Πιπέρι καγιέν…καίει ωφέλιμα

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πιπέρι καγιέν…καίει ωφέλιμα
piperi kagien cover

Αν και χρησιμοποιείται για μια πικάντικη νότα στο φαγητό, το δημοφιλές μπαχαρικό αξίζει πραγματικά πολύ περισσότερο, λόγω της ωφέλειας του στην υγεία μας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Womens Health.

Τι κάνει το πιπέρι καγιέν ξεχωριστό;

Ο λόγος για τον οποίο το καγιέν έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική είναι μια ένωση που περιέχει και ονομάζεται καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι το δραστικό συστατικό σε πολλές πιπεριές, συμπεριλαμβανομένου του καγιέν. «Είναι αυτό που κάνει το καγιέν και άλλες πιπεριές πικάντικες», εξηγεί ο Jamie Alan, PhD, επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Michigan State University. “Αυτή η πικάντικη μέτρηση μετράται από τις θερμικές μονάδες Scoville και η καθαρή καψαϊκίνη είναι το ανώτατο όριο της κλίμακας”, λέει ο Alan. Το Cayenneπεριέχει περισσότερη καψαϊκίνη από τα φημισμένα ζεστά jalapeños, οπότε έχει σίγουρα κάποια θερμότητα. Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τα οφέλη του καγιέν, λέει η διαιτολόγος Alissa Rumsey.

1.    Επιταχύνει το μεταβολισμό σας

Επειδή η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματός σας (που σημαίνει ότι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες), το καγιέν μπορεί να προσφέρει λίγο ώθηση στον μεταβολισμό, λέει ο KeriGans, συγγραφέας του The Small Change Diet.

Επιπλέον, δεν είναι ακριβώς ένα μαγικό φίλτρο μεταβολισμού. «Με το να προσθέτετε πιπέρι καγιέν σε ένα τεράστιο γεύμα που αποτελείται από πολλά πρόσθετα λίπη και ζάχαρη δεν πρόκειται να αναιρέσει όλες τις υπερβολικές θερμίδες από αυτό το γεύμα», λέει ο Gans.

2.    Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου

Δεδομένου ότι αρκετά ισχυρή έρευνα δείχνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στον πόνο, οι τοπικές κρέμες που παρασκευάζονται με αυτά τα υλικά είναι διαθέσιμες εδώ και χρόνια, λέει ο Alan. «Γνωρίζουμε ότι η καψαϊκίνη δρα μειώνοντας την ποσότητα της διαθέσιμης« ουσίας P », μια χημική ουσία σημαντική για τη μετάδοση του πόνου», εξηγεί ο Alan.  Όταν χρησιμοποιείτε μια κρέμα καψαϊκίνης, «θα υπάρξει ένα αρχικό κάψιμο, καθώς η ‘’ουσία P’’ εξαντλείται, ακολουθούμενη από ανακούφιση από τον πόνο», λέει ο Alan. Αν και μερικοί άνθρωποι δεν είναι πολύ άνετοι με αυτό το αρχικό κάψιμο, η προσέγγιση λειτουργεί γενικά καλά.

3.    Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Γνωρίζετε εκείνες τις ουσίες που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα σας που προκαλούνται από επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες; Θα βρείτε πολλά (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των καροτενοειδών) στο καγιέν, λέει η Sonya Angelone, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

4.    Μπορεί να βοηθήσει στη συμφόρηση

Αν και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να υποστηριχθεί αυτό, η θερμότητα του καγιέν μπορεί θεωρητικά να βοηθήσει στην εξάλειψη της συμφόρησης. «Η ιδέα είναι ότι η καψαϊκίνη μπορεί να συρρικνώσει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, ανακουφίζοντας προσωρινά τη συμφόρηση», λέει ο Alan.

5.    Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

«Οι πιπεριές με καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αποτρέπουν την συγκόλληση των κυττάρων άρα και τον σχηματισμό θρόμβων», λέει ο Angelone. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καλά νέα για την υγιή κυκλοφορία του αίματος.

Photos by: Freepik