Κρύα πόδια: Ποια είναι τα αίτια και πώς να το αντιμετωπίσετε!

Home ΥΓΕΙΑ Κρύα πόδια: Ποια είναι τα αίτια και πώς να το αντιμετωπίσετε!
kaltses krebbati

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πολλές ιατρικές αιτίες κρύων ποδιών. Παραθέτουμε επίσης τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρήσουν τα πόδια ζεστά και άνετα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Medical News Today.

Ποια είναι τα αίτια

 1. Χαμηλές θερμοκρασίες

Τα κρύα πόδια είναι μια από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Όταν το σώμα μπαίνει σε μια πιο ψυχρή περιοχή, τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια, θα συστέλλονται. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που μειώνει επίσης την ποσότητα θερμότητας που χάνει το σώμα. Τα άκρα είναι τα μέρη του σώματος πιο μακριά από τα ζωτικά όργανα, οπότε η μείωση της ροής του αίματος στα άκρα βοηθά επίσης στη διατήρηση της ζεστασιάς και της ροής του αίματος στα πιο σημαντικά μέρη του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει μειωμένο οξυγόνο στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να αποκτήσουν μπλε χρώμα. Όταν είναι προσωρινά, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως σοβαρά και το σώμα θα επανέλθει στο φυσιολογικό καθώς θερμαίνεται ξανά. Μερικοί άνθρωποι έχουν το φαινόμενο του Raynaud, όπου η έκθεση σε ψυχρές θερμοκρασίες ή υψηλό στρες τους προκαλεί περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα κρύα ή μουδιασμένα δάκτυλα των ποδιών και των χεριών.

 1. Υπερβολικό άγχος ή στρες

Το να είστε σε κατάσταση υψηλού στρες ή άγχους μπορεί επίσης να προκαλέσει κρύα πόδια. Μία από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος στο στρες ή τη νευρικότητα είναι η άντληση της αδρεναλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς κυκλοφορεί, η αδρεναλίνη προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιφέρεια, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος στις εξόχως απόκεντρες περιοχές του σώματος. Αυτή η απόκριση διατηρεί ενέργεια και προετοιμάζεται για οποιαδήποτε σωματική βλάβη που μπορεί να συμβεί, ως αποτέλεσμα της κατάστασης υψηλής πίεσης. Η μείωση του στρες και της έντασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις.

 1. Προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος

Τα προβλήματα κυκλοφορίας είναι μια πολύ κοινή αιτία κρύου ποδιού. Ένα άτομο με κακή κυκλοφορία συχνά αγωνίζεται να πάρει αρκετά ζεστό αίμα στα άκρα του και μπορεί να παραπονιέται συχνά για κρύα χέρια και κρύα πόδια. Η κακή κυκλοφορία μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες. Το να ακολουθείς έναν καθιστικό τρόπο ζωής ή να κάθεσαι σε ένα γραφείο όλη την ημέρα μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία στα πόδια και να προκαλέσει κρύα πόδια. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να καταστήσει δυσκολότερο το αίμα να φτάσει σε κάθε περιοχή του σώματος, έτσι ώστε τα άτομα που καπνίζουν να είναι πιο πιθανό να παραπονεθούν για κρύα πόδια.  Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πλακών μέσα στις αρτηρίες που μπορούν να μειώσουν την κυκλοφορία στα άκρα, οδηγώντας σε κρύα πόδια. Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν κρύα πόδια, οπότε ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του για τυχόν υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ή παράγοντες κινδύνου.

 1. Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει πολύ λίγα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ανεπάρκεια σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος ή χρόνιας νεφρικής νόσου. Μέτρια έως σοβαρή περίπτωση αναιμίας μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια. Η αναιμία συνήθως ανταποκρίνεται καλά στις αλλαγές στη διατροφή και στα συμπληρώματα.

 1. Σακχαρώδης διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο κυκλοφοριακών προβλημάτων, όπως στα πόδια ή χέρια. Τα συχνά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση των αρτηριών και μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια. Σε μερικούς ανθρώπους, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική περιφερική νευροπάθεια, μια μορφή βλάβης των νεύρων. Η βλάβη του διαβητικού νεύρου συμβαίνει συνήθως σε άτομα που έχουν ανεξέλεγκτο, υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Άλλα συμπτώματα βλάβης του διαβητικού νεύρου περιλαμβάνουν αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή τσίμπημα, μούδιασμα ή πόνο καψίματος στα πόδια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα.

 1. Νευρικές διαταραχές

Άλλες νευρικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι η αιτία των κρύων ποδιών. Η νευρική βλάβη μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, όπως σοβαρό κρυοπαγήματα, ή μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκληθεί από ηπατική ή νεφρική νόσο, λοίμωξη ή γενετική. Συνήθως προκαλεί πρόσθετα συμπτώματα, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως τα κρύα πόδια, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να μειώσει την ενόχληση ενώ περιμένει μια σωστή διάγνωση.

 1. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από έναν ανενεργό θυρεοειδή αδένα, που παράγει ένα χαμηλό επίπεδο θυρεοειδικής ορμόνης, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό του σώματος. Ο μεταβολισμός του σώματος επηρεάζει την κυκλοφορία, τον καρδιακό παλμό και τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε οτιδήποτε επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και προκαλεί υποθυρεοειδισμό μπορεί να οδηγήσει σε κρύα πόδια. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο γενικά και μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αύξηση βάρους και προβλήματα μνήμης.

Αντιμετώπιση κρύων ποδιών

Η άμεση συνεργασία με έναν γιατρό για τη διάγνωση οποιασδήποτε υποκείμενης αιτίας κρύου ποδιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί το σύμπτωμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, πολλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν να ζεσταθούν τα πόδια και να διατηρηθεί ένα άτομο άνετο.

 • Κινηθείτε

Το να σηκώνεστε και να κινείστε μπορεί να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ζεσταίνατε το σώμα και να βοηθήσετε τη ροή του αίματος από και προς τα πόδια. Άτομα που αντιμετωπίζουν κρύα πόδια λόγω της εργασίας τους στο γραφείο μπορεί να επωφεληθούν από το να σηκωθούν περιοδικά και να περπατήσετε στο γραφείο. Η κυκλοφορία του αίματος μέσω καρδιοδραστικών ενεργειών, όπως τζόκινγκ ή jumping jacks, μπορεί να είναι αρκετή για να διατηρήσετε τα πόδια ζεστά όλη την ημέρα.

 • Κάλτσες και παντόφλες

Οι θερμές, καλά μονωμένες κάλτσες είναι σημαντικές για άτομα με κρύα πόδια. Ενώ σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φοράτε παντόφλες, ειδικά εάν ένα άτομο δεν έχει μοκέτα ή θερμαινόμενο δάπεδο. Το να διατηρείτε τα πόδια προφυλαγμένα με κάλτσες και παντόφλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να παραμείνουν ζεστά και να αποτρέψουν τυχόν επιπλέον απώλεια θερμότητας.

 • Ποδόλουτρα

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους ανακούφισης από τα κρύα πόδια είναι να  μουλιάσετε τα πόδια σας σε ένα ζεστό μπάνιο. Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό βάλτε το πόδια σας 10 έως 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρηθεί το φρέσκο αίμα που κυκλοφορεί στα πόδια όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί επίσης να ανακουφίσει από την  ένταση της ημέρας και να χαλαρώσει τους μυς.

 • Θερμοφόρα ή ζεστό μπουκάλι

Για άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω κρύων ποδιών, η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας ή ενός μπουκαλιού ζεστού νερού στο κρεβάτι μπορεί να διατηρήσει την περιοχή που περιβάλλει τα πόδια ζεστή κατά τον ύπνο. Τα μαξιλάρια θέρμανσης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για να χαλαρώσουν τον αυχένα μετά από μια κουραστική μέρα.

Photos by: Pexels