Τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία μας! Εσείς τα γνωρίζετε?

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία μας! Εσείς τα γνωρίζετε?
kourkoumas

Ο κουρκουμάς έχει συγγένεια με το τζίντζερ και είναι ένα έντονο κίτρινο μπαχαρικό που υπάρχει στις κουζίνες των  ανθρώπων στην Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία και την Μέση Ανατολή.  Επίσης χρησιμοποιείτε εδώ και πολλούς αιώνες, στην Ινδία,  ως φάρμακο για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. Πρόσφατα, ο κουρκουμάς, αποκαλύφθηκε ότι είναι ένα superfood που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο,  να μειώσει την κατάθλιψη και πολλά άλλα. Διαβάστε παρακάτω τα   πλεονεκτήματα του  κουρκουμά  για την υγεία μας, σύμφωνα με το WebMD Magazine.

  • Κατάθλιψη

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη και σύμφωνα με τους επιστήμονες  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να  βοηθάει  στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

  • Τύπος 2 Διαβήτη

Η κουρκουμίνη  μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και με αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί ο τύπος 2 Διαβήτη. Μια έρευνα που έγινε, με 240 ενήλικες που είχαν προδιαβήτη, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι  που κατανάλωναν για 9 μήνες συμπληρώματα κουρκουμίνης, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

  • Ιογενείς λοιμώξεις

Την επόμενη φορά που δεν θα νιώθετε καλά καταναλώστε  λίγο τσάι κουρκουμά. Η κουρκουμίνη θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αρρώστιες όπως  έρπης και γρίπη. Θυμηθείτε ότι ο κουρκουμάς αποτελείται μόνο από 3% της κουρκουμίνης και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει πολύ καλά με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος.

  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε με γυναίκες για τρεις κύκλους της έμμηνου ρύσεως, έδειξε, ότι τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μείωσαν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

  • Αλτσχάιμερ

Σε άνθρωπους με αλτσχάιμερ συνιστάται  ο κουρκουμάς με τις πλούσιες   φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν και δεν υπάρχει, ακόμα κάποια έγκριτη  έρευνα που να το αποδεικνύει.

  • Αρθρίτιδα

Ο κουρκουμάςέχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διευκολύνει  τον πόνο στις αρθρώσεις, την ακαμψία και την φλεγμονή. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες, προτού μετατρέψουμε τον κουρκουμά ως μια θεραπεία της αρθρίτιδας. Μπορείτε να δοκιμάσετε κουρκουμά και σε συνδυασμό με το για την καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι για την καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης, η πιπερίνη ( περιέχεται στο πιπέρι) ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

  • Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου

Σε μια πρόσφατη έρευνα, που συμπεριλαμβανόταν με 207 ενήλικες αποκαλύφθηκε ότι βελτιωθήκαν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου  όπως το κοιλιακό άλγος. Ωστόσο χρειαζόμαστε και πάλι περισσότερες έρευνες. Παράλληλα όμως  ο κουρκουμάς μελετάται και ως θεραπεία για ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του  Crohn.

  • Πονοκέφαλος

Μιας και ο κουρκουμάς είναι στενός συγγενής με το τζίντζερ το οποίο είναι γνωστό για την φυσική θεραπεία του πονοκεφάλου έτσι και ο κουρκουμάς χρησιμοποιείτε για την ίδια θεραπεία και ειδικότερα για τις ημικρανίες.

  • Ακμή

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μάσκες με κουρκουμά, στο δέρμα τους, ή η κατανάλωση κουρκουμά,  βοηθάει  στην καταπολέμηση των επίμονων σπυριών – ίσως λόγω των αντιβακτηριακών  και αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων του μπαχαρικού.