Να βάλουμε τη ρουτίνα περιποίησης σε τάξη

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Να βάλουμε τη ρουτίνα περιποίησης σε τάξη
skincare the right order 1

Έχει πραγματικά σημασία αν εφαρμόζουμε το λάδι προσώπου πριν από την ενυδατική ή τη βιταμίνη C μετά τη ρετινόλη; Οι ειδικοί του layering λένε ναι, γιατί, ακόμα κι αν έχουμε τα καλύτερα προϊόντα στο νεσεσέρ μας, όταν τα χρησιμοποιούμε με λάθος σειρά, σπαταλάμε χρόνο και χρήμα, χωρίς να πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Οι κανόνες του layering

Υπάρχουν τρεις γενικοί “κανόνες” που καλό είναι να έχουμε κατά νου, πριν βάλουμε τα καλλυντικά μας σε… τάξη:

  • Ξεκινάμε από τη λεπτότερη προς την πλουσιότερη υφή. Πρώτα εφαρμόζονται τα πιο υδαρή προϊόντα, όπως οι τονωτικές λοσιόν, οι οροί και οι essences. Ακολουθούν τα πιο «βαριά», όπως τα γαλακτώματα, οι κρέμες, στη συνέχεια τα έλαια και τέλος το αντηλιακό.
  • Τα προϊόντα με βάση το νερό προηγούνται των προϊόντων με βάση το λάδι. Το λάδι και το νερό δεν αναμειγνύονται και το λάδι μπορεί να εμποδίσει το νερό να διεισδύσει. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εφαρμόζουμε τα προϊόντα με βάση το νερό , περιμένουμε λίγο για να απορροφηθούν και συνεχίζουμε με εκείνα που έχουν σαν βάση τους το λάδι.
  • Πηγαίνουμε από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο pH: Αυτός είναι ίσως ο πιο δύσκολος κανόνας γιατί είναι μάλλον απίθανο να γνωρίζουμε το pH των ενεργών συστατικών κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε. Αν ωστόσο το γνωρίζουμε, έστω κατά προσέγγιση, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προϊόντα με χαμηλό και υψηλό pH δεν αναμειγνύονται και τα όξινα (με pH 3,0 έως 4,0) εφαρμόζονται πάντα πριν από τα ουδέτερα (με pH 5,0 έως 7,0). Tip: Εάν η ρουτίνα μας περιλαμβάνει προϊόντα με ενεργά συστατικά η ασφαλέστερη λύση είναι να τα χρησιμοποιούμε είτε με χρονική απόσταση 30 λεπτών μεταξύ τους ή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας-πρωί/βράδυ.

Τι συμβαίνει όταν δεν ακολουθούμε τη σωστή σειρά;

  • Εμποδίζουμε τη διείσδυση: Αυτό συμβαίνει όταν εφαρμόζουμε προϊόντα με λεπτόρρευστη υφή, πάνω από πλούσιες, κρεμώδεις συνθέσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Το «φράγμα» που σχηματίζουν ένα στην επιφάνεια της επιδερμίδας εμποδίζει οτιδήποτε άλλο να περάσει.
  • Μειώνουμε την αποτελεσματικότητα: Όταν ένα προϊόν δεν διεισδύει σωστά στο δέρμα, προφανώς δεν επωφελούμαστε από τη δράση του όσο θα έπρεπε. Συμβαίνει όμως και κάτι ακόμα. Ορισμένα ενεργά συστατικά πρέπει να εφαρμόζονται… μακριά το ένα από το άλλο, γιατί η ταυτόχρονη χρήση τους μπορεί να τα απενεργοποιήσει ή ακόμη και να δημιουργήσει μια νέα, ανεπιθύμητη χημική αντίδραση.
  • Ταλαιπωρούμε την επιδερμίδα μας: Η χρήση προϊόντων …εκτός σειράς είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα. Για παράδειγμα, όταν απλώνουμε τον ενυδατικό ορό πάνω από ένα έλαιο η επιδερμίδα κινδυνεύει να αφυδατωθεί εξαιτίας μας καθώς εμποδίζουμε την τροφοδοσία της με υγρασία. Αν πάλι πάνω από το αντηλιακό με ορυκτά φίλτρα που χρησιμοποιούμε, προσθέσουμε τον ορό ή την κρέμα ημέρας … «αραιώνουμε» την προστασία που προσφέρει και ανοίγουμε το δρόμο στην πρόωρη γήρανση!

Πρωινή φροντίδα: Τι πάει πρώτο;

Ας δούμε λοιπόν στην πράξη ποια είναι η σωστή σειρά των βημάτων που συνθέτουν την πρωινή ρουτίνα περιποίησης. Tip.: Μην σας τρομοκρατήσει ο αριθμός των βημάτων, γιατί πολλά από αυτά είναι εντελώς προαιρετικά. Εδώ μας ενδιαφέρει κυρίως η σειρά.

  1. Καθαριστικό.Ένα προϊόν που ξεπλένεται με νερό -κατά προτίμηση χωρίς θειικά άλατα- θα αφαιρέσει την περίσσεια σμήγματος και τα κατάλοιπα από τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε το προηγούμενο βράδυ.
  2. Scrub.Απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα είτε με ένα βουρτσάκι καθαρισμού από σιλικόνη- το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά- ή με ένα προϊόν scrub με φυσικούς κόκκους -το οποίο όμως θα πρέπει να περιορίσουμε σε 2-3 φορές την εβδομάδα).
  3. Τονωτική λοσιόν.Είναι η κίνηση που ολοκληρώνει τον καθαρισμό , ιδίως αν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο κρεμώδες προϊόν το οποίο συχνά αφήνει ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας .
  4. Λοσιόνpeeling. Αν δεν μας αρέσει τοscrub (βήμα 2), η χημική απολέπιση με α-υδροξυοξέα (AHAs), και β-υδροξυοξέα (BHAs), είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και καθημερινά, με την προϋπόθεση ότι είναι ανεκτά από την επιδερμίδα μας. SOS tip. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα οξέα έχουν χαμηλό pH, οπότε αν θέλουμε να εφαρμόσουμε από πάνω προϊόντα με υψηλότερο pH θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 30 λεπτά.
  5. Κρέμα ματιών. Η επιδερμίδα στην περιοχή δεν διαθέτει σμηγματογόνους αδένες που θα τη βοηθήσουν να διατηρηθεί ενυδατωμένη, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε την κρέμα ματιών αμέσως μόλις τελειώσουμε με τον καθαρισμό και την απολέπιση.
  6. Ορός στοχευμένης δράσης. Σειρά έχει ένα εξειδικευμένο προϊόν, εμπλουτισμένο με ενεργά συστατικά που θα αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της επιδερμίδας ή θα της προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Για παράδειγμα, ένας ορός με L-ασκορβικό οξύ (η ενεργή μορφή της βιταμίνης C) θα αποκαταστήσει τη φωτεινότητά της, θα εξασθενήσει τις κηλίδες και θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργά συστατικά πάλι όπως η νιασιναμίδη, το φερουλικό οξύ ή τα πεπτίδια θα την ενυδατώσουν, θα καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, θα απαλύνουν τις ρυτίδες και τα σημάδια ακμής και θα καταπραΰνουν τυχόν ερεθισμούς.SOStip. Το L-ασκορβικό οξύ και ορισμένοι ακόμα τύποι βιταμίνης C έχουν χαμηλό pH , οπότε ισχύουν όσα αναφέραμε και για τα οξέα: αν θέλουμε να εφαρμόσουμε από πάνω προϊόντα με υψηλότερο pH θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 30 λεπτά.
  7. Ενυδατικός ορός ή essence. Οι συνθέσεις αυτές είναι εμπλουτισμένες με υγροσκοπικές ουσίες όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη ή τα εκχυλίσματα αλόης, που έλκουν νερό προσφέροντας ανάλαφρη ενυδάτωση. Το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο εφόσον χρησιμοποιούμε στη συνέχεια ενυδατική κρέμα, αλλά σε μια ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα το επιπλέον στρώμα υγρασίας θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο.
  8. Ενυδατική κρέμα. Θεωρείται βασικό βήμα στη ρουτίνα περιποίησης, στην πραγματικότητα όμως δεν χρειαζόμαστε όλες ενυδατική κρέμα. Για παράδειγμα, μια λιπαρή επιδερμίδα μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από το προηγούμενο βήμα ή από το επόμενο που είναι το αντηλιακό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, επιλέγουμε συνθέσεις που συνδυάζουν υγροσκοπικά και μαλακτικά συστατικά και κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε σιλικόνες και συνθετικά αρώματα.
  9. Λάδι προσώπου. Το τελευταίο βήμα ενυδάτωσης είναι μεν προαιρετικό και ταιριάζει πιο πολύ στις ξηρές επιδερμίδες- τα φιλμογενή (occlusive) συστατικά των ελαίων, με το αόρατο φιλμ που σχηματίζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, εμποδίζουν την υγρασία να διαφύγει.
  10. Αντηλιακό. Το πιο σημαντικό από όλα τα προϊόντα της καθημερινά περιποίησης, χειμώνα καλοκαίρι. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται πάντα τελευταίο, γιατί το «φράγμα» που σχηματίζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας , την προστατεύει από τις ακτίνες UV . Όμως αν εφαρμοστεί νωρίτερα, εμποδίζει τα ενεργά συστατικά των άλλων προϊόντων να απορροφηθούν και να δράσουν.Tip. Περιμένουμε λίγα λεπτά να στεγνώσει αντηλιακό πριν προχωρήσουμε στο μακιγιάζ.

Βραδινή φροντίδα: Τι αλλάζει;

Μολονότι τα βήματα που περιγράψαμε πιο πάνω σε μεγάλο βαθμό ισχύουν και στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης, υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις με αφαιρέσεις και νέες προσθήκες.

  • Ντεμακιγιάζ+ Καθαρισμός. Ακόμα και όταν δεν είμαστε μακιγιαρισμένες, στο τέλος της ημέρας η επιδερμίδα μας έχει φορτωθεί με συστατικά που δεν διαλύονται με το νερό, επομένως ο διπλός καθαρισμός είναι μονόδρομος. Για το πρώτο πέρασμα, χρησιμοποιούμε micellar water, λάδι, balm ή γαλάκτωμα καθαρισμού για να απομακρύνουμε προϊόντα με λιπαρή σύσταση- μακιγιάζ και αντηλιακά- και συνεχίζουμε με ένα ήπιο καθαριστικό που ξεπλένεται με νερό.
  • Μάσκα: Με εξαίρεση τις sleeping masks που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μένουν όλο το βράδυ στην επιδερμίδα- επομένως αντικαθιστούν την κρέμα νύχτας-, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε μια μάσκα εντατικής φροντίδας το κάνουμε τώρα, σε καθαρό και απαλλαγμένο από τα νεκρά κύτταρα δέρμα και στη συνέχεια ξεπλένουμε και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης.
  • Κρέμα ματιών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πιο πλούσια σύνθεση, προσέχοντας όμως να την εφαρμόζουμε με φειδώ και μακριά από τη γραμμή των βλεφάρων για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμό και πρήξιμο.
  • Ρετινοειδή. Κατέχουν τα σκήπτρα της νυχτερινής αντιγηραντικής περιποίησης, γιατί προτιμούν να βρίσκονται μακριά από το φως της ημέρας και την υπεριώδη ακτινοβολία. Κάτω από αυτόν τον όρο ομπρέλα, θα βρούμε φυσικά τη «βασίλισσα» ρετινόλη, την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α αλλά και άλλα παράγωγά της. Για βέλτιστα αποτελέσματα, εφαρμόζουμε το προϊόν (π.χ. ένα serum ρετινόλης) και περιμένουμε 15 έως 30 λεπτά για να απορροφηθεί πριν συνεχίσουμε με την κρέμα νύχτας. Μπορούμε ωστόσο να «συμπτύξουμε» τα δύο αυτά βήματα χρησιμοποιώντας μια κρέμα νύχτας εμπλουτισμένη με ρετινόλη.
  • Λάδι προσώπου. Μπορεί το πρωί να είναι ένα προαιρετικό βήμα, όμως το βράδυ, η προσθήκη ενός ελαίου στο τέλος της ρουτίνας θα «κλειδώσει» την υγρασία και θα βοηθήσει τα ενεργά συστατικά των προϊόντων που έχουν προηγηθεί να δράσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Πηγή: https://skingurus.gr/