Απλές, καθημερινές επιλογές για να μη «φρενάρει» ο μεταβολισμός σου

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Απλές, καθημερινές επιλογές για να μη «φρενάρει» ο μεταβολισμός σου
frouta laxanika

Πρώτον, τα καλά νέα για την καύση θερμίδων: Υπάρχουν πολλοί που επιταχύνουν τον  μεταβολισμό σας, από το να πίνετε πράσινο τσάι έως το να τρώτε έξτρα πικάντικα τρόφιμα. Ωστόσο, τι γίνεται με τα τρόφιμα που πραγματικά επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας και σας προκαλούν αύξηση  βάρους; Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα που καταστρέφουν τον μεταβολισμό σας είναι τόσο κοινά, που  ίσως να μην γνωρίζετε καν ότι κάνετε κακό τρώγοντας τα. Παρακάτω, οι πέντε τροφές που επιβραδύνουν το κάψιμο των θερμίδων, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Runner’s World.

Αλεύρι

«Παρόλο που το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση από ολόκληρο το σιτάρι, εκεί τελειώνουν τα πλεονεκτήματα για τρόφιμα λευκού αλευριού», λέει η Lisa Moskovitz, RD, CDN, CPT και διευθύνων σύμβουλος της New York Nutrition Group στη Νέα Υόρκη.  «Το λευκό αλεύρι είναι επεξεργασμένο σιτάρι που του έχουν αφαιρέσει όλα τα καλύτερα χαρακτηριστικά των κόκκων του σιταριού, όπως οι ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Ως αποτέλεσμα, σας μένει κάτι που μπορεί να έχει καλύτερη γεύση και υφή, αλλά έχει χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών. ” Το χειρότερο, επειδή το λευκό αλεύρι έχει λίγες ή καθόλου ίνες, πράγμα που επιβραδύνει την πέψη, το σώμα σας το διαλύει πιο γρήγορα από τα προϊόντα ολικής αλέσεως. «Το σώμα δεν χρειάζεται να κάψει επιπλέον θερμίδες για να προσπαθήσει να διαλύσει αυτά τα εύπεπτα τρόφιμα, αφήνοντας τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί σε πιο αργό επίπεδο», εξηγεί η Tanya Zuckerbrot, MS, RD, Διευθύνων Σύμβουλος του F-Factor στο New Υόρκη. “Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως αυξάνουν το μεταβολισμό σας λόγω της επιπλέον δουλειάς που απαιτείται για να διαλυθούν οι άπεπτες ίνες.”

Εκτρεφόμενο βόειο κρέας

«Το συμβατικό εκτρεφόμενο βόειο κρέας έχει περισσότερα αντιβιοτικά από το βοδινό που τρέφεται με χόρτα», λέει ο Zuckerbrot. «Για χρόνια, δεν γνωρίζαμε ποιες επιβλαβείς επιπτώσεις θα είχαν τα αντιβιοτικά στην υγεία μας». Μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Frontiers in Public Health διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά στο βόειο κρέας μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα καλά βακτήρια του εντέρου. «Αυτή η αλλαγή στα βακτήρια στο έντερο σχετίζεται με ένταση της αύξησης βάρους, καθώς αλλάζει και επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων», εξηγεί ο Zuckerbrot. “Με απλά λόγια, η κατανάλωση αντιβιοτικών από κρέας μπορεί να μας κάνει να κερδίσουμε βάρος. Επιλέξτε κρέας που τρέφεται με χόρτα όσο το δυνατόν συχνότερα.”

Συμβατικά μήλα και φρούτα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος μυκητοκτόνου που χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά προκάλεσε αύξηση βάρους σε ποντίκια και οι ερευνητές υποθέτουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ νομίζατε ότι τρώγατε ένα υγιές κομμάτι φρούτων, η αλήθεια είναι ότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει την απώλεια βάρους. «Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα αγοράζοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά επειδή αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι πιο πιθανό να απορροφήσει φυτοφάρμακα και κακά βακτήρια», συμβουλεύει ο Zuckerbrot. Και φροντίστε να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα εξαιρετικά οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων  ξέρετε, αυτά που βρείτε στους σπόρους chia, τα καρύδια, τον άγριο σολομό και τους κρόκους αυγών αλλά αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα . Τα τελευταία, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, οι μηροί κοτόπουλου, τα μπισκότα και άλλα, μπορεί να είναι υπεύθυνα για την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

«Η αμερικανική διατροφή είναι ισορροπημένη τόσο στα ωμέγα-6 όσο και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», λέει ο Zuckerbrot. «Αλλά σήμερα, η υψηλότερη επεξεργασία έχει αφήσει τη χώρα γεμάτη με φυτικά έλαια και υδρογονωμένα λίπη, και οι δύο υψηλές πηγές ωμέγα-6, τα οποία είναι προφλεγμονώδη, και η κατανάλωση αυτών σχετίζεται με την παχυσαρκία». Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι «Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και η υψηλή αναλογία ωμέγα-6 / ωμέγα-3 σχετίζονται με αύξηση βάρους τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, ενώ η υψηλή ωμέγα-3 πρόσληψη λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους. ” Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια διαδικασία στην οποία το σώμα μας μετατρέπει πάρα πολλούς από τους καταναλωμένους υδατάνθρακες σε λίπος.

Από την άλλη πλευρά, τα λιπαρά ωμέγα-6 είναι επίσης γνωστά ως λινελαϊκό οξύ – ένα βασικό θρεπτικό συστατικό – και μια μελέτη της Σχολής  Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το πολυακόρεστο λίπος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Δεν είναι μυστικό ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα συστατικό από το οποίο πρέπει να μείνετε μακριά – η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται «μεταβολικό σύνδρομο», ουσιαστικά μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. «Αυτό το γλυκαντικό, που βρίσκεται σε πολλά μεταποιημένα τρόφιμα και αναψυκτικά, είναι τόσο βλαβερό όσο είναι φθηνό», εξηγεί ο Zuckerbrot. «Και υποστηρίχθηκε ότι η φρουκτόζη που καταναλώνεται στις ίδιες ποσότητες με άλλα σάκχαρα έχει πιο επιβλαβή αποτελέσματα στον μεταβολισμό.» Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία λόγω των αρνητικών του επιπτώσεων στο μεταβολισμό.

PHOTOS BY PEXELS