Ρεφλεξολογία: «οι πιέσεις» που εξαφανίζουν το άγχος

Home ΥΓΕΙΑ Ρεφλεξολογία: «οι πιέσεις» που εξαφανίζουν το άγχος
reflexologia

Οι ρεφλεξολόγοι υποστηρίζουν ότι η ρεφλεξολογία βοηθά στην απελευθέρωση από το στρες, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα να επουλωθεί και να αναγεννηθεί. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία,, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας του University of Minnesota.

Θεωρία 1: Η ρεφλεξολογία λειτουργεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε τη δεκαετία του 1890 από τους Sir Henry Head και Sir Charles Sherrington, οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει μια νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα ερέθισμα.

Σύμφωνα με τη θεωρία, η εφαρμογή πίεσης του ρεφλεξολόγου στα πόδια, στα χέρια ή στα αυτιά στέλνει ένα ηρεμιστικό μήνυμα από τα περιφερειακά νεύρα σε αυτά τα άκρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του σηματοδοτεί το σώμα να προσαρμόσει το επίπεδο έντασης. Αυτό ενισχύει τη συνολική χαλάρωση, φέρνει τα εσωτερικά όργανα και τα συστήματά τους σε κατάσταση βέλτιστης λειτουργίας και αυξάνει την παροχή αίματος (που φέρνει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και ενισχύει την απομάκρυνση των αποβλήτων). Επηρεάζει θετικά το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό, το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό και το νευροπεπτίδιο στο σώμα.

Θεωρία 2: Η ρεφλεξολογία μειώνει τον πόνο μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη διάθεση

Μια άλλη θεωρία που μπορεί επίσης να εξηγήσει πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να παράγει ανακούφιση από τον πόνο είναι η θεωρία ελέγχου πύλης, ή, πιο πρόσφατα, η θεωρία του νευρομάτριου του πόνου. Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία που δημιουργήθηκε από τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος το κάνει αυτό ως απάντηση στην αισθητηριακή εμπειρία του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την αισθητηριακή είσοδο και να δημιουργήσει πόνο ως απόκριση σε συναισθηματικούς ή γνωστικούς παράγοντες. Έτσι, πράγματα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η διάθεσή σας ή εξωτερικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία του πόνου. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η ρεφλεξολογία μπορεί να μειώσει τον πόνο μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη διάθεση.

Θεωρία 3: Η ρεφλεξολογία διατηρεί τη «ζωτική ενέργεια» του σώματος σε ροή

Μάθετε για το qi και άλλες έννοιες.  Μια θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «ζωτική ενέργεια» στο ανθρώπινο σώμα. Εάν το άγχος δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε συμφόρηση της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σωματικές ανεπάρκειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ρεφλεξολογία βοηθά στη διατήρηση της ροής της ενέργειας.

Θεωρία 4: Θεωρία ζώνης

Η αναγνώριση της ρεφλεξολογίας ως συγκεκριμένου τύπου θεραπείας ξεκίνησε με τη Θεωρία Ζώνης, στην οποία το σώμα χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη αντιστοιχεί στα δάχτυλα των ποδιών μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Για παράδειγμα, εάν στέκεστε όρθιοι με τα χέρια σας στους μηρούς σας (οι παλάμες στραμμένες προς τα κάτω), οι αντίχειρες και το μεγάλο δάχτυλο θα είναι ζώνη 1. Και στις δύο πλευρές του σώματος, ο δείκτης και το δεύτερο δάχτυλο θα είναι η ζώνη 2 κ.λπ.

Στη θεωρία της ρεφλεξολογίας, κάθε όργανο, βαλβίδα, μυς κ.λπ. που βρίσκεται μέσα σε μια ζώνη μπορεί να προσεγγιστεί μέσω ενός σημείου ή περιοχής στα πόδια ή στα χέρια. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε μεταξύ των δακτύλων 2 και 3, βρίσκεται το σημείο των ματιών. Αυτές οι οδοί μεταξύ σημείων πίεσης και άλλων τμημάτων του σώματος πιστεύεται ότι συνδέονται μέσω του νευρικού συστήματος, όπως περιγράφεται παραπάνω.

PHOTOS BY FREEPIK