας;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσο σημαντικά είναι τα βότανα για την υγεία μας;
herbs 0

Ως παθιασμένη λάτρης του φαγητού και διατροφολόγος, ψάχνω πάντα για το σημείο όπου συναντιούνται η νοστιμιά και η υγιεινή διατροφή. Τα βότανα το πετυχαίνουν τέλεια. Αυτά τα λαχταριστά φύλλα – μαϊντανός, βασιλικός, κόλιανδρος, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο κτλ. όχι μόνο προσθέτουν δελεαστικό άρωμα, φρέσκια γεύση και ζωηρό πράσινο χρώμα στο φαγητό, αλλά έχουν επίσης αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Tα βότανα είναι απλά γαρνιτούρες και αρχίζετε να τα βλέπετε ως σημαντικούς γαστρονομικούς παράγοντες, ένας ολόκληρος κόσμος υγιεινής γεύσης ανοίγεται μπροστά σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  Washington Post.

Οφέλη για την υγεία

Τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, κυρίως συγκεντρωμένα σε τσάγια και βάμματα. Πρώτον, τα βότανα προσθέτουν μια έκρηξη γεύσης στο φαγητό, επιτρέποντάς σας να μειώσετε το αλάτι χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση. Και αρκετά βότανα, συμπεριλαμβανομένου του μαϊντανού, έχουν σημαντικές ποσότητες των απαραίτητων βιταμινών Α, C και Κ.

Αλλά η πραγματική δύναμη των βοτάνων έγκειται στον πλούτο των προστατευτικών πολυφαινολών τους – φυτικών ενώσεων με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στα βότανα βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και άλλα. Οι πολυφαινόλες είναι αντιμικροβιακές, οπότε μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε και από τα επιβλαβή βακτήρια. Αν και πολλές από τις μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των βοτάνων αφορούσαν συμπυκνωμένα διαλύματα των ενεργών συστατικών των φύλλων, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οφέλη τους εξακολουθούν να ισχύουν και όταν μαγειρεύονται και καταναλώνονται ως μέρος ενός κανονικού γεύματος.