Τα οφέλη του καρπουζιού

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα οφέλη του καρπουζιού
watermelons

Πηγή : Web MD

  • Πλούσιο σε λυκοπένιο

Το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού προέρχεται από το λυκοπένιο,ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι βοηθάει στην  μειώσει του κινδύνου του καρκίνου και του διαβήτη. Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο  από ότι έχει οποιοδήποτε άλλο λαχανικό ή φρούτο .

  • Κάνει καλό στην καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη η οποία είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο του εμφράγματος.

  • Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας

Το καρπούζι έχει μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη και προστατεύει τις αρθρώσεις από την φλεγμονή. Επίσης  μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πάθετε ρευματοειδή αρθρίτιδα .

  • Καλό για τα μάτια σας

Ακόμα και μόνο μια μεσαία φέτα καρπουζιού περιέχει το 9-11% της βιταμίνης  Α που χρειάζεστε κάθε μέρα για να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή.

  • Ενυδάτωση

Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και κατά συνέπεια είναι ένας απλός τρόπος για να μείνετε ενυδατωμένοι.

  • Κάνει το δέρμα σας πιο απαλό

Το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Α,Β6 και C που βοηθάνε το δέρμα σας να παραμείνει απαλό . Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για μάσκα προσώπου. Να ποια είναι τα υλικά για την συνταγή :

  • 1 κουταλιά της σούπας καρπούζι
  • 1 κουταλιά γιαούρτι

ανακατεύετε τα υλικά  και τα αφήνετε στο πρόσωπο σας για 10 περίπου λεπτά. Το πρόσωπο σας θα αποκτήσει μια ιδιαίτερη λάμψη.

  • Ενισχύει την προπόνηση σας

Το συγκεκριμένο φρούτο αποτελείται από υψηλή ποσότητα νερού,αντιοξειδωτικών και αμινοξέων  που μπορούν να σας βοηθήσουν  στην γυμναστική σας. Επίσης,έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθάει στην μείωση των φαινομένων κράμπας κατά την διάρκεια της σωματικής σας δραστηριότητας. Μπορείτε να πίνετε και λίγο χυμό καρπουζιού ιδιαίτερα μετά από έντονη  εφίδρωση .

  • Ζάχαρη      

Αν προσπαθείτε να κρατήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά,τότε το καρπούζι είναι το κατάλληλο φρούτο για σας ! Ο γλυκαιμικός δείκτης  του καρπουζιού είναι 80,το ίδιο με ένα μπολ δημητριακά. Όμως δεν έχει πολλούς υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι το γλυκαιμικό φορτίο ( πόσο γρήγορα εισέρχεται στο αίμα και πόση γλυκόζη μπορεί να παράγει )είναι περισσότερο από 5 .

  • Εύκολο στην πέψη

Αν έχετε κάποιο πεπτικό πρόβλημα,όπως σπαστική κολίτιδα,το καρπούζι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε .Είναι ζουμερό φρούτο,που μπορεί να καταπραΰνει ένα φλεγμονώδες έντερο .

  • Τι μπορεί να πάθει κάποιος που έχει καταπιεί κουκούτσια ;

Ακούμε πολύ συχνά την φράση αν καταπιείς τα κουκούτσια του καρπουζιού θα φυτρώσουν στο στομάχι σου.Αυτό δεν ισχύει διότι το στομάχι περιέχει μόνο το γαστρικό οξύ που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φυτρώσει κάτι μέσα στο στομάχι σας. Αντίθετως  έχει αποδειχθεί ότι τα κουκούτσια έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.